Jozef Mazár: Futbalová krása a radosť zdobili znova detské srdiečka

ŠPORT
2 /

Bola sobota, 16. december 2017. Život mi dovolil byť prítomný na futbalovom podujatí, kde krása a radosť z futbalu zdobili detské srdiečka.

Hľadel som pred úvodným hvizdom mladých futbalových rozhodcov Ivana Šimka, ktorý rozhoduje III. futbalovú ligu dospelých a Adama Bullu, ten rozhoduje majstrovské futbalové súboje dospelých o dve súťaže nižšie, s akou dôležitosťou sa pripravujú dbať nad futbalovou literou zákona v súbojoch 14 – ročných detí a mladších v športovej hale Dukly Banská Bystrica na Štiavničkách. Práve im zverili organizátori vykonávať úlohu arbitrov na 24. ročníku medzinárodného halového futbalového turnaja O pohár Jozefa Vengloša.

Hodinové ručičky ukazovali ôsmu hodinu rannú a 22. minútu, keď  rúče dievčiny Barbarka a Zuzanka Puškárové zdobili dôstojne upravené stoly pre V.I.P persóny, aby na ne o chvíľu kládli dobroty napečené mamičkami mladých, začínajúcich futbalistov.

Zvedavosť mi nedovolila, aby som si nezapísal ich mená – Beata Puškárová, Stanislava Svetlíková, Renáta Štefková, Eva Úradníková a Adriana Dedoková vypekali koláčiky, pagáčiky a kto ochutnal ten prisvedčí, že aj iné skvelé dobroty, len aby tiež odkrojili kúsok zo svojho materinského srdiečka v predvianočnej nálade pre dobro všetkých, ktorí prišli na Štiavničky napísať už 24. diel krásnej detskej futbalovej ódy na futbal detí.

„Je krásne byť bohatým a silným najmä vo chvíli, keď ide o radosť a krásu pre naše ratolesti, ale ešte krajšie je byť milovaný a obdivovaný priateľmi za skutky, ktoré z vlastného srdca letia futbalovou bystrinou k druhým.“

 Takými slovami som sa prihovoril pred kvalitným turnajovým súbojom výberu mladých futbalistov Stredoslovenského regiónu a domácej Dukly Banská Bystrica, Milanovi Smädovi, organizátorovi futbalového života dnešného MFK Dukla Banská Bystrica.

Zhovárali sme sa o slastiach a strastiach dnešného banskobystrického futbalu pod logom Dukla, netušiac, že tento súboj bude zásluhou hráčskeho nasadenia, kreativity mladých chlapcov spod Urpína, Ružomberka, Žiliny či ďalších kútov regiónu o pár hodín predčasným finále podujatia, ktré má úžasný zvuk vo futbalových dielňach pre mladých v rôznych kútoch Európy.

Zrak mi uletel aj na podaktorých skautov, ktorí znova prišli na Štiavničky, lebo práve tu videli po prvý raz hrať na medzinárodnej úrovni pred rokmi M. Stocha z Nitry, M. Hamšika z Banskej Bystrice či P. Pekaríka zo Žiliny a ďalších. Už vtedy a potom rok po roku sa na vlastné oči presviedčali o tom, že futbalová krása má aj medzi deťmi tú silu a nadšenie, že vnáša nové priateľstva, poznatky, záujmy a odhodlania do sŕdc všetkých, ktorí na toto podujatie chodia roky rokúce takmer pravidelne.

 Sám docent Jozef Vengloš sa osobne zúčastnil tohto turnaja, ktorému prepožičal svoje meno, dvadsaťkrát. Dnes jeho vek a sila zdravia rozhodli, že mu podrobne bude o kvalite podujatia a fajnšmekrovskom organizátorskom kumšte zoskupenia ľudí vôkol trénerskej ikony detského a mládežníckeho futbalu Slovenskej republiky Mgr. Petra Benedika referovať jeho syn Jožko.

Bolo iba deväť hodín ráno, keď bol tento pokračovateľ futbalovej oddanosti rodiny Venglošovcov v priestranstvách športovej haly na Štiavničkách, aby sa postupne zvítal s už spomenutým otcom myšlienky organizovať na vysokej medzinárodnej úrovni také podujatie – Petrom Benedikom, Štefanom Zvalom, bývalým veliteľom Dukly Banská Bystrica, plukovníkom vo výslužbe Ivanom Čiernym a ďalšími známymi z predchádzajúcich ročníkov i futbalového diania v Slovenskej republike vôbec. Jožko Oboril, Miroslav Sovič, Marek Penksa a mnohí ďalší tvorili profesionálny kolorit tých, ktorí toho o futbale vedia omnoho viac, ako bežný smrteľník.

„Každý z nás, dospelých má dve možnosti vo svojom pominuteľnom živote. Buď sme naplnení láskou a budeme nápomocní zo všetkých síl pomáhať deťom prežívať radosť v ich detstve, alebo  im ho vyplní strach a hrôza súčasného drogového plevelu. Mnohí z nás si vybrali tú prvú alternatívu. Prišiel som hneď z rána, aby som skontroloval, či je z mojej strany zabezpečené všetko, čo som Petrovi Benedikovi sľúbil v súvislosti s organizáciou tohto podujatia. Keďže, úlohy z mojej strany sú poplnené, odchádzam s futbalovými veteránmi Dukly, Jožkom Móresom, Maťom Poljovkom, Martinom Laurincom, Ivanom Kozákom a ďalšími, na futbalový turnaj veteránov do Púchova,“

priblížil svoje poslanie a zmýšľanie veľký a starostlivý organizátor futbalu pod logom Dukly Banská Bystrica, niekdajší prezident futbalovej Dukly, Jaroslav Čupka.

