Matovičovu hlúposť opravil ÚVZ: Na športovom podujatí môže byť aj viac ľudí než 50, no bez divákov

ŠPORT
8 /

Na všetkých hromadných podujatiach bude môcť byť maximálne 50 ľudí. Informoval o tom najnovšie pred stredajším rokovaním vlády premiér Igor Matovič s tým, že do tohto počtu sa zarátajú aj športovci s realizačným tímom. Úrad verejného zdravotníctva však vydal v stredu podvečer opravu.

Nové opatrenie s 50-kou ľudí, ktoré v stredu vydal Úrad verejného zdravotníctva SR, bude platiť pre športové a kultúrne podujatia i omše. Matovič ešte ráno pred rokovaním vlády prítomným médiám priblížil, že ak na športovom podujatí bude športovcov a celý realizačný tím tvoriť skupinu 50 ľudí, tak budú musieť hrať bez divákov. Ak v divadle bude 20 hercov, tak bude môcť byť 30 divákov, a taktiež podľa toho sa počty budú dopĺňať v kostoloch podľa farárov, miništrantov a veriacich. Na všetkých má podľa predsedu vlády platiť „rovnaký meter“.

„Zdá sa mi to v súlade so zdravým rozumom, aby sa nerobili žiadne výnimky a aby sa všetci cítili rovnako pred týmito opatreniami. Je to férový postoj ku každému,“

– poznamenal premiér Igor Matovič a zároveň dodal, že sa tak nerozlišuje ani medzi tým, či je to hromadné podujatie vonku alebo vo vnútri.

Zdravý rozum však pri tomto novom prezentovanom návrhu z úst Matoviča zjavne absentoval. Pri hokeji má jeden tím 20 hráčov (štyri formácie), plus dvoch brankárov. Čo je 22 hokejistov, dva tímy 44 hokejistov. Pripočítajme štyroch rozhodcov a dospejeme k číslu 48. Ďalej sú to dvaja tréneri (bez asistentov) a máme 50. Kde sú však lekári, zdravotníci, časomerači, rolbár a prípadne kamaraman? Pre hokej je 50-ka nerealizovateľná! Nehovoriac o zástupcoch médií (kto bude informovať?).

Prejdime k futbalu. V jednom tíme nastupuje jedenástka ako základná zostava. Povolených je 5 striedaní, to máme 16 hráčov v jednom tíme. Pri dvoch mužstvách sa dopracujeme k číslu 32 futbalistov. Pripočítajme štyroch rozhodcov – 36, ďalej lekára a maséra, povedzme že pre oba tímy a máme číslo 38. Tréneri na oboch stranách (bez asistentov) – 40. Zostane nám zostávajúci počet desať ľudí pre rýchlu zdravotnú službu, delegáta, kameramana, obslužný personál a prípadne možno dvoch novinárov. Je to v súlade so zdravým rozumom?

Usporiadať atletické podujatie je taktiež nerealizovateľné. Muselo by sa konať iba v rámci dvoch – troch disciplín. Osobitne napríklad oštep a disk, osobitne guľa a kladivo, osobitne behy na 100 m a 200m, osobitne skok do výšky a o žrdi, alebo trojskok a diaľka. Ak by sme dali všetky disciplíny naraz, len samotných športovcov by bolo viac než 50!

S ´odretými ušami´ by sa možno naplnili tento nový stanovený počet pri halových športoch – basketbal, volejbal, hádzaná.

Úrad verejného zdravotníctva SR v stredu na obed pripustil aspoň minimálnu účasť, do limitu sa však započítavajú aj športovci či organizátori.

Predstavitelia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) považovali rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR o maximálnom limite päťdesiat účastníkov na športovom podujatí, ktoré prezentoval Igor Matovič, za nerealizovateľné. Generálny sekretár zväzu Peter Palenčík uviedol, že na nadchádzajúci reprezentačný duel potrebuje zväz minimálne štvornásobne viac osôb. Slovenská futbalová reprezentácia nastúpi na budúci týždeň v semifinále baráže ME 2020 proti Írsku.

„Žiadny futbalový zápas nie je pri počte 50 ľudí realizovateľný. Keď si zoberiem náš nadchádzajúci zápas play off, minimálny počet, ktorý potrebujeme, je 200 až 250 ľudí.“

Splnomocnenec vlády SR pre šport Karol Kučera veril v obedňajších hodinách, že vláda ešte upraví návrh Úradu verejného zdravotníctva SR o športových podujatiach s 50 účastníkmi. Pre futbalové i hokejové zväzy bolo pri tomto čísle nemožné zorganizovať ligové zápasy.

Napokon sa tak udialo v stredu podvečer. Nové a už platné nariadenie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) s účinnosťou od 1. októbra až do odvolania znie nasledovne:

„Je zákaz usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 50 osôb. V prípade, že počet osôb na kultúrnych alebo športových podujatiach vystupujúcich v mene organizátora (účinkujúci, športovci, organizačný tím a pod.) presiahne počet 50, hromadné podujatie sa môže uskutočniť, ale bez prítomnosti obecenstva.“

Autor: (bl), Foto: ilustračné