Marek Hamšík chce v Rudlovej vybudovať špičkový športový areál

ŠPORT
4 /

Obyvateľom Rudlovej nedávno zástupcovia Futbalovej školy Mareka Hamšíka v Banskej Bystrici  predstavili investičný zámer komplexnej prestavby miestneho futbalového štadióna na špičkové športovisko. Aktuálne tu futbalová akadémia vychováva 330 mladých futbalistov.

Ide o futbalový štadión, ktorý mala dlhé roky v prenájme futbalová škola Mareka Hamšíka – Jupie. Areál bol rokmi zanedbaný a Marek Hamšík doň chcel investovať vlastné prostriedky, aby tu vybudoval tréningové centrum pre mladých futbalistov. Preto mu mestské zastupiteľstvo vlani schválilo odpredaj športový areál v Rudlovej za 1,1 milióna eur.

Hamšíkovci spolupracujú na projekte s architektom, ktorý realizoval dunajskostredskú akadémiu a na takýto štýl, ale v menšom rozsahu, by sa mala podobať budúca Marekova akadémia. Rádovo pôjde o niekoľko miliónov eur.

Na základe požiadavky novovzniknutej Občianskej rady Rudlová primátor Ján Nosko požiadal Hamšíkovcov, aby ešte pre začatím prác svoj zámer detailne predstavili na verejnom stretnutí občanom Rudlovej. Na ňom Marekov otec Richard Hamšík povedal:

„Vybudovať futbalový areál so špičkovými podmienkami je Marekovou hlavnou prioritou. On futbalom doslova žije a z vlastnej skúsenosti vie, že vhodné podmienky sú pre šport veľmi dôležité. V našom meste však chýbajú. Aj to je dôvod, prečo sa rozhodol investovať práve do obnovy rudlovského športoviska, ktoré kúpil od mesta. Nevie si predstaviť, že by peniaze, ktoré zarobil športom, investoval niekam inam než do svojho rodného mesta.“

Investičný zámer Mareka Hamšíka sa však u časti občanov Rudlovej stretol s problémami. Miestni sú vízii špičkového futbalového areálu  naklonení, poukazujú však na nedotiahnutú kanalizáciu, preťaženú dopravnú situáciu a nevyhovujúci stav elektrickej siete.

Prebudovanie súčasného areálu na moderné športovisko by podľa nich mohlo ešte výraznejšie skomplikovať aktuálnu situáciu, preto si jeho realizáciu nevedia dosť dobre predstaviť.

Podľa mestského poslanca Martina Turčana možno práve výška tejto investície pomôže definitívne vyriešiť aj problémy Rudlovčanov v okolí športového areálu. Richard Hamšík prisľúbil občanom ďalšie spoločné stretnutie,  keď sa dosiahne posun v príprave celého projektu.

Nový športový komplex okrem jedného veľkého a dvoch či troch menších ihrísk by mal mať aj krytú tréningovú halu, fitness centrum, kompletné zázemie vrátane novovybudovaných spŕch a toaliet či kaviareň.

Zdroj: (dem) a TASR, Foto: ilustračné