FOTO: V šlágri Podkonice s Jakubom remizovali, Selce vyhrali derby, nedarí sa Sásovej

V. LIGA
1 /

V nedeľu bolo na programe 21. kolo piatej futbalovej ligy, v ktorom najviac lákalo okresné derby a stretnutie prvého s druhým celkom tabuľky Podkonice – Jakub. Oba tímy predviedli kvalitný výkon a rozišli sa napokon po remíze 1:1. Druhé okresné derby zvládli Selce doma s Hrochoťou po výsledku 2:1. Žiaľ nedarí sa na jar Sásovej. Doma pred peknou diváckou kulisou prehrala tentoraz s Bacúchom 1:4 .

Vedúce Podkonice hostili druhý Jakub a duel začali lepšie hostia. Vypracovali si tri vyložené šance a napokon štvrtú premenili. Po dlhom aute sa dostala predĺžená lopta pred bránku a Čief nezaváhal, potvrdil kanonierske schopnosti a poslal svoj tím do vedenia 0:1. Ubehli iba tri minúty a Sedliak sa rútil sám na brankára. Zozadu ho stiahol na trávnik Hroš, videl červenú kartu a bystrický celok razom musel hrať v oslabení. Hra sa teda vyrovnala a líder napokon strelil vytúžený gól. Kostúrik našiel v šestnástke Sedliaka, ktorý v 36. minúte pálil do brvna, odkiaľ lopta putovala za čiaru – 1:1. V druhom polčase sa prvých pätnásť minút nič významné pred bránkami nedialo. Hral sa však kvalitný futbal z oboch strán. Až v 60. minúte znenazdajky pohrozil Jakub. Z hranice šestnástky to vyskúšal Čief, proti bol brankár Gašperan. Na opačnej strane mal možnosť Kostúrik, zaskvel sa i gólman Filadelfi. Hostia sa potom ešte odhodlali k ďalšej strele spoza veľkého vápna. Cimerman mieril tesne vedľa, do bočnej siete. Tlak Podkoníc sa dostavil až po 70. minútach hry. Kostúrik hlavičkoval taktiež tesne vedľa, po prihrávke Lihana chýbali Seleckému centimetre aby trafil loptu pred odkrytou svätyňou súpera, Kubina potom strieľal nebezpečne, Filadelfimu vypadla lopta, pomohol mu na jeho šťastie spoluhráč odkopom do bezpečia. Rusnák pálil o pár sekúnd z pravej strany tesne vedľa žrde a v 90. minúte Selecký strieľal do žrde spoza šestnástky. Aj preto sa oba tímy napokon rozišli zmierlivo po remíze 1:1. Z tohto duelu ponúkame aj fotogalériu.

Tréner Podkoníc Roman Patráš hodnotil deľbu bodov pre Bystricoviny nasledovne: „Myslím si, že remíza je spravodlivá. Jakub nás zo začiatku zápasu zaskočil nakopávanými loptami za obranu, nevedeli sme si s tým poradiť. Našťastie sme z toho inkasovali iba jeden gól. Potom sme prebrali iniciatívu. Po vylúčení hosťujúceho hráča sme si do polčasu vypracovali jednu – dve šance a vyrovnali sme. Druhý polčas sa v podstate hralo už iba na jednu bránku. Myslel som si, že Jakub bude ešte viac hroziť, ale nestalo sa tak. Zase to bolo z našej strany to isté ako v derby so Selcami – mali sme šance, nepremenili sme ich a bohužiaľ ak nedáte gól, nevyhráte. Určite sme videli zápas štvrtoligovej úrovne, pretože hostia hrali veľmi dobre, vzadu kompaktne, organizovane. Nám chýbalo kusisko šťastia, v závere sme opäť nastrelili žrď, lopta sa odrazila od nej vonku, hoci mohla ísť dnu a boli by sme šťastnejší. Stále však bodujeme na jar, sme spokojní a ideme si ďalej svojou cestou.“

Bystricoviny oslovili aj trénera Jakuba Norberta Dikácza: „Videli sme naozaj dobrý zápas, myslím si, že mal kvalitu štvrtej ligy. Asi to odzrkadľuje postavenie oboch tímov v tabuľke. Škoda toho nášho vylúčenia, aj keď asi to bolo správne rozhodnutie arbitra. Do tohto momentu sme však boli lepším mužstvom na ihrisku. V druhom polčase sa už prejavila kvalita domáceho celku, predsa len má výborných futbalistov. My sme spokojní aj s remízou.“

