FOTO: Priechod vyhral prestížne derby v Selciach, tretia remíza Sásovej, vysoká prehra Jakuba

V. LIGA
4 /

V nedeľu hrali mužstvá z bystrického okresu zápasy tretieho kola  v piatej futbalovej lige a najviac lákalo susedské derby Selce – Priechod. Prišlo sa naň pozrieť 350 divákov a tí videli výhru Priechoda. Sásová cestovala na horúcu pôdu nováčika do Brezna a uhrala tam cennú remízu, tretiu v rade. V súťaži teda zatiaľ neprehrala, no ani nevyhrala. Prvé víťazstvo zaknihovali Hrochoťania, všetky body brali z Lovče. Žiaľ nedarí sa Jakubu, prehrali tretí zápas v rade, tentoraz doma s Hontianskymi Nemcami po výsledku 1:5!

Selce hostili v prestížnom susedskom derby Priechod a chceli potvrdiť výhrou lepšiu vzájomnú štatistiku zápasov s týmto súperom v dlhodobej histórii. Všetko nasvedčovalo tomu, že by sa to mohlo aj podariť, pretože už v tretej minúte išli do vedenia Čížom. Ten vystrelil z hranice šestnástky a lopta od chrbta jedného z hráčov hostí išla do bránky. Šťastný moment znamenal vedenie 1:0. Priechod odpovedal po štvrťhodine hry. K strele z asi tridsiatich metrov sa odhodlal Fudra a vyplatilo sa. Lopta zapadla do bránky – 1:1. O niečo viac šancí mali domáci, hlavne ku koncu polčasu, ale pykali po priamom kope súpera. Elek to v 37. minúte trafil parádne. Z 25 metrov poslal loptu ponad múr hráčov Seliec a lopta od brvna išla do bránky priam nechytateľne – 1:2.

V druhom polčasu sa hral sprvu nepekný futbal. Domáci boli nervózni, produkovali zlé prihrávky, nerozumeli si v obrane, hádali sa. A mohli za to aj pykať. Elek z priameho kopu tentoraz spoza rohu šestnástky mieril opäť parádne, no Faltáni sa zaskvel dobrým zákrokom a loptu vytlačil z horného vinkla. Nasledoval rohový kop, po ktorom centroval Rakyta do šestnástky, kde hlavičkoval striedajúci Chaban nepresne. Selce sa skonsolidovali a ožili až po hodine hry. Vytvorili si miestami tlak, ale nevyužívali šance. Po centri Mesíka hlavičkoval Smatana do brvna, peknú a pohotovú strelu po zemi predviedol Blaško, ale obrana Priechodu s gólmanom zažehnala i túto nebezpečnú situáciu. Z priameho kopu to potom skúšal z