FOTO: Športová olympiáda materských škôl na Štiavničkách

ŠPORT
0 /

V stredu dopoludnia ožil Štadión SNP na Štiavničkách 22. ročníkom Športovej olympiády materských škôl o pohár primátora mesta Banská Bystrica. 270 malých športovcov v družstvách z 26 materských škôl predviedlo svoje najlepšie výkony.

Olympijský oheň symbolicky zapálil primátor mesta Ján Nosko a za najmenších športovcov zložil olympijský sľub jeden zo súťažiacich škôlkarov. Medzi hosťami bol aj vedúci regionálnej kancelárie prezidenta SR Stanislav Líška, druhý viceprimátor Martin Turčan, vedúca Školského úradu Zuzana Gajdošová, riaditeľ banskobystrickej Dukly Roman Benčík, atlétky Martina Hrašnová, Jana a Dana Velďákové s ďalšími hosťami..

Každá MŠ vysielala na podujatie 4 deti – dvoch chlapcov a dve dievčatá. Všetky deti dostali darčeky a pamätné medaily, tí najlepší ako na olympiáde – zlatú, striebornú a bronzovú medailu. Každé družstvo malo svoje osobitné dresy, ktoré daroval Slovenský atletický zväz.

Počas dopoludnia sa súťažilo na 6 stanovištiach v rôznych atletických disciplínach družstiev – v behu na 30 m, skoku do diaľky z miesta, hode na cieľ, na prekážkovej dráhe, v poskokch medzi kruhmi  alebo lezení v dlhom vreci.

Pri vzniku Športovej olympiády pre deti v predškolskom veku stojí od samého začiatku v roku 1995  riaditeľka pretekov pani Dagmar Lapšanská, ktorá pre náš portál povedala:

„Robím to už vlastne 22. rok a azda by som s tým už aj skončila, ale pán  primátor ma presvedčil, aby som to v roku Európskeho mesta športu ešte skúsila. Ani som preto nespala poriadne, ale vydarilo sa nám počasie a mám nádherný pocit z toho množstva športujúcich detí z MŠ. Napokon tu mám aj vnuka.“

Cieľom Športovej olympiády detí je rozvíjať ich pohybové schopnosti, rýchlosť a vytrvalosť. V Banskej Bystrici to robia materské školy v spolupráci s Duklou a mestom naozaj ukážkovo.

Toto výborné športové podujatie priložilo ďalšie zrniečko do mozaiky množstva masových  športových akcií v Banskej Bystrici pre všetky vekové skupiny obyvateľov v Európskom meste športu 2017.

 

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová