Najlepší športovci mesta za rok 2023 si v Robotníckom dome prevzali ocenenia

ŠPORT
0 /

Pred necelými dvoma rokmi Banská Bystrica zažiarila prípravou a usporiadaním Európskeho olympijského festivalu mládeže – EYOF 2022. Tento rok bude hostiť európske majstrovstvá v atletike do 18 rokov.

Dejiskom súperenia bude od 18. do 21. júla 2024 štadión na Štiavničkách, kde vychádzajúce atletické hviezdy počas štyroch dní zabojujú o medailové pozície. Pomyselným športoviskom sa dnes podvečer stala aj sála Robotníckeho domu, kde boli ocenení najlepší športovci za minulý rok reprezentujúci mesto Banská Bystrica.

V siedmich kategóriách si celkovo ocenenie prevzalo jedenásť športovcov, najviac z VŠC Dukla Banská Bystrica. Z jednotlivých športových disciplín má zastúpenie biatlon, džudo, atletika, fitnes, MMA, skialpinizmus, alpské lyžovanie, silový trojboj a mas-wrestling, ale aj ľadový hokej. Ocenená bola aj  štvorica športových tímov, ako aj traja zástupcovia v kategórii funkcionár, tréner a pracovník v športe.

Pri príležitosti ukončenia športovej kariéry bolo adresované poďakovanie slovenskému futbalistovi Marekovi Hamšíkovi. Dlhoročný kapitán národného tímu, ako aj držiteľ rekordu v počte reprezentačných zápasov a gólov ukončil vlani profesionálnu kariéru po devätnástich rokoch. Pôsobil v Slovane Bratislava, Brescii, Neapole, Daliane, Göteborgu a v tureckom Trabzonspore.

Športovou osobnosťou mesta Banská Bystrica za rok 2023 sa stal Jakub Borguľa. Slovenský biatlonista je držiteľ dvojnásobného titulu majstra sveta vo vytrvalostných pretekoch kadetov.

V našom meste máme mnoho kvalitných športovcov, s ktorými sa stretávam nielen na tomto najvyššom fóre, ale aj počas rôznych športových akcií v priebehu celého roka. Za ich výchovu ďakujem najmä trénerom a funkcionárom všetkých športových klubov, ktoré v Banskej Bystrici pôsobia. Napriek dnešnej zložitej dobe plnej elektronických nástrah, stále dokážu motivovať deti a mládež k pohybu a rozvíjať u nich lásku k športu. Taktiež moja vďaka patrí aj rodičom, ktorí vysielajú prvotný impulz svojim deťom. Práve podpora pohybu a zdravého životného štýlu je pre ne veľmi dôležitá. Z vlastnej skúsenosti viem, že šport a fungovanie v kolektíve je pre všestranný rozvoj detí výrazne prospešné, a to nielen v zmysle zdravého životného štýlu. Rovnako aj pri získavaní sociálnych zručností, zvládaní rôznych situácií, riešení problémov, schopností vyjadriť úctu a rešpekt k svojim spoluhráčom i protihráčom,“

uviedol Martin Majling, druhý zástupca primátora.

Do Siene slávy športovcov mesta Banská Bystrica in memoriam odteraz patrí Róbert Rozim, ktorý pôsobil ako vysokoškolský pedagóg, športovec a tréner. Bol jednou zo zakladajúcich osobností atletiky v meste pod Urpínom.

Ako tréner bežcov na dlhé trate vychoval mnoho olympionikov. Zaslúžil sa o vybudovanie atletického štadióna UMB v Banskej Bystrici. Na jeho počesť sa pravidelne organizuje Rozimov memoriál.

Ocenení za rok 2023

Kategória juniori (olympijské športy)

Jakub Borguľa– biatlon (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Nina Filkorová– judo (ŠK Dukla Banská Bystrica)

Miroslav Krchňavý – atletika (AK ŠK UMB Banská Bystrica)

Kategória juniori (neolympijské športy)

Martina Sekerášová– fitness (ICN Slovakia)

Lukáš Zumrík– MMA (Dracula MONACO betGym Banská Bystrica)

Kategória seniori (olympijské športy)

Viktória Forster– atletika (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Marianna Jagerčíková– skialpinizmus (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Petra Vlhová– alpské lyžovanie (VŠC Dukla Banská Bystrica)

Kategória seniori (neolympijské športy)

Jozef Buvala–Mas-Wrestling (ŠK Mas-Wrestling Banská Bystrica)

Oliver Kurek– silový trojboj, Mas-Wrestling (ŠK Kornel Banská Bystrica)

Kategória športové kolektívy

Slávia Banská Bystrica – basketbal

ŠK Centrum mládeže karate Banská Bystrica – karate

ŠK Raja Banská Bystrica –biathle, triathle

Kategória funkcionár, tréner, pracovník v športe

RSDr. Vladimír Hudec

Mgr. Tomáš Klein

Mgr. Imrich Kováč

Kategória víťazi internetového hlasovania

Jednotlivec: Rastislav Gašpar – ľadový hokej, hokejbal (HC ´05  Banská Bystrica)

Kolektív: Fit and Fun Banská Bystrica – športový cheerleading a moderná gymnastika

Poďakovanie pri príležitosti ukončenia športovej kariéry

Marek Hamšík

Športová osobnosť mesta Banská Bystrica za rok 2023

Jakub Borguľa

Sieň slávy športovcov mesta Banská Bystrica

doc. PhDr. Róbert Rozim, CSc. – in memoriam

Zdroj: Miroslav Strelec , Foto: Vlado Veverka