FOTO: Šalková zdolala Badín, Selce s Ľupčou bez gólov, remízy Sásovej i Jakuba + HLASY

ŠPORT
0 /

V štvrtej a piatej futbalovej lige bolo cez víkend na programe predposledné kolo aktuálnej sezóny a vo vyššej súťaži sa naša pozornosť sústredila na derby medzi Šalkovou a Badínom. Lepšie ho zvládli domáci hráči. Medzibrod neuspel v Čiernom Balogu. V nižšej súťaži bolo v centre pozornosti derby medzi Selcami a Slovenskou Lupčou. Početná divácka návšteva sa gólu nedočkala. Sásová remizovala v Krupine a Jakub na svojom ihrisku s Hriňovou. Hrochoťania v boji o záchranu nezvládli možno kľúčový duel v Dobrej Nive.

IV. LIGA

Derby Šalková – Badín sa nieslo v prvom polčase v znamení domácej prevahy. Po dvoch rohových kopoch Šimčíka v úvode mohol najprv skórovať hlavou Pánik, výborný zákrok predviedol gólman hostí Novák a blysol sa o pár sekúnd aj pri koncovke Chovanca, ktorý pálil pri uzatváraní zadnej žrde. V dvanástej minúte Pánik napriahol pekne spoza šestnástky a iba tesne minul bránku. Badínčania sa skôr spoliehali na rýchle kontry, po jednej takej neuspel v slušnej šanci útočník Mesiarik. V 23. minúte to vyskúšal spoza šestnástky i domáci Mikulec, mieril nad brvno. Oveľa presnejší bol jeho spoluhráč Štubniak, ten napriahol z dobrých tridsiatich metrov tvrdo pod hornú žrď, loptu spod nej famózne vyškriabal Novák. A keď v pokutovom území v dobrej pozícii nesadla lopta na nohu ideálne Libičovi, ktorý zakončoval, mohlo zahrmieť na opačnej strane. V poslednej minúte prvého dejstva po rýchlej akcii hostí z ľavej strany sa dostala lopta opäť k Mesiarikovi, ten už prekonal šikovným spôsobom brankára Gnidu, ale skvelou kĺzačkou odvrátil loptu mimo priestor žrdí Jozef Mesík.

Do druhého polčasu vstúpili znovu Šalkovčania aktívne a súpera do ničoho vážneho nepúšťali. Zaslúžene teda išli do vedenia, navyše po peknej akcii, keď dostal kolmú loptu do šestnástky Patrik Lašút a peknou prudkou strelou pod brvno otvoril skóre zápasu – 1:0. Následne po centroch do šestnástky mohli domáci pridať ešte zopár gólov, ale chýbalo im aj trošku šťastia. Potom prebrali iniciatívu hostia. Držali loptu a Šalkovčania sa sústredili na pozornú obranu a brejky. Vyložená šanca už chýbala, hoci sa hráči Badína dostali do sľubných možností, avšak domáci si napokon duel umnou i taktickou hrou postrážili a doviedli ho do víťazného konca.

(cb + zm)

Duel zhodnotil najprv tréner víťazného mužstva, čiže Šalkovej Daniel Vernarský: „Osobne si myslím, že sme toto derby stretnutie vyhrali zaslúžene. Vytvorili sme si viac gólových príležitostí a jednu z nich premenili. Chlapci proti kvalitnému súperovi zápas odmakali , splnili taktické pokyny a odmenou je z môjho pohľadu zaslúžené víťazstvo.“

Pre bystricoviny.sk zhodnotil prehru tréner ŠK Badín Miroslav Hudec: „Dnes to bol kvalitný a vyrovnaný zápas. Domáci mali dobrý vstup do zápasu, keď boli nebezpeční hlavne zo štandardných situácií. Úvodný tlak sme ustáli, hru vyrovnali a dokázali sme si aj my vytvoriť dobré gólové príležitosti. O výsledku rozhodol úvod druhého polčasu, keď sme svoju gólovú príležitosť nevyužili a o pár minút na to Šalková gólom rozhodla. V ďalšom priebehu sme sa snažili o vyrovnanie, ale svoje šance sme nepremenili a tak z derby odchádzame naprázdno.“

FK Šalková – ŠK Badín 1:0 (0:0)

Gól: 51. Lašút. Rozhodoval: Libiak. Diváci: 150.  

———————————————————————————————————————–

Medzibrod cestoval do Čierneho Balogu, ktorý je v tabuľke na poslednej priečke. V úvode zápasu si Hermanský poradil so strelou hosťujúceho Matisa a na druhej strane chytil Sekereš tutovku domáceho futbalistu. V 24. minúte bol už však bezmocný proti hlavičke Motyku z 5 metrov, ktorý zakončoval úplne osamotený – 1:0.  Do prestávky sa hral vyrovnaný futbal a tímy zakončovali predovšetkým strelami z väčšej vzdialenosti, ktoré však výrazne neohrozili brankárov.

V druhom polčase sa Baločania snažili streliť poisťovací gól, ale Sekereš si poradil so strelami Auxta aj Nepšisnkého. Po peknom úniku Matisa a prihrávke pred bránku chýbal krok k vyrovnaniu Flaškovi. V závere stretnutia najskôr zvýšil po spätnej prihrávke domáce vedenie strelou pod brvno Betka – 2:0, avšak vzápätí po individuálnej akcii a strele popri brankárovi ešte vykresal bodové nádeje hostí v 87. minúte Matis 2:1. V posledných sekundách ešte vznikla skrumáž pred domácou bránkou, ale vyrovnávajúci gól sa hosťom už nepodarilo streliť.

(hut + cb úprava)

Prostredníctvom trénera Medzibrodu Attilu Domíka sa vyjadril po prehre pre bystricoviny.sk Dominik Škubák: „V zápase sme striedali pár svetlých zábleskov s horšími úsekmi hry. Nakoniec z toho pramenili aj inkasované góly. Pri prvom sme nedokázali pokryť voľného hráča v pokutovom území. Pri druhom strieľaný center do pokutového územia a zbytočne sme čakali na loptu, že k nám príde, miesto toho, aby sme ju atakovali a dostali do bezpečia. Protihráč nás preskočil a dokázal skórovať. Ťažko sme sa presadzovali na malom ihrisku v Balogu, čo nám nevyhovuje, lebo si nedokážeme vytvoriť priestor na vedenie útoku. Veľa súbojov nás tak čaká a to nie je príliš stvorená hra pre moje mužstvo. Trpia hlavne rýchlostné typy hráčov, keďže ihrisku na Balogu je extrémne malé. Nechcem sa však na to vyhovárať. Boli sme slabším mužstvom počas celého zápasu, akurát v závere sme si vytvorili optický tlak, ktorý bol spôsobený väčším počtom našich hráčov v ofenzíve. Dokázali sme z neho v závere skorigovať a mali sme tam ešte jeden mierny závar, ale už sme nedokázali skórovať a doviesť duel do remízového konca.“

ŠK Partizán Čierny Balog – TJ Sokol Medzibrod 2:1 (1:0)

Góly: 24. Motyka, 83. Betka – 87. Matis. Rozhodoval: Jančo. Diváci: 150.

———————————————————————————————————————–

Ostatné výsledky: Zvolen – Detva 6:0, Príbelce – Tornaľa 3:2, Hajnáčka – Málinec 2:1, Slovenské Ďarmoty – Pliešovce 8:1, Banská Štiavnica – Poltár 3:0.

PROGRAM:

V poslednom kole už v sobotu 18. júna 18.00 hodine hrá doma Medzibrod a privíta futbalistov Hajnáčky. V nedeľu 19. júna17.30 hodine privíta na svojom obecnom štadióne druhý Badín tretie Slovenské Ďarmoty. Vonku hrá štvrtá Šalková a predstaví sa v Detve.

Poradie:

1. Banská Štiavnica 56b, 2. BADÍN 50b, 3. S. Ďarmoty 43b, 4. ŠALKOVÁ 43b, 5. Príbelce 42b, 6. Poltár 41b, 7. Zvolen 40b, 8. Málinec 32b, 9. Hajnáčka 30b, 10. Tornaľa 29b, 11. MEDZIBROD 27b, 12. Pliešovce 20b, 13. Detva 20b, 14. Č. Balog 17b.

V. LIGA

V piatej lige sa hralo derby v Selciach, kam zavítala o prvenstvo bojujúca Slovenská Lupča. Od začiatku to bol dobrý zápas, v ktorom boli v prvom polčase futbalovejší domáci, ale zahodili vyloženú šancu, do ktorej sa dostal Matúš Mesík. Na opačnej strane mohol dať gól Bartoš. Po nedorozumení brankára s obrancom preloboval Jančiara, ale lopta od zeme putovala do žrde. Na začiatku druhého dejstva sa Selciam naskytol brejk dvoch na jedného, Matúš Mesík našiel Kurtu, no ten mieril trestuhodne vedľa. Lupčania mali potom viac šancí i viac z hry. Bartoš dvakrát pálil iba tesne vedľa žrde, aktívny bol aj Ternuščák, ktorého vychytal Jančiar a do smútku dal následne Giertla, ktorý dobre strieľal z ľavej strany. Po hodine hry udreli i Selce, Kurta to vyskúšal spoza šestnástky a mieril tesne vedľa bránky. Lupčania si vytvorili nebezpečný závar po priamom kope, v malom vápne sa nepresadili Ternuščák a Giertl, lopta skoro lízala pravú žrď. Ternuščák to neskôr skúšal z vnútra pokutového územia z otočky, tečovaná lopta znovu putovala tesne vedľa žrde. V 70. minúte Majer z vrchnej časti šestnástky pálil pod brvno, Jančiar bol proti a následne mal i šťastie, pretože strelecké pokusy Bartoša a Ternuščáka nemali presnejšiu mušku, rovnako ani hlavička Majera. A mohol prísť trest, keďže z ľavej strany nebezpečne zakončoval domáci Kľačan a chýbali centimetre, aby trafil bránku. Veľkú príležitosť mali hostia po strele Pipicha z uhla, Jančiar loptu vyrazil a tá následne išla z kopačky spomínaného hráča Lupče vedľa bránky. V nadstavenom čase urobil streleckú bodku za bezgólovým zápasom Selčan Kľačan, opäť z ľavej strany poslal loptu tesne nad brvno.

Remízu nám najprv zhodnotil domáci kouč Roman Radoš:

„Bol to ťažký zápas. Oba tímy sa navzájom poznáme, tréneri ešte lepšie, obaja sme kamaráti. Oni vedeli o nás, my sme vedeli o nich. Chýbali nám dnes traja hráči, buď zo zdravotných dôvodov, respektíve mali iné povinnosti. Ťažko povedať, či je remíza zaslúžená. My sme mali dve vyložené šance, súper mal viac pološancí a tiež aj vyložené. Druhý polčas bol z našej strany slabučký, takže je to pre nás celkom dobrý výsledok. Prvý polčas sme hrali dobrý futbal, ale v druhom to už nebolo ideálne. Napriek tomu sme mohli tak prehrať ako aj vyhrať.“

Deľbu bodov hodnotil pre náš portál i tréner Slovenskej Lupče Matúš Holécy:

„Škoda nepremenených šancí na našej strane, mali sme ich oveľa viac než domáci. Ak však šance nepremieňate, nemôžete vyhrávať. Hlavne v druhom polčase sme mali množstvo príležitostí, bolo iba treba trafiť bránku, mať viac šťastia, ale aj brankár Seliec niečo chytil. Smerom dozadu sme súpera nepúšťali do nejakých veľkých šancí, no nemôžeme vyhrávať, ak nebudeme góly dávať. Chýbala nám v tomto zápase kvalita v útoku. Ak by sme premenili nejaké šance, boli by sme pokojnejší a duel dohrali v ´kľude´.“

Sásová sa predstavila v Krupine, kde inkasovala gól už v druhej minúte z kopačky Slavomíra Seleckého. Náš tím z Banskej Bystrice výsledok do polčasu otočil. V tridsiatej minúte vyrovnal René Turčan a o sedem minút neskôr dostal do vedenia svoj tím Peter Stacho – 1:2. V druhom polčase hrali hostia vo výhode o jedného hráča, pretože sa po druhej žltej karte a následne červenej sa porúčal z ihriska v 57. minúte domáci Murín. Lenže samotný záver Sásovania nezvládli a inkasovali vyrovnávajúci gól v 89. minúte. Na konečných 2:2 vyrovnal Dado.

Jakub privítal na svojom ihrisku predposlednú Hriňovú a skoro sa ujal vedenia. Už v siedmej minúte otvoril skóre duelu Michal Čief gólom na 1:0. Hostia prišli iba s jediným hráčom na striedanie, ale ani toho neposlali do hry. Odohrali to od začiatku v jedenástich a cenu bodu má pre nich presný zásah Tyčiaka z 33. minúty na 1:1. Potom sa už totiž domáci nedokázali presadiť, nepremenili ani pokutový kop Čiefom zo 61. minúty. Body sa teda prekvapivo delili.

Hrochoťania si skomplikovali situáciu so záchranou. V Dobrej Nive totiž prehrali a klesli na tretie miesto v tabuľke od konca, preskočil ich práve súper, s ktorým hrali. Poďme po poriadku. Domáci dali dôležitý gól do šatne na konci prvého polčasu Raniakom. Po zmene strán hostia vyrovnali v 55. minúte skúseným Slávom, lenže po hodine hry prišiel nariadený pokutový kop, ktorý premenil Dobronivčan Babiak – 2:1. Snahu o vyrovnanie zmaril v sedemdesiatej minúte tretím gólom Babiak a hoci domáci potom pykali za vylúčeného Lacka, rozhodca Vrábeľ za osem minút vylúčil i Hrochoťana Lacka a sily boli razom v závere vyrovnané. Nič sa už napokon na výsledku 3:1 nezmenilo.

Všetky výsledky: Hontianske Nemce – Bacúch 0:4, Hliník n. Hr. – Brezno 4:1, Dudince – Ladomerská Vieska 1:4, Selce – Slovenská Ľupča 0:0, Dobrá Niva – Hrochoť 3:1. Krupina – Sásová 2:2, Jakub – Hriňová 1:1.

PROGRAM:

V najbližšom poslednom kole je v nedeľu 19. júna o 17.30 hodine na programe okresné derby HrochoťSelce, na svojom ihrisku hrá aj druhá Slovenská Ľupča a privíta Dudince, Sásová doma hostí Dobrú Nivu a Jakub sa predstaví na pôde lídra v Ladomerskej Vieske.

Poradie:

1. L. Vieska 57b, 2. S. LUPČA 52b, 3. SÁSOVÁ 47b, 4. SELCE 44b, 5. Brezno 43b, 6. JAKUB 35b, 7. Hliník n. Hr. 33b, 8. Bacúch 31b, 9. Krupina 30b, 10. D. Niva 25b, 11. Dudince 25b, 12. HROCHOŤ 24b, 13. Hriňová 22b, 14. H. Nemce 18b.

Autor: (cb), Foto: autor zo zápasu Šalková - Badín