FOTO: Tatran v extralige hrdo bojoval s predposledným Trenčínom, žiaľ prehral + HLASY

ŠPORT
1 /

Banskobystrickí volejbalisti sa v 2. kole nadstavby o 5. až 8. miesto v slovenskej extralige predstavili na domácej palubovke v Slovenskej Ľupči proti Trenčínu. Išlo o súboj dvoch mladíckych tímov, žiaľ tím spod Urpína nestačili na mladých reprezentantov spod hradu Matúša Čáka a prekvapivo nezískal ani set a prehral 0:3.

Vývoj troch setov bol vyrovnaný. Nikto nešiel do výraznejšieho vedenia, bolo to veľmi tesné. Ani jeden z tímov si nedokázal vytvoriť jednoznačný náskok a zápas bol tak napínavý od začiatku do konca. Iba v závere setov mal hostia vždy kúsok povestného šťastíčka. V druhom sete po dvoch sporných rozhodnutiach rozhodcu prehrali Bystričania tento set výraznejšie o 8 bodov. Inak nešlo o jednostranný výsledok. Diváci mali možnosť vidieť kvalitný zápas. V každom prípade si volejbal v Banskej Bystrici nachádza čoraz viac fanúšikov a tlačí sa do popredia kolektívnych športov. Tatran začína vstupom do slovenskej volejbalovej extraligy  písať novú históriu, takže je ešte nutná trpezlivosť. Hráčom zápasu sa stal z domáceho tímu Lukáš Hlaváč, ale na palubovke sa výrazne presadili aj Tomáš Badáň a Max Veselý, ktorí súperovi uštedrili tvrdé smeče.

Fakty o zápase:

ŠVK Tatran Banská Bystrica/Slovenská Ľupča – SŠŠ Trenčín/Projekt RD SVF 0:3 (-23, -17, -21)

Rozhodovali: Kohút a Porvazník. Hráči zápasu: Lukáš Hlaváč (ŠVK Tatran Banská Bystrica-Slovenská Ľupča) – Filip Makónyi (SŠŠ Trenčín-Projekt RD SVF). Diváci: 150.

ŠVK TATRAN: Badáň 8, Hlaváč 2, A. Veselý 8, Urbančok 2, Matejčík 11, M. Veselý 12, libero Záchenský (Uhrin 3, Jašek 0, Priškin 0)

SŠŠ: F. Makónyi 8, Janoško 2, Križák 14, Rendla 9, Pijáček 4, Belas 4, libero M. Makónyi (Belička 0, Gábor 1)

Hlasy po zápase:

Martin Nemec, tréner ŠVK Tatran pre svf.sk: „Celý týždeň sme si uvedomovali vážnosť tohto zápasu a patrične sme sa naň pripravovali. Vedeli sme, že nás príde povzbudiť veľa divákov. Chceli sme ukázať veľmi kvalitný zápas, čo sa nám aj podarilo, bol to napínavý zápas. Všetky tri sety sme sa doťahovali bod po bode s veľmi dobre hrajúcim Trenčínom. Musím povedať samé chvály na svojich hráčov, pretože urobili všetko, čo sa od nich očakávalo. Ukázali vášnivý prejav, zlepšenie v technických veciach, ktoré si už rozprávame týždne a mesiace. V stretnutí bolo veľa prelomových míľnikov a bolo to vidieť. Nezaslúžili sme si prehrať tento zápas 0:3, pretože to neodzrkadľuje naše zlepšenie.”

Bystrický kouč na sociálnej sieti ešte napísal: „Výsledok je element, ktorý nie je vždy na prvom mieste, a už vôbec nie v našom prípade – fráza, ktorá nemá slúžiť ako ospravedlnenie zlého výsledku, ale ako pripomienka našej klubovej filozofie. Moji hráči (špeciálne v mladom veku) nebudú NIKDY vystavení tlaku, ktorý nie je vhodný v danej fáze ich prirodzeného rozvoja, pretože ich kariéry ešte poriadne nezačali, a nesprávnym vedením môže nastať v ich mladom veku veľmi rýchly koniec, pričom už nikdy nemusia dostať dostatok priestoru na nápravu (za niekoľko rokov sa budú očakávať od hráčov dobré výkony a výsledky za ktoré budú platení/v opačnom prípade neplatení). Práca s mladým tímom je behom na dlhú trať, kedy je veľmi dôležité udržiavať konštantný progres a nepredbiehať udalosti či už na ihrisku alebo mimo neho. Je ,,ľahké” naučiť človeka volejbalové odbitia pomerne v krátkom čase, no morálne vlastnosti sa už učia ťažšie ( čo je pre mňa vždy výzva, ktorá mi prináša radosť v práci). SRDCE JE NAJSILNEJŠÍ SVAL VÍŤAZA. Srdce a túžba vyhrať zápas bola viditeľná a slovami ani neviem dostatočne vyjadriť aký hrdý som na svojich chlapcov.“

Banskobystrickým hráčom po tejto prehre do reči veľmi nebolo. Chceli totiž vyhrať, za všetkých sa iba krátko vyjadril nahrávač Tatrana Lukáš Hlaváč:

Tak zápas nevyšiel podľa našich očakávaní. Rozhodujúce boli chyby, ktorých sme my urobili viac. To rozhodlo tento zápas.“

Marek Kardoš, tréner SŠŠ: „Som rád za víťazstvo 3:0. Bola to viac bitka a boj. Boli tam svetlé momenty, ale aj horšie. Myslím si, že sme zahrali oveľa solídnejší zápas na podaní a príjme podania. Znova máme problém s obranou po neštandardných situáciách, ale keďže je volejbal hra chýb, súper urobil hlavne v koncovke veľa neštandardných chýb a my sme neurobili ani jednu.

Hráči zápasu Makónyi a Hlaváč

Program:

Najbližšie sa volejbalisti Tatrana Banská Bystrica predstavia v nadstavbovej časti o 5. až 8. miesto na palubovke súpera v nedeľu 4. februára o 18.00 hodine v Nitre, ktorú v tejto sezóne ako jediný tím doma v novembri zdolali.

Tabuľka:

Autor: (job, ŠVK Tatran), Foto: ŠVK Tatran (Lenka Holčíková)