Na svetový turnaj Mr. Olympia 2022 v Las Vegas idú aj dvaja Bystričania súťažiaci v Mas-wrestlingu

ŠPORT
0 /

V dňoch 16. – 17. decembra 2022 sa v Las Vegas uskutoční svetový turnaj Mr.Olympia – najprestížnejšia súťaž v kulturistike – vrchol kulturistiky na svete. V rámci tohto podujatia sa uskutoční výstava (expo) a s ňou aj pre tento rok posledný svetový turnaj v Mas-wrestlingu.

Na svetovom turnaji v Mas-wrestlingu bude mať zastúpenie aj Banská Bystrica

Na tomto turnaji nebude chýbať ani slovenská reprezentácia a dvaja pretekári z Banskej Bystrice – Oliver Kurek do 80 kg a Jozef Buvala do 95 kg. Pripravujú sa v priestoroch Fitness Sásová v Banskej Bystrici.

Príprava na takúto súťaž je podobná silovej príprave pretekára doplnená o špeciálne cvičenia, ktoré sú podobné pohybom pretekára na súťažnej platforme. Celý tréningový silový proces s „činkami“ je doplnený taktiež o tréning na súťažnej platforme.

Mas-wrestling BB a ŠK Kornel BB horný rad zľava: Samuel Petrík st., Kristián Moro, Karol Kornel Repiský, Adam Chamko, JOZEF BUVALA. Dolný rad zľava: OLIVER KUREK, Samuel Petrík ml., Filip Čunderlík, Jakub Pálka

Mas-wrestling BB a ŠK Kornel BB horný rad zľava: Samuel Petrík st., Kristián Moro, Karol Kornel Repiský, Adam Chamko, JOZEF BUVALA. Dolný rad zľava: OLIVER KUREK, Samuel Petrík ml., Filip Čunderlík, Jakub Pálka

Tento šport je populárnejší a rozvinutejší skôr na východnej časti sveta, kde sú pretekári technicky zdatnejší, no vo veľa prípadoch im chýba sila. U nás Európanov je to naopak, keďže sme začínali skôr silovo ako technicky v Mas-wrestlingu. Pred nami je ešte dlhá cesta naučiť sa technické prvky tohto športu, v ktorom vyhráva technika nad silou.

Po šampionáte v Las Vegas bude našich pretekárov čakať ťažká príprava na svetové kolá v Mas-wrestlingu, ktoré sa uskutočnia v Pakistane, Mongolsku a tretie miesto zatiaľ nie je známe. V ďalšom roku to budú aj slovenské pohárové súťaže a taktiež Majstrovstvá Slovenska, pričom presné dátumy budú dané po aktualizácii súťažného kalendára slovenskou asociáciou.

Mas-wrestling

Na prvý pohľad je to veľmi jednoduchý šport. Dvaja súperi sedia oproti sebe predelení doskou dlhou 210 cm a vysokou 24 cm, o ktorú sa zapierajú nohami. V ruke držia drevený kolík dlhý 50 cm.

Úlohou pretekára je svojho súpera prehodiť na svoju stranu alebo mu vytrhnúť drevený kolík z ruky. Nezáleží na tom či je pretekár starý alebo mladý, či je to žena alebo chlap. Pokiaľ dokáže držať v ruke kolík a vie byť zapretý nohami o stredovú dosku, môže robiť tento šport.

Na najbližšie mesiace bude úlohou banskobystrického Mas-wrestling klubu dostať tento šport do väčšiny škôl v Banskej Bystrici a v jeho okolí v rámci projektu „Mas-wrestling na škole“. Tento šport je finančne nenáročný. V začiatkoch na to, aby športovci mohli robiť Mas-wrestling, nemusia ovládať jeho techniku.

Netreba zabudnúť na to, že tento šport chce zabojovať o post olympijského športu, je teda aj na nás dostávať ho čo najviac do povedomia ľudí na celom Slovensku a pomôcť tomuto športu rásť. Viac sa dozviete  na https://www.facebook.com/maswrestlingbb/ a instagrame Mas-wrestling Banská Bystrica.

História Mas-wrestlingu

Podstatou tohto športu, ktorý má svoje korene v Jakutsku na Sibíri v Ruskej federácii sú úpolové preťahy, kde sa dvaja sediaci súperi proti jeho vôli premiestňujú alebo ho vychyľujú smerom k sebe s cieľom zmocniť sa pol metrovej palice, ktorú držia oboma rukami.

Víťazom sa stane ten borec, ktorému zostane v rukách palica. Treba však pripomenúť, že obaja súťažiaci sedia na ohraničenom priestore oproti sebe, oddeľuje ich doska, do ktorej sa zapierajú nohami.

Súťaž má vyraďovací spôsob – vytvorí sa v každej kategórii pavúk podľa počtu prihlásených hráčov. Každý duel má dve víťazné kolá, v prípade remízy sa potom losuje o výhodnejšie uchopenie palice z koncov, nie uprostred.

V dňoch 28. 11. až 1. 12. 2014 sa uskutočnil v ruskom Jakutsku prvý svetový šampionát v Mas-wrestlingu pod hlavičkou Medzinárodnej federácie IMVF, ktorá bola založená v roku 2011. Dnes tento šport už poznajú v 33 krajinách. V relatívne krátkom časovom období tak získal Mas-wrestling uznanie po celom svete.

Zdroj: (tom) a Mas-wrestling BB  Ivan Levický a ilustračné, Foto: Ivan Levický a ilustračné