Na II. Európskych hrách v Minsku je až dvadsať športovcov z bystrickej Dukly

ŠPORT
0 /

Bieloruská metropola Minsk je najbližších desať dní dejiskom II. európskych hier. Na tomto podujatí sa predstaví vyše 4000 športovcov z 50 krajín a medzi nimi aj 75 Slovákov (46 mužov + 29 žien). Z tohto počtu je dvadsať pretekárov z VŠC Dukla Banská Bystrica.

V Minsku športovci súťažia v 199 disciplínach v 23 odvetviach a v 15 športoch. Celkovo sa bude bojovať o 200 medailových kompletov, z toho 91 mužských, 89 ženských a 19 pre obe pohlavia. Vlajkonosičom slovenskej výpravy na piatkovom otváracom ceremoniáli bol pištoliar Juraj Tužinský z VŠC DUKLA.

Súťaže v boxe, džude a rýchlostnej kanoistike sú zároveň aj majstrovstvami Európy, v deviatich športoch sa bojuje o účasť na olympijských hrách v Tokiu 2020. V stolnom tenise, streľbe a lukostreľbe si najlepší dokonca vybojujú priamy postup, v ďalších šiestich športoch sa plnia limity na OH (atletika – 9 disciplín v behoch, skokoch a vrhoch), alebo zbierajú body do dlhodobých olympijských kvalifikačných rebríčkov (bedminton, box, cyklistika, džudo, karate). Špecializovaný portál olympic.sk uvádza:

„Zo slovenských športovcov si miestenky na OH v Tokiu 2020 – vybojovali zatiaľ len piati brokoví strelci. Teoretickú šancu na zisk miestenky (okrem ďalšej streleckej) ešte ponúka stolný tenis, v ktorom sa víťazi jednotlivých súťaží prebojujú priamo na OH. Pre našu miešanú dvojicu Pištej, Balážová, ktorá sa na aprílových majstrovstvách sveta v Budapešti prebojovala až do štvrťfinále, by to nemuselo byť márne.“

Špeciálny a ešte tak trochu nevyprofilovaný status Európskych hier zvýrazňuje fakt, že olympijský šport číslo 1 – atletika – sa predstaví iba v atypickej podobe miešanej súťaže tzv. DNA (Dynamic New Athletics) a olympijský šport číslo dva – plávanie – v programe podujatia úplne absentuje. Portál olympic.sk ponúka nasledovné vysvetlenie:

„Pre európske federácie týchto veľkých športov Európske hry predstavujú nechcenú konkurenciu pri oslovovaní potenciálnych sponzorov. Zapojili sa radšej do konkurenčného projektu spoločných európskych šampionátov, ktorý mal premiéru vlani v Glasgowe a ktorého súčasťou boli aj ME v atletike v Berlíne.“

Najviac Slovákov sa v Minsku predstaví práve v atletike (19) a dvojciferný počet slovenských športovcov bude súťažiť aj v rýchlostnej kanoistike (14), streľbe (10) a cyklistike (cestná plus dráhová 10). Z pohľadu výkonnosti a úspechov v minulosti bude mať v Minsku najlepšie obsadenie streľba s olympijskými medailistkami Zuzanou Rehák Štefečekovou a Dankou Bartekovou či dvojnásobným majstrom sveta v trape Erikom Vargom. Práve Varga spoločne s Rehák Štefečekovou v mix trape sa pred 4 rokmi na EH v Baku postarali o jednu z dvoch zlatých medailí pre Slovensko. Celková jagavá bilancia SR v Azerbajdžane bola 2-2-3.

Najväčšou osobnosťou kanoistickej časti výpravy SR bude Erik Vlček, trojnásobný medailista z olympijských hier a 10-násobný majster sveta. Predstaví sa v disciplíne K4 na 500 m, kde budú mať Slováci vysoké ambície.

Z VŠC DUKLA Banská Bystrica Slovensko reprezentujú: spomínaný strelec, vlajkonosič Juraj Tužinský, ďalší strelci Patrik Jány a Matej Medveď, v cestnej cyklistike nás budú reprezentovať Patrik Tybor, Juraj Bellan, Ján Andrej Cully, Marek Čanecký a Martin Chren, v dráhovej cyklistike Alžbeta Bačíková. V atletike má VŠC DUKLA zastúpenie v Stanislave Lajčákovej, Lukášovi Beerovi a Šimonovi Bujnovi. 

Pre džudistov Milana RandlaFilipa ŠtancelaPetra ŽilkuMateja Poliaka a pre rýchlostných kanoistov Petra Gelleho, Mateja Rusnáka, Hanu Mikéciovú a Luciu Valovú sú Európske hry zároveň Majstrovstvami Európy.

Autor: (bl), Foto: Zdroj TASR