Kuzminovci v 5. pluku špeciálneho určenia, absolvovali prednášky i stretnutia s deťmi

ŠPORT
0 /

Tento týždeň opäť navštívili 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline členovia Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica. Medzi zúčastnenými bola trojnásobná olympijská víťazka a majsterka sveta v šprinte na 7,5 kilometra Anastasia Kuzminová s manželom a trénerom Danielom.

Na stretnutiach boli okrem manželov Kuzminovcov aj fyzioterapeut Mateja Tótha Denis Fredeudefeld, absolvent triatlonov na všetkých kontinentoch a maratónu na Severnom a Južnom póle Daniel Palko a ďalší členovia VŠC DUKLA. Informuje o tom web Veliteľstva síl pre špeciálne operácie ako aj web Vojenského športového centra v Banskej Bystrici. Nosným námetom bolo odovzdať „špeciálom“ cenné skúsenosti získané počas dlhoročnej športovej kariéry. Primárnou náplňou práce vojakov 5. pluku síce nie je byť športovcom na profesionálnej úrovni, no miera náročnosti výcviku a športových výkonov, ktorá je na nich kladená, je porovnateľná so stupňom vycvičenosti športovcov VŠC DUKLA Banská Bystrica.

Nasťa Kuzminová na tomto stretnutí podotkla, že vojaci podávajú extra výkony, ktoré ale v porovnaní s výkonmi športovcov VŠC nie sú tak prezentované na verejnosti:

 „Verím, že naša návšteva bude prospešná a dúfam, že všetko, čo na tomto stretnutí odznelo nahlas, bude nielen povzbudením a motiváciou. Máme veľa spoločného a dúfam, že niečo z tých mojich skúseností zo športu dokážu využiť aj naostro.“

Prednáška bola rozdelená na dve časti. Jedna bola zameraná viac na profesionálnych vojakov a zahŕňala informácie o výžive v sťažených podmienkach, či o celkovej príprave na fyzické a psychické zvládnutie náročných situácií. Druhá časť sa odohrávala v Sieni cti a slávy, kde sa s Nasťou stretli a mohli porozprávať deti z Centra pre deti a rodiny z Bytče. Projekt „Nájdi si svoj domov“ vytvoril veľmi dobré podmienky pre vznik partnerstiev medzi vojenskými útvarmi a zariadeniami Ozbrojených síl Slovenskej republiky a centrami pre deti a rodiny a jednou z foriem bolo práve stretnutie s vojakmi a športovcami z 5. pluku a z DUKLY. Píše sa na spomínaných armádnych weboch.

Úprimný záujem detí o informácie zo športového prostredia pramenil z ich zvedavosti a skúseností z absolvovania biatlonu – a i napriek tomu, že im život nedoprial rodinu, Anastasia Kuzminová mala pre nich i tento prezentovaný odkaz:

„Rodina je základ pre každého človeka, pre každého z nás. Z rodiny vychádzame, ale pokiaľ ten pevný základ trošku stratil na pevnosti, neznamená to, že je život na zahodenie. Znamená to, že by mal byť človek otvorený ďalším možnostiam a hľadaniu. V živote každého z nás nachádzame priateľstvá, kamarátstva a nové rodiny. Nie je dôležité trápiť sa z nepríjemnej situácie a nepríjemnej skutočnosti v živote, ale práve hľadať to pozitívum a v tej novej rodine, ktorú nám život doprial, sa nájsť.“

Autor: (br), Zdroj: vesso + dukla, Foto: VŠC Dukla