Dikácz hodnotil i aktuálnu situáciu v tabuľke: „Priznám sa, že my sme ani nechceli naháňať vedúce Podkonice v tabuľke. Proste taká situácia vznikla. Vedel som však, že naše mužstvo má kvalitu a asi sme presne tam, kde máme byť. Aj tento zápas ukázal, že sa stretli dve najlepšie mužstvá momentálne v piatej lige. Takže gratulujem Podkoniciam a želám im, aby sa im darilo v štvrtej lige.“

FK Podkonice – TJ ŠK Sokol Jakub 1:1 (1:1)

Góly: 36. Sedliak – 25. Čief. Rozhodoval: Tapfer. ŽK: Kubina (Podkonice). ČK: 28. Hroš za faul súpera vo vyloženej šanci. Diváci: 250. 

Selce privítali na svojom obecnom štadióne Hrochoť a začali dobre. Do vedenia išli v sedemnástej minúte, keď sa presadil legionár Mohamed Lashen – 1:0. Bol to však jediný presný zásah v prvom polčase. Hostia aj po zmene strán hľadali recept na odpoveď, ale pykali napokon i druhýkrát. V 66. minúte zvýšil totiž na 2:0 Smatana. Ubehlo len päť minút a skóre duelu predsa len menili Hrochoťania. Na 2:1 znížil Berky. V nasledujúcich minútach si však Selce vziať tri body nenechali. Hostia už nedokázali vyrovnať a odchádzali domov smutní bez bodu.

ŠK Selce –ŠK Hrochoť 2:1 (1:0)

Góly: 17. Lashen, 66. Smatana – 71. Berky. Rozhodoval: Petrík. ŽK: Blaško, Číž – Sláva, Berky, Hrško. Diváci: 150. 

Sásová na jar vyhrala len jeden duel a doma chcela naplno bodovať po druhýkrát, konkrétne v dueli s Bacúchom. Pred takmer tristo divákmi začala odhodlane. Vypracovala si tri – štyri šance, ktoré však nevyužila. Napokon domáci dali gól po štandardke, keď sa hlavou presadil R. Kollár – 1:0. Následne jeho spoluhráči nepremenili ďalšie dve skvelé príležitosti a prišiel trest. Po faule v pokutovom území vyrovnal z penalty Švidraň a zariadil polčasový stav 1:1. V druhom dejstve Sásovčania v perfektnej kulise vrhli všetky sily do útoku. No opäť doplatili na nevyužívanie šancí. Horehronci z brejku išli do vedenia, presadil sa Košičiar. Následne domáci zvýšili obrátky, veľmi chceli inak v kvalitnom zápase vyrovnať, no to sa im nepodarilo. Po neodpískanej penalte na Vidiečana, aspoň tak to videli bystrickí priaznivci, nasledoval protiútok mužstva z Horehronia s presnou koncovkou Lapina v 86. minúte – 1:3. Sásovčania sa ešte snažili znížiť, ale v poslednej minúte pykali z ďalšieho brejku, zo štvrtého gólu sa tešil opäť Švidraň.

ŠK Sásová – FK 09 Bacúch 1:4 (1:1)

Góly: 24. R. Kollár – 31. a 90. Švidraň (prvý z 11m), 48. Košičiar, 86. Lapin. Rozhodoval: Turňa. ŽK: Gibala – Lenďák. Diváci: 280.

Zostávajúce výsledky: Prenčov – B.Štiavnica/Š.Bane 1:1, D. Niva – Krupina 1:1, Lieskovec – Lovča 1:1, Bzovík – L. Vieska 2:1.

Najbližšie je na programe 22. kolo, v ktorom hrajú v sobotu 18. mája o 17.00 hodine svoje duely dva naše tímy. Podkonice sa predstavia v Banskej Štiavnici a Sásová v Ladomerskej Vieske. V nedeľu 19. mája o 17.00 hodine hrajú doma Hrochoťania, hostia Bzovík a Jakub privíta Dobrú Nivu. Selce sa pokúsia bodovať v Krupine.

Poradie:

1. PODKONICE 51b*, 2. JAKUB 41b, 3. B. Štiavnica 36b, 4. Bacúch 35b, 5. Lieskovec 32b, 6. SÁSOVÁ 32b, 7. SELCE 32b, 8. Lovča 30b*, 9. L. Vieska 27b, 10. HROCHOŤ 27b, 11. Krupina 27b, 12. D. Niva 20b, 13. Bzovík 17b, 14. Prenčov 6b.

* – mužstvá majú jeden zápas odohratý navyše

Autor: (bl), Foto: autor zo zápasu Podkonice - Jakub