Kladivári banskobystrickej Dukly odleteli na olympiádu do Tokia

ŠPORT
0 /

Martina Hrašnová a Marcel Lomnický budú Slovensko a zároveň aj VŠC Dukla Banská Bystrica reprezentovať na olympijských hrách v Tokiu, ktoré sa začínajú 23. júla a potrvajú do 8. augusta. Obaja naši atléti sa predstavia v disciplíne hod kladivom a majú jednoznačne finálové ambície.

Najskúsenejšia spomedzi atlétov, ktorí sa v piatok presúvali na ázijský kontinent, je 38 ročná banskobystrická kladivárka Martina Hrašnová. Pod piatimi kruhmi sa predstaví už štvrtý raz, najlepší výsledok zaznamenala v Pekingu 2008, kde skončila šiesta Pred odletom do Tokia prítomným novinárom uviedla:

„Konečne je to tu, dočkali sme sa. Na tento deň sme rok čakali. Samozrejme, pre každého športovca je účasť na olympijských hrách veľká udalosť. Momentálne sme síce zasypaní množstvom vecí ohľadom situácie v súvislosti s ochorením COVID-19, takže je to trochu komplikovanejšie ako štandardne. Nevieme, čo nás v Japonsku čaká, ale v každom prípade sa teším. Každá skúsenosť v športe je na prospech, ale momentálne by som si želala mať radšej o pár rokov menej a viac energie ako skúseností.”

Naša kladivárka žijúca dlhodobo v meste pod Urpínom privítala možnosť ísť do Japonska o pár dní skôr. Lepšie sa tak aklimatizuje, získa dostatočný priestor na to, aby si zvykla na časový posun. K tomu ešte poznamenala:

„Azda nám to pomôže aj k lepším výkonom. Čím som totiž staršia, tým viac na mňa dlhá cesta dolieha. Aj preto som rada, že cestujeme s predstihom a stihnem si oddýchnuť. Čakanie mi neprekáža, ale cesta býva náročná. Po príchode nás v kempe čakajú aj tréningy, ale bude to už len také záverečné ladenie, aby bol svalový tonus ideálny. Posledné tréningy pred odchodom som absolvovala v domácich podmienkach a v pohodovej atmosfére. Samozrejme, bola by som veľmi rada, keby som opäť dosiahla finále.“

Martina Hrašnová pred odletom do Tokia

Lepšiu formu ako Martina predvádza v súčasnosti kladivár banskobystrickej Dukly Marcel Lomnický. Pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro skončil pod piatimi kruhmi na výbornej piatej priečke. Rád by ju vylepšil, no konkurencia je v tomto roku silná. Pred odletom do Tokia vyhlásil:

„Základná a najdôležitejšia ambícia je zvládnuť kvalifikáciu, ktorá býva zradná. V troch hodoch musím ukázať to, čo som počas piatich rokov natrénoval. Vo finále by bolo fajn čo najviac sa priblížiť k osobnému rekordu a uvidíme, na čo to bude stačiť. Môže sa stať, že hodím 80 metrov a skončím siedmy, alebo dosiahnem 78 metrov a vyhrám. Záležať bude aj na výkonoch mojich súperov, ale ja sa chcem predovšetkým sústrediť na seba.“

Marcel je aktuálne siedmy najlepší kladivár podľa tohtoročných svetových tabuliek. V júni mal pomerne hustý súťažný program, takže počas tohto mesiaca viac trénoval a oddychoval. Samozrejme želá si, aby v Tokiu na olympijskom štadióne nebol šmykľavý kruh a najmä on sám bol v dobrej psychickej a fyzickej pohode, k čomu dodal:

„Cítim sa dobre. Povedal by som, že momentálne fyzicky aj lepšie ako na majstrovstvách Slovenska v Trnave, kde som si hodil osobný rekord. Teraz bude dôležité, ako sa s tým vyrovnám v hlave. Kemp v Japonsku využijem na tréning a vyladenie formy. Musím si zvyknúť na výrazný časový posun, ale aj teplo a vlhko, a takpovediac upokojiť sa.”

Marcel Lomnický pred odletom do Tokia

V piatok odleteli do Tokia ešte ďalší dvaja pretekári banskobystrickej Dukly. Plavec Richard Nagy a strelec Juraj Tužinský. Nášho pištoľníka čaká tretia olympiáda v kariére a pred odletom sa tešil najmä na spánok v lietadle, keď uviedol:

„Mám za sebou ťažkú prípravu, tak verím, že vypnem a budem celých jedenásť hodín spať. Časový posun som doma neriešil, mám dosť času po prílete do Japonska na aklimatizáciu. Strieľame až poobede, takže to snáď nebude také hrozné.“

Juraj Tužinský

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach pricestoval v piatok do Hirošimy. Jeho návšteva sa však stretla s rozporuplnými reakciami. Pri pamätníku zhodenia atómovej bomby na mesto čakala skupinka protestujúcich, ktorá držala transparenty s požiadavkami na zrušenie olympiády. Online petíciu za rovnaký cieľ podpísalo 70.000 ľudí.

Iní Japonci sú za konanie hier, no prekážajú im iné aspekty tohtoročného najväčšieho športového sviatku. Sú veľmi sklamaní, že sa konajú bez divákov.

Autor: (job), Foto: ilustračné + tasr