Na JUDO GRAND PRIX BB 2018 vybojovali naši džudisti 19 medailí – pocta Jánovi Gregorovi st.

ŠPORT
1 /

Už piaty ročník medzinárodného mládežníckeho turnaja JUDO GRAND PRIX Banská Bystrica sa uskutočnil cez víkend 10. – 11.2018 v športovej hale na Štiavničkách. Súťažiť  prišlo vyše 500 pretekárov z 11 európskych krajín.

Judo Grand Prix BB 2018

Džudo má v Banskej Bystrici dlhoročnú tradíciu a pri VŠC Dukla vyrástlo množstvo úspešných džudistov. Cieľom organizátorov Judo Klubu Dukla, VŠC Dukla, Športových klubov Dukla a UMB je organizáciou turnaja v tejto tradícii pokračovať, zviditeľňovať džudo ako šport a prilákať na tréningy deti už od útleho veku.

„Tešíme sa, že stabilnými účastníkmi turnaja sú silné tímy z viacerých európskych krajín, spomeniem pretekárov z ruského Ťumenu, tí sú tak z najďalej , ale že prichádzajú aj nové ako sú tento rok tímy z Talianska a Švajčiarska,“

povedal Branislav Slaný, riaditeľ turnaja.

JUDO GRAND PRIX BANSKÁ BYSTRICA je jedným  z najväčších mládežníckych medzinárodných turnajov v džude organizovaných v SR a za svoju päťročnú históriu sa zaradilo medzi popredné turnaje v strednej Európe.

V meste pod Urpínom si na žinenke  zmerali sily džudisti  z Bieloruska,  Chorvátska, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Ruska, Slovinska, Ukrajiny, Švajčiarska, Talianska a samozrejme Slovenska.

Prvý deň patrila hala žiackym kategóriám. Hala opäť praskala vo švíkoch, ale podľa nových pravidiel Slovenského zväzu juda, museli organizátori stihnúť ukončiť turnaj do osemnástej hodiny. Z tohto dôvodu sa súťažilo naraz až na šiestich žinenkách.

Výborne sa darilo aj domácim pretekárom. V sobotňajších žiackych kategóriách vybojovali spolu dve zlaté, tri strieborné a šesť bronzových medailí. Tie najcennejšie kovy si vybojovali Ema Fízelová z ŠK JUDO DUKLA (FU 15/-63kg) a Tomáš Zacharovský z ŠK UMB (MU 15/-66kg).

Nedeľa pokračovala už vo voľnejšom tempe zápolením dorastencov. Najcennejšie umiestnenie si vybojovali až štyria domáci pretekári: Ema FÍZEĽOVÁ z ŠK JUDO DUKLA (FU 18/-63kg),  Benjamín MAŤAŠEJE tiež z ŠK JUDO DUKLA (MU 18/+90kg), JITKA PAVLOVIČOVÁ z ŠKP BB (FU 18/-57kg) a  SAMUEL RET z ŠKP BB (MU 18/-81kg). Ich kluboví kolegovia vybojovali ešte jednu striebornú a tri bronzové medaily.

„Turnaja sa zúčastnilo spolu 74 tímov a ŠK Dukla sa umiestnil podľa poštu medailí na peknom  siedmom mieste spomedzi všetkých klubov,“

informovala Ružena Maťašeje z  Organizačného výboru JGBB 2018

Už tradične sa počas slávnostného ceremoniálu turnaja vyhodnocujú aj najúspešnejší džudisti klubu Dukly, ktorými v roku 2017 boli:

v kategória starší žiaci – Benjamín Maťašeje

v kategória dorastenci – Alex Barto

v kategória juniori  – Márius Fízel

Výsledky banskobystrických pretekárov na JUDO GRAND PRIX 2018

1. miesto

Ema FÍZEĽOVÁ /SK JUDO DUKLA                        FU 18/-63kg

Tomáš ZACHAROVSKÝ /UMB BB              MU 15/-66kg

JITKA PAVLOVIČOVÁ /SKP BB                  FU 18/-57kg

SAMUEL RET /SKP BB                               MU 18/-81kg

Benjamín MAŤAŠEJE /SK JUDO DUKLA              MU 18/+90kg

2.  miesto

Laura VRBOVSKÁ /UMB BB                       FU 11 /24 kg

ELLA MOZOĽOVÁ /ŠKP BB                                    FU 13 /48kg

NINA FILKOROVÁ /SKP BB                                    FU 13 – +63kg

VIKTOR ADAM /DUKLA BB                        MU 18/+81kg

3.  miesto

ELISA BUDA /SK JUDO DUKLA                  FU 11/24kg

Paula MATUSZEKOVÁ /SK JUDO DUKLA            FU 11/34kg

DAVID WURFL /SK JUDO DUKLA                          MU 11/ 50kg

Nina ŠLANKOVÁ /UMB BB                          FU 13 /28kg

Peter KYZEK /SK JUDO DUKLA                 MU 13/-60kg

Daniela MELICHERČÍKOVÁ /UMB BB        FU 15/-52kg

Miloš KRAJČI /UMB BB                                MU 18/-55kg

Ján SRŠEŇ SVK/UMB BB                           MU 18/ -66kg

Alex BARTO /SK JUDO DUKLA                   MU 18/-73kg

GPBB 2018_13

Za Jánom Gregorom st.

 

V predvečer medzinárodného mládežníckeho turnaja JUDO GRAND PRIX BANSKÁ BYSTRICA vo veku nedožitých 65 rokov (nar. 23. 3. 1953) zomrel bývalý československý reprezentant a dlhoročný tréner džuda Ján Gregor st.

 Bol šéftrénerom džuda vo vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica, z pozície kouča viedol i československú reprezentáciu. V roku 2014 ho Slovenský olympijský výbor (SOV) ocenil bronzovým odznakom za dlhodobú prácu a prínos pre rozvoj domáceho olympijského hnutia a športu.

Ján Gregor st. bol držiteľ Zlatej plakety SZJ. Jeho trénerskými rukami prešlo viacero úspešných džudistov – Semir Pepic, Zoltán Pálkovács, Marek Matuszek či Milan Randl. V ostatných rokoch sa venoval mládeži v JUDO KLUB DUKLA. Pôsobil aj ako rozhodca a funkcionár. Česť jeho pamiatke!

jan gregor st.

 

Zdroj: Ružena Maťašeje a (tom), Foto: JGP BB 2018 + FB