FOTO: Slávistky obsadili na kvalitne obsadenom turnaji v Ostrave 2. miesto + HLASY

ŠPORT
0 /

Basketbalistky Slávie Banská Bystrica v rámci prípravy na novú sezónu v sa zúčastnili  11. ročníka medzinárodného turnaja žien pod názvom OSTRAVA CUP 2023 – Memoriál Jiřího Jurdy. A počínali si dobre. Obsadili druhé miesto po dvoch dueloch s českými extraligistami Sokol Hradec Králové a SBŠ Ostrava a treťom proti účastníkovi poľskej najvyššej súťaže MB Zagłębie Sosnowiec.

Usporiadateľom turnaja bol klub SBŠ Ostrava – dívčí basketbalový oddíl a zápasy sa odohrávali v novej hale City Campus Ostravskej univerzity. Do Česka na Moravu odcestovali Slávistky už v kompletnom zložení a do posledného zápasu bojovali o prvenstvo. V piatok vyhrali úvodný duel nad Hradcom Králové o desať bodov 73:63. Išlo o súpera, ktorý obsadil 4. miesto v najvyššej českej súťaži , bol vo štvrťfinále v Českom pohári žien a získal 2. miesto vo Federálnom pohári žien. Najviac bodov za banskobystrický tím dali v tomto stretnutí až dve hráčky, a to HruščákováŠimonovičová po 12bodov.

Sokol Hradec Králové (CZE) – Slávia Banská Bystrica (SVK)  63:73

BB: Hruščáková 12, Šimonovičová 12, Brabencová 8, Kozáková 8, Mujović 8, Striešová 8, Martišková 6, Bogićević 4, Bura 4, Užovičová 3, da Cruz 0, Holíková 0

zo zápasu Slávie s Hradcom Králové

V sobotu si Banskobystričanky merali sily s domácim tímom SBŠ Ostrava a v riadnom hracom čase neprehrali. Duel sa skončil nerozhodne 71:71. O víťazovi muselo rozhodnúť až predĺženie, ktoré lepšie zvládli Moraváčky a vyhrali ho 12:6. Trénerka Ostravy Iveta Rašková k duelu pre oficiálnu facebookovú stránku klubu poznamenala: „Proti favorizovanej Banskej Bystrici by si po prvých 5 minútach asi málokto stavil na našu výhru. Napriek tomu sa nám podaril skvelý obrat v poslednej štvrtine. Rozhodnúť sme mohli už v riadnom hracom čase, ale v poslednej minúte sme nepremenili dva nájazdy. V predĺžení sme si išli jasne za výhrou. Za úspechom stojí zlepšená práca na obrannej polovici a široká rotácia. Dokázali sme udržať vysoké tempo až do samotného záveru.

Najlepšou strelkyňou Slávie sa v tomto stretnutí stala legionárka Mujović s 21 bodmi, o dva menej zaznamenala Hruščáková. Ostravčanky obsadili vlani 7. miesto v českej najvyššej súťaži a 4. miesto v Českom pohári žien.

Slávia Banská Bystrica (SVK) – SBŠ Ostrava (CZE)  77:83 pp (71:71)

BB: Mujović 21, Hruščáková 19, Bura 10, Šimonovičová 8, Kozáková 5, Brabencová 4, Striešová 4, Bogićević 2, Holíková 2, Martišková 2, Podhradská 0, Užovičová 0, vyfaulovaná: Brabencová

zo zápasu Slávie s Ostravou

Tretí hrací deň na turnaji Ostrava cup 2023 – Memoriál Jiřího Jurdy prihral Banskobystričankám súpera z Poľska – MB Zagłębie Sosnowiec. Ten dosiahol v najvyššej poľskej súťaži 4. miesto a dostal sa do semifinále v Poľskom pohári žien. Po jednobodovej výhre Ostravy nad Hradcom Králové mala Slávia umiestnenie v turnaji vo svojich rukách – víťazstvo aspoň o 11 bodov by znamenalo 1. miesto, nižšia výhra druhé a prehra konečné tretie miesto. Po dramatickom priebehu, keď ešte po polčase viedli Poľky o sedem bodov, napokon vyhrali Slávistky o päť bodov a skončili na turnaji druhé. Práve za týmto súperom, ktorý turnaj i napriek poslednej prehre vyhral. Najlepšou strelkyňou Bystričaniek v poslednom treťom stretnutí bola Striešová so 17 bodmi pred Holíkovou so štrnástimi.

