FOTO: Seniori bojovali na svojej športovej olympiáde v Banskej Bystrici

ŠPORT
0 /

Športová časť Akadémia európskeho seniora 2018 odštartovala 4. októbra v športovom areáli ZŠ Golianova Olympiádou seniorov za účasti starších pánov a  dám  z Banskej Bystrice a partnerského mesta Hradca Králové. Okolo 200 seniorov vo veku od 60 do 90 rokov súťažilo v krásnom slnečnom počasí vo viacerých športových disciplínach.

Za mesto bol na na otvorení druhý viceprimátor Martin Turčan. Olympijskú pochodeň niesol olympijský víťaz Matej Tóth, ktorý o športovom podujatí seniorov povedal:

„Je to úžasná energia keď človek vidí, že aj v tomto veku si prídu ľudia s radosťou zašportovať.  Je to vyvrcholenie tohto športového roka a veľká inšpirácia aj pre mňa.“

olympiada3

 

Jeho slová potvrdila ďalšia veľká postava tejto olympiády – náš najlepší  atletický veterán, mnohonásobný majster sveta a Európy v šprintérskych disciplínach 71 – ročný  Vladimír Výbošťok:

„V každom veku sa dá niečo dosiahnuť, aj v športe. Treba mať len cieľ, poctivo trénovať a športovať, nehľadať výhovorky, prečo sa to nedá. Myslím, že Banská Bystrica ako Európske mesto športu vytvára pre všetky vekové kategórie dostatok možností na športovanie, čo by mali aktívne využívať aj seniori napriek alebo práve vo vyššom veku, pokiaľ im to zdravie dovolí.“

olympiada5

A najrýchlejší senior planéty bojoval na olympijskej dráhe naplno. V šprinte na 60 metrov dosiahol hodnotný čas 6,97 sek. a výrazne pomohol  k víťazstvu seniorskej štafety na 5 x 50 metrov.

Okrem šprintérskych disciplín seniori súťažili aj v hode šípkami na terč, streľbe na bránu hokejkou, hode loptou do basketbalového koša či petangu. V každej z nich bolo vidno snahu zvíťaziť a prekonať aj samého seba. Za dosiahnuté výkony v jednotlivých disciplínach sa udeľovali medaily ako na olympiáde.

 

olympiada11

 

Autor: (tom) , Foto: EMŠ BB