Len traja ľudia nechýbali ani na jednom ročníku futbalového turnaja O pohár Jozefa Vengloša. Okrem Petra Benedika je to Štefan Zvalo a v športovom dianí Banskej Bystrice veľmi dobre známy a populárny Jožko Ivan.

„Jozef, čo povieš na názor, že šport detí neutvára charakter dospelých, ale u dospelých ho odkrýva. Tam niekde treba hľadač farizejstvo mnohých, ktorí o potrebe športu pre deti spievajú, ale v praktickej rovine si skôr zásluhou športu pre deti mastia vlastné peňaženky, než aby v skutočnosti športové dianie pre deti na vysokej úrovni organizovali,“

 oslovujem tohto, v športe skúseného matadora, ktorý si v štafetovom behu 4 x 100 metrov vybojoval ešte ako vysokoškolák titul univerzitného majstra Československa. Štafetu bežali 5. mája 1968 na banskobystrických Štiavničkách v zložení Július Miklóš, Jozef Ivan, František Pika a Herbert Bende.

Jozef Ivan sa zamyslel a zareagoval:

„Obávam sa, že ak od turnaja O pohár Jozefa Vengloša zoberie ruky Peter Benedik, aj tu pôjde úroveň po stránke organizačnej i športovo – vzdelávacej do nižších kvalitatívnych podlaží. Laťka organizácie tohto podujatia je vysoko nastavená. Slovan, Dukla, Žilina, Nitra, Olomouc, Dukla Praha, silné maďarské žiacke futbalové družstvá, účasť rakúskych detí na podujatí, futbalové zastúpenie poľského žiackeho futbalu, to sú dôkazy o širokospektrálnych, dôsledne, starostlivo premyslených prístupoch k tomuto podujatiu. Osobnosť Jozefa Vengloša, ktorý prepožičal svoje meno podujatiu si kvalitu po každej stránke zasluhuje.“

 Dobré, staré zvyky z futbalového diania, obohatené o komunikáciu s mladými zaštepil do úrodnej pôdy prostredníctvom tohto podujatia do života futbalu mladých Peter Benedik so širokou skupinou ľudí či už od futbalu, alebo z iných inštitúcií. Tie mediálne nevynímajúc.

A tak ma vôbec neprekvapilo keď som videl aj počas 24. ročníka v angažovanej permanencii bývalých atlétov československej reprezentácie Ivana Kováča či Miroslava Balošáka, fotografa Janka Miškoviča, excelentného hudobníka Vladka Gašpíra alebo vlastníka vydavateľstva Svet športu Mareka Čecha z Košíc. Keď som otvoril debatu týmto smerom v zoskupení Ing. architekt Jozef Frtús, plukovník vo výslužbe Ivan Čierny a ďalších, zaujal ma názor bývalého veliteľa futbalu Dukly Banská Bystrica Ivana Čierneho, ktorý zareagoval slovami:

„Na kúrenie je najlepšie staré drevo, na pitie staré víno, na dôverné rozhovory starí priatelia a na čítanie starí autori.“

 Viac ako inokedy som si v tej chvíli uvedomil, že ani v budúcnosti sa nevybuduje nová civilizácia lásky k futbalu mladým, ak sa nezmení kvalita lásky k životu vôbec. Tá dnešná má svoje čaro, obsahuje svoje skúsenosti, svoje zážitky i poučenia z nich, ale…

Nuž dopisujem konečné poradie na 24. ročníku futbalového turnaja O pohár Jozefa Vengloša takto: 1. Výber Stredoslovenského regiónu 2. Dukla Banská Bystrica 3. Slovan Bratislava (minuloročný víťaz) 4. Benecol Košice 5. FK ŠZ Podbrezová 6. Futbalová akadémia Mareka Hamšíka Jupie Banská Bystrica.

 Za najlepšieho hráča turnaja vyhodnotili – Viktora Úradníka (Dukla Banská Bystrica), najlepším strelcom sa stal Sebastián Zvara, za najlepšieho brankára vyhodnotili Mateja Šugára  (výber SsFZ – materský oddiel MŠK Žilina).

 Zvíťazili však všetci, ktorí na tento ročník prišli a videli  znova kvalitné futbalové výkony prostredníctvom dobrého herného nasadenia vo fair – play  futbalovej atmosfére. Všetkým vyše 200 prítomným na podujatí i vám, ktorí ste sa rozhodli  prečítať tento pokus o besednicu, ešte jeden nevšedný prídavok:

 Vinš zdravia  aj pre Vás nech pokojom a úprimnosťou Vianoc z tohoročného turnaja O pohár Jozefa Vengloša žiari, ďakujeme všetkým za pomoc, spoluprácu, múdre rady, lebo rok čo chvíľa odchádza znova starý.

 V novom roku prajeme všetko, čo radosť vzbudí, prajeme lásku, porozumenie, lebo toto spája ľudí, prajeme priateľov, čo dokážu tvorivo, zdravo žiť, prajeme úprimne milovať , každému Vášmu srdcu blízkemu milovaný byť!

 Aj toto je pre všetkých ľudí z medzinárodného halového turnaja detí O pohár Jozefa Vengloša jeden netradičný dar, ktorý si Vám prostredníctvom nášho obľúbeného portálu www.bystricoviny.sk dovoľuje takým netradičným príspevkom adresovať jeho autor Jozef Mazár.

Autor: Jozef Mazár, Foto: Ján Miškovič "Mišiak" a Svet športu