MB Zagłębie Sosnowiec (POL) – Slávia Banská Bystrica (SVK)  82:87 (41:34)

BB:  Striešová 17, Holíková 14, Hruščáková 13, Martišková 9, Brabencová 8, Bura 7, Kozáková 7, Mujović 6, Šimonovičová 4, Bogićević 2, da Cruz 0, Podhradská 0

zo zápasu Slávie so Zaglebie Sosnowiec

Potešiteľné je, že v riadnom hracom čase Slávistky neprehrali ani jeden z troch duelov. Trénerka Slávie Zuzana Žirková našla vo výkonoch na turnaji pre klubový web viaceré pozitíva:

„Bolo vidieť, že to boli naše prvé zápasy. Hľadali sme sa v obrane aj komunikačne, ale považujem to za normálne a správne. Hrať v tejto fáze prípravy dobre, to by som ani nečakala. V druhom zápase sme mali dokonca katastrofálnu úspešnosť a výsledok bol taký, aký bol. Teší ma, že sme sa dali dokopy a v nedeľu sme ukázali veľa svetlých momentov. Občas sme dokázali plniť aj konkrétne úlohy a pomohla nám aj široká lavička. Tento týždeň bude pre nás dôležitý z hľadiska tréningového procesu. Popracujeme na obrannej fáze a pravidlách aj s komunikáciou v obrane.“

V nedeľňajšom zápase proti MB Zagłębie Sosnowiec nastrieľala 17 bodov Lucia Striešová, keď premenila všetkých 5 svojich striel spoza trojkového oblúka. O výkonoch Slávie na turnaji pre klubový web povedala:

„Bola to pre nás dobrá previerka s tímami z najvyššej českej a poľskej súťaže. Vyskúšali sme si, čo sme chceli. Umiestnenie nie je až také podstatné. My sme sa chceli sústrediť na každý zápas bez ohľadu na umiestnenie. Trošku horší deň sme mali v sobotu proti Ostrave, nebol to vydarený zápas. Veľmi sme sa trápili a v zakončení sme mali zlú úspešnosť. Prvý zápas bol taký rozbehový, ešte sme sa hľadali. V nedeľu sme sa pekne zomkli. Aj keď sme prehrávali už dvojciferným rozdielom, podarilo sa nám zápas otočiť. Musíme popracovať na súhre a komunikácii v obrane.“

Vo všetkých troch zápasoch na turnaji zaznamenala dvojciferný počet bodov pivotka Slávie Žofia Hruščáková, v ktorej prevládali v hodnotení pre klubový web po víkende taktiež pozitívne pocity:

„Turnaj v Ostrave môžem hodnotiť veľmi pozitívne, aj keď škoda toho druhého miesta. V konečnom dôsledku nás to ale nemusí až tak mrzieť, lebo zápasy nám ukázali naše nedostatky. Boli tam aj eurocupové tímy, čiže sme odohrali kvalitné zápasy, čo je veľmi dobré. Pozitívom bolo určite to, že sme sa v zápasoch dokázali zomknúť, aj keď sme prehrávali. Nevzdali sme sa a ukázali sme charakter. Presne takéto zápasy slúžia na to, aby si každá našla svoje miesto v tíme a na palubovke. Ešte nás čakajú nejaké prípravné zápasy, takže budeme pracovať na tom, aby sme sa zlepšovali. Aby to o dva týždne v Maribore, keď pôjdeme už na ostro, vyzeralo tak, ako si to všetci predstavujeme.“

Tabuľka turnaja:

Program:

Najbližší prípravný zápas odohrajú Bystrické pumy v sobotu 16. septembra od 14.00 h v Handlovej proti rakúskemu tímu SKN St. Pölten.

Autor: (job), Foto: fb Ostrava cup (Z. Krišicová) fb Slávia BB