FOTO: Šalková a Podkonice doma nezaváhali, prehry Rakytoviec, Badína i Medzibrodu + HLASY

ŠPORT
3 /

V nedeľu sa hralo jedenáste kolo tretej a štvrtej futbalovej ligy a v ňom sa darilo iba dvom našim tímom. Vedúce Podkonice si schuti zastrieľali v dueli s Hriňovou a Šalková jasne zdolala posledný Poltár. Žiaľ Badín tesne prehral v Čiernom Balogu a Medzibrod taktiež v Slovenských Ďarmotách. Treťoligové Rakytovce predviedli sympatický výkon v Kalinove, no nebodovali, pretože im rozhodcovia neuznali dva góly.

III. LIGA 

Rakytovce sa predstavili v Kalinove a nastúpili na zápas ako vymenení, boli aktívnejší, lepší, no vypracované šance sa gólom neskončili, domácich podržal brankár Oberman. Keď už sa naše mužstvo aj dočkalo gólu po zakončení Gašpara, nebol uznaný pre údajný ofsajd. A tak udreli domáci futbalisti, z jedinej strely na bránku po rohovom kope trafil ´životný´ gól po polhodine hry Kováč0:1. Aj druhý polčas boli Rakytovčania lepší, dobre kombinovali. A tak isto sa radovali z gólu, keď Kohút loptu dorazil za chrbát Obermana, ale rozhodca Kostúrsky po chvíli váhania vymyslel faul hosťujúceho hráča na domáceho brankára a gólovú oslavu zrušil. Naše RAKY v zápase boli lepším tímom ako domáci futbalisti, ale hlavný rozhodca Štefan Kosturský svojimi chybami „zarezal“ snahu hostí o lepší výsledok. Píše o priebehu oficiálna facebooková stránka FK Rakytovce.

Bystricoviny po stretnutí oslovili trénera Rakytoviec Petra Venglarčíka, ktorý nám povedal: „Hráči podali najlepší výkon odvtedy, čo som pri mužstve. Hrali veľmi rýchlo, celkom presne, boli sme celý zápas až na jednu päťminútovku lepším mužstvom. Dokázali sme dvakrát skórovať. Raz v šiestej minúte po štandardke, rozhodca usúdil, že to bol ofsajd a potom sme dal regulárny gól po dorážke, no bol zapískaný nezmyselný faul. Myslím si, že sme mohli rozhodnúť o výsledku skôr, lebo v prvej štvrťhodinke sme mali dobré šance, pramenili z našej aktivity a z dobrého výkonu. Zmenili sme trošku zostavu, chceli sme hrať ofenzívnejšie, čo sa nám darilo. Bohužiaľ nám góly neboli uznané. Vypracovali sme si ešte ďalšie tri príležitosti, čo je dobrá vizitka vzhľadom na to, že sme hrali vonku. Rozhodol jeden náhodný gól. Domáci po prehratom súboji a šťastnom odraze lopty vystrelili jediný krát a dali nám gól. O to viac nás mrzí táto prehra. Chlapci boli veľmi sklamaní po takom priebehu. Ja som ich však za predvedenú hru i výkon a nasadenie pochválil. Verím, že ak nadviažeme na tento výkon, tak v dvoch nasledujúcich domácich zápasoch môžeme bodovať.“

Najbližšie sa Rakytovce predstavia v stredu 16. októbra v dohrávke 10. kola, kedy na svojom štadióne privítajú o 14.30 hodine Oravské Veselé. V riadnom 12. kole hrajú Rakytovce v sobotu 19. októbra doma s Kováčovou.

TJ Baník Kalinovo – FK Rakytovce 1:0 (1:0)

Gól: 30. Kováč. Rozhodoval: Kosturský. ŽK: Gašpar, Kohút, Podkonický(všetci Raky za nesúhlas s rozhodnutiami arbitra). Diváci: 250.

Zostava RAKY: Ďurčo – Podkonický (74. Veselovský), Gašpar, Pavlík, Pšida – Bača, Konder, Duvnjak – Ďurta, Hudek (63. Telúch), Kohút

Ostatné výsledky: Martin – Námestovo 4:0, Lučenec – Zvolen 2:1, Fiľakovo – Bánová 1:0, Lip. Štiavnica – R. Sobota 1:1, Krásno n. Kys. – Lip. Hrádok 0:0, Žarnovica – Čadca 2:1 a Oravské Veselé – Kováčová 1:1.

Poradie:

1. Martin 29b*, 2. Bánová 25b, 3. Zvolen 23b, 4. Kalinovo 22b, 6. Kováčová 20b, 6. Fiľakovo 20b, 7. Oravské Veselé 19b*, 8. Lučenec 19b, 9. Lip. Hrádok 15b, 10. Krásno n. Kys. 15b, 11. Námestovo 14b, 12. Lip. Štiavnica 14b*, 13. Žarnovica 9b, 14. R. Sobota 7b,  15. RAKYTOVCE 6b*,16. Čadca 6b.

* – mužstvá majú jeden zápas k dobru

 IV. LIGA

Líder súťaže z Podkoníc hostil doma Hriňovú a hoci výsledok zápasu hovorí jasnou rečou, v Podkoniciach sa hral obojstranne dobrý zápas. Kvalita bola v zápase na strane domácich, ale Podpoľanci hoci len s jedenástimi hráčmi neprišli iba brániť. Náš tím sa do sľubnej šance dostal už v 2. minúte, keď po centre Seleckého z pravej strany z hranice šestnástky mieril tesne nad Kostúrik. Po prvý krát sa skóre v Podkoniciach menilo v 14. minúte. Rohový kop Turčana nešťastne hosťujúci obranca Purdek usmernil do vlastnej bránky – 1:0. Od 19. min. prišli veľké chvíle kanoniera domácich Jána Kostúrika, ktorý v priebehu štvrťhodiny skompletizoval hetrik. Pri všetkých jeho troch góloch sa zaskvel presnými prihrávkami Sedliak. Hostia boli blízko gólu v 30. minúte. Strela jedného z útočiacich hráčov opečiatkovala žrď svätyne Palidera. V 35. min. sa však už Hriňovčania nemýlili a Marcinek skorigoval výsledok na 1:4. Napokon sa stav do polčasu ešte menil v prospech domácich, keď v úplnom závere úvodného dejstva opäť Kostúrik zužitkoval presnú nahrávku tentoraz od krídelníka Seleckého.

Úvod druhého polčasu patril hosťom. Najskôr v 49. minúte presne mieril Marcinek, ale Palider bol pozorný a jeho strelu spoza šestnástky vytlačil na roh. O tri minúty zaujala aktivita v útoku Marcineka s Hanesom. Proti umiestnenej strele posledne menovaného, ktorá smerovala k žrdi, skvele zasiahol Palider a vytlačil ju na roh. Od 55. minúty opäť prišla štvrťhodinka domácich, počas ktorej skórovali trikrát. Najskôr po ľavej strane unikol Bobok, poslal predĺžený center do šestnástky na zadnú žrď, kde Selecký priklepol Sedliakovi a ten pohotovou strelou po šiesty krát prekonal hosťujúceho Vreštiaka. O tri minúty sa v šestnástke najlepšie zorientoval Kostúrik (zachytený na poslednej fotografii v galérii) a upratal loptu do siete. A napokon o ďalších deväť minút sa dočkal aj Selecký, ktorý ťažil z nepresnej prihrávky jedného z obrancov hostí a prihrávky Baliaka. Gólový účet zápasu uzatvorili hostia, keď sa presnou prízemnou strelou prezentoval Marcinek. Z tohto duelu sú v závere galérie dve fotografie.

K zápasu sa vyjadril zastupujúci tréner Podkoníc Branislav Slobodník: Do zápasu sme vstupovali s vedomím potvrdiť získané body z Tisovca a udržať sa na víťaznej vlne. Prvých 13 minút sme na súpera vybehli, z tejto aktivity rezonoval prvý gól. Súperovi sme nedávali žiadny priestor a neustále sme sa snažili hrať svoju hru. Svoj deň mal opäť Kostúrik, ktorý následne hetrikom za 15 minút upravil stav na 4:0. Potom hostia znížili po ojedinelej akcii na 4:1, no Kostúrik opäť skóroval a polčas skončil 5:1. Druhý polčas bol opäť v našej réžie a na 6:1 zvyšoval Sedliak. Následne sme pristúpili k striedaniam, keď svieži chalani opäť pokračovali v nastolenej hre a zápas sa napokon skončil výsledkom 8:2 pre nás. Chcel by som vyzdvihnúť tímovú hru celého mužstva.“

K zápasu sa vyjadril aj hrajúci prezident FK Podkonice Michal Barla: Opäť sa ukázala kvalita a kolektívny duch nášho mužstva, ktoré dominovalo vo všetkých smeroch aj napriek zraneniu opory v zadných radoch Dlhoša. Vnútili sme súperovi náš štýl hry a nedovolili sme mu hrať jeho hru. Vďaka našim strelcom a hlavne 5 gólovému strelcovi ´Kosťovi´ sme potvrdili vedúce postavenie v tabuľke štvrtej ligy.“

FK Podkonice – MFK Spartak Hriňová 8:2 (5:1)

Góly: 14. Purdek (vlastný), 19., 27., 37., 44. a 58. Kostúrik, 55. Sedliak, 69. D. Selecký – 35. a 77. Marcinek. Rozhodoval: Závodský. Diváci: 120.

Šalková privítala na svojom ihrisku posledný Poltár (aj v našej fotogalérii) už v sobotu popoludní a od začiatku sa naplno zahryzla do súpera . Celý prvý polčas sa hralo iba na polovici hostí. Najprv mal po prihrávke Dobrotu veľkú šancu Vučkovič, ale loptu pri žrdi bravúrne vyrazil na roh gólman Király. Z rohového kopu sa zrodil vedúci gól. Vučkovič poslal v siedmej minúte loptu na zadnú žrď, kde číhal na hlavičku Peter Dobrík a bol aj presný – 1:0. Gólový moment je zachytený i v našej fotogalérii. V nasledujúcich minútach predviedli domáci festival zahodených šancí. Postupne ich nevyužili Vučkovič, Dobrota, Bútora, Mikulec a Zimnikoval. Až v 40. minúte sa po centri Dobrotu presadil hlavou Mikulec2:0. O minútu na to bola úspešná aj hlavička Dobrotu, loptu poslal do žrde a odtiaľ putovala za čiaru – 3:0. Poltárčania brankára Gnidu za 45 minút neohrozili.

V druhom polčase sa hral priemerný futbal. Šalkovčania zjavne poľavili, šetrili pohybom a tak začali hostia viac vystrkovať ´rožky´. V 55. minúte si dal takmer vlastný gól Palovič. Po hodine hry Poltárčania trafili žrď. V 75. minúte zahodil tutovku domáci Mikulec. Až v 84-tej minúte sa mohol náš celok tešiť. Po skvelej prihrávke Mikulca sa presadil v šestnástke medzi stopérmi Dobrota a pohotovo zakončil – 4:0. Do konca zápasu sa už nič vážnejšie neudialo a tak si Šalková pripísala povinné tri body do tabuľky, v ktorej sa posunula o priečku vyššie na šieste miesto.

Tréner Šalkovej Marek Jobko hodnotil duel pre bystricoviny.sk nasledovne: V prvom polčase som bol spokojný s prístupom aj s nasadením hráčov. Hrali sme v pohybe, kombinačne, dostali sme súpera pod súvislý tlak. Trochu nás môžu mrzieť nevyužité šance. Po polčase mohlo byť pokojne aj päť, či šesť nula. V druhom dejstve sme si chceli zľahčovať niektoré herné činnosti. Mysleli sme si, že súper sa sám položí a šance prídu bez toho, aby sme sa do nich dostávali svojou aktivitou a pohybom. Preto nie som spokojný s výkonom v druhom polčase.“

FK Šalková – TJ Sklotatran Poltár 4:0 (3:0)

Góly: 7. Pet.Dobrík, 40. Mikulec, 41. a 84. Dobrota. Rozhodoval: Kuteľ. Diváci: 80.

V nedeľu sa Badín predstavil v Čiernom Balogu. Za slnečného počasia sa tam hral útočný futbal. Lepšie začali domáci, ktorí svoje akcie ťahali prevažne po pravej strane ihriska. Tam pôsobil rýchlonohý Mózer. Prvú príležitosť si vypracovali Horehronci v 8. minúte, keď Mózer sa presadil pri pravej čiare, poslal prudký prízemný center do päťky, tam našiel Strelca, ktorý mieri iba do brvna. O minútu na to akcia ako cez kopír, tentoraz si lopta našla Filipa Betku a na bránkovej čiare zabránil gólu stopér Výlupok. Po štvrťhodine domáci rýchlo zahrali aut na Strelca, ten postupoval sám na Högera, ale mieril len do jeho nôh. Následne sa do šancí začali dostávať i Badínčania. V 23.minúte sa na pravej strane uvoľnil Rusnák, centrovanou loptou našiel na zadnej žrdi Ševčíka, ktorý zakončil len do domáceho brankára. Po polhodine na poliacej čiare Ševčík šikovne posunul loptu za obranu na nabiehajúceho Rusnáka, ktorého center našiel na päťke Krála a ten hlavičkou do protipohybu nedal gólmanovi šancu – 0:1. Domáci mohli vyrovnať už o dve minúty na to, ale proti Mózerovi dobre zasiahol Höger. V 39 minúte sa k centru dostal hosťujúci Kollár, našiel hlavu Ševčíka, no ten mieri len do brvna.

Do druhého polčasu lepšie vstúpili Baločania a prvú vážnejšiu príležitosť si vypracovali v 53. minúte, keď prudkú Mózerovu loptu do päťky dokázala obrana hostí odpratať do bezpečia. V nasledujúcich chvíľach obe obrany pracovali spoľahlivo a tak sa strelecké príležitosti rodili ťažšie. Domácim sa napokon podarili vyrovnať v 72. minúte, keď Mózer vyhral osobný súboj na ľavej strane, poslal loptu do 16-ky, kde bol striedajúci Skaloš a zoči-voči brankárovi nezaváhal – 1:1. V 77. minúte dostal loptu za obranou hostí do behu Mózer, avšak Höger ho vychytal. Ďalej si po autovom vhadzovaní vytvorili domáci v 16-ke závar a na bránkovej čiare zabránil gólu Dian. O troch bodoch pre Balog rozhodla 88. minúta. Obrana Badína odvrátila nakopnutú loptu len k Filipovi Betkovi, ktorý krásnou strelou z 20 metrov nedal nášmu gólmanovi žiadnu šancu – 2:1.

Asistent trénera Badína Miroslav Hudec k zápasu pre bystricoviny.sk uviedol: „Domáci na nás vybehli a do dvadsiatej minúty si vytvorili minimálne tri dobré gólové príležitosti. Problémy nám robil hlavne rýchly Mózer. Po spomínanej dvadsiatej minúte sme sa osmelili aj my a okrem vedúceho gólu sme mali ďalšie dve šance. V druhom polčase to už bolo hlavne o domácich. Dokázali si vytvoriť viacero dobrých príležitostí a nie raz nás podržal svojimi zákrokmi spoľahlivý Höger. Mrzí nás inkasovaný gól dve minúty pred koncom, ale vzhľadom na priebeh zápasu a počet vytvorených gólových príležitostí je víťazstvo domácich  zaslúžené.“

ŠK Partizán Čierny Balog – ŠK Badín 2:1 (0:1)

Góly:72. Skaloš, 82. Betka – 32. Král. Rozhodoval: Valentýni. Diváci: 100.

Medzibrod cestoval do Slovenských Ďarmot a začal tam duel aktívnejšie, no gól Studeného neplatil pre ofsajd a strelu Šípku zblokovala domáca obrana. Na druhej strane si zabehol v osemnástej minúte domáci hráč za hosťujúcu obranu na hrane ofsajdu a po jeho centri Berec umiestnil loptu z voleja od konštrukcie bránky a následne do siete – 1:0. Medzibrod mohol vzápätí vyrovnať, ale rozhodca nepochopiteľne neodpískal penaltu po jasnom faule na Rajčoka (čo potvrdilo aj video po zápase). Hostia boli aktívnejší, ale pred prestávkou v dobrých príležitostiach netrafili bránku Šípka a neskôr ani Matis.

Po zmene strán ohrozil domáceho brankára Rajčok. Ďarmoty pridali upokojujúci gól zásluhou Bereca, ktorý sa v 55. minúte presadil z penalty – 2:0. Medzibrod sa snažili ešte so zápasom niečo urobiť, ale kontaktný gól strelil až v závere stretnutia po skrumáži Studený – 2:1. V nadstavenom čase ešte pekne vystrelil hosťujúci Samuelčík, ale brankár Kaczorek si s jeho pokusom poradil a tak si naše mužstvo z bystrického okresu napriek sympatickému výkonu domov neodnieslo žiadne body.

FK Slovenské Ďarmoty – TJ Sokol Medzibrod 2:1 (1:0)

Góly: 18. a 55. Berec (druhý z 11m) – 84. Studený. Rozhodoval: Oružinský. Diváci: 100.

Ostatné výsledky: Príbelce – Pliešovce 1:0, Detva – Tisovec 0:2, Hájnačka – Tornaľa 5:1.

Najbližšie sa hrá v štvrtej lige v nedeľu 20. októbra o 14.00 hodine, kedy vedúce Podkonice predstavia na pôde posledného Poltára, Šalková cestuje do Tornale, Badín doma privíta Hájnačku a Medzibrod hostí na svojom štadióne Čierny Balog.

Poradie:

1. PODKONICE 30b, 2. Tisovec 24b, 3. Príbelce 24b, 4. Pliešovce 20b, 5. Č. Balog 18b, 6. ŠALKOVÁ 18b, 7. Slov. Ďarmoty 18b, 8. BADÍN 14b, 9. Hájnačka 13b, 10. Hriňová 12b, 11. MEDZIBROD 11b, 12. Tornaľa 7b, 13. Detva 7b, 14. Poltár 4b.

Autor: (job), Foto: autor zo zápasu Šalková - Poltár + dve fotky z duelu Podkonice - Hriňová (rb)