Hokejistov Banskej Bystrice bude trénovať Fín Antti Karhula

ŠPORT
0 /

Vedenie HC ´05 Banská Bystrica spečatilo vo štvrtok 13. januára dohodu s fínskym trénerom Anttim Karhulom, ktorý povedie mužstvo z pozície hlavného kouča. Ivan Droppa a Tomáš Surový pokračujú pri tíme ako jeho asistenti.

Ako informuje web HC ´05, náš klub spod Urpína sa dohodol s Anttim Karhulom na kontrakte do konca aktuálnej sezóny. Viac prezradil športový manažér ´baranov´ Július Koval:

„Chceli sme doplniť trénerský štáb, nakoľko momentálne išlo o prechodné obdobie, počas ktorého sme dali príležitosť viesť tím Ivanovi Droppovi s Tomášom Surovým. Pre nich je to cenná skúsenosť a dá im to veľa do ich trénerskej kariéry. Určite sme radi, že sa nám podarilo dohodnúť s Anttim, ktorý má skúsenosti ako hlavný tréner a mali sme na neho dobré referencie. Taktiež po telefonáte s ním som mal z toho dobrý pocit a verím, že sa nám pod jeho vedením bude dariť. Má svoje predstavy, ale nejaké zásadné veci nebudeme môcť meniť. Už na to nie je až taký priestor, v podstate každý druhý deň hráme zápas a tréningov je čoraz menej. Budeme chcieť hrať jednoducho, aktívne a tvrdo.“

Pár slov poskytol k svojmu príchodu pod Urpín pre klubový web aj samotný Antti Karhula:

„Všetko sa udialo pomerne rýchlo. Hľadal som prácu v podstate už od augusta, príliš veľa možností však nebolo a zároveň som čakal na vhodnú príležitosť. V istom bode mi môj agent povedal, že Banská Bystrica prejavila o mňa záujem, bolo to približne okolo Vianoc. Začal som teda sledovať ich zápasy vždy keď to bolo možné. Posledné dni boli hektické, Július mi volal, či som stále voľný a povedal som mu, že áno. Som nadšený, je to pre mňa dobrá príležitosť. Určite mám predstavy o zmenách v hre, ale musíme byť trpezliví. Čaká nás množstvo zápasov a málo tréningov. Musíme na to ísť pomaly, nemôžeme všetko otočiť o 180 stupňov.“

Nový kouč ´baranov´ má 45 rokov a je rodákom z Oulu. Má za sebou bohatú hráčsku kariéru. Po nej sa vydal na trénerskú dráhu, ktorú odštartoval pôsobením pri doraste a následne juniorke fínskeho tímu KooKoo. Od sezóny 2014/2015 pôsobil ako hlavný tréner tímu Hermes v tretej najvyššej fínskej súťaži. Hneď v prvej sezóne obsadil s týmto mužstvom druhé miesto a od sezóny 2015/2016 tak pôsobil tento klub o ligu vyššie. V Hermese trénoval do konca roka 2017 a pod jeho vedením pôsobili v tíme aj slovenský brankár Denis Godla (2015/2016) alebo hráči Juraj Hollý a Ondrej Mikula (2016/3017).

Zaujímavosťou je, že v sezóne 2017/2018, krátko pred jeho koncom v Hermese, hosťoval v tomto tíme aj Rasmus Kupari, veľký talent fínskeho hokeja momentálne obliekajúci dres tímu NHL Los Angeles Kings.

Po anabáze vo Fínsku viedli kroky Karhulu do Maďarska, kde najprv krátko viedol jeden z tímov najvyššej maďarskej súťaže. Odtiaľ sa presunul do nadnárodnej EBEL ligy (momentálne ICEHL), kde bol asistentom trénera v tíme Fehérvár AV19. Neskôr prevzal mužstvo ako hlavný tréner a v sezóne 2020/2021 obsadil s tímom po základnej časti tretiu priečku. V následnej skupine víťazov, do ktorej sa prebojovalo 5 najlepších tímov, získal jeho tím najmenej bodov a do play-off tak vstupoval z 5. miesta. Vo štvrťfinále podľahli ´Karhulovci´ Vienne Capitals 0:4 na zápasy, avšak sezóna skončila pre Fehérvár AV19 až prehrou vo finále maďarského pohára, čo znamenalo pre Anttiho koniec na lavičke tohto mužstva. V aktuálnom ročníku neviedol z pozície trénera žiadne mužstvo.

Autor: (bl), Foto: Zdroj fb HC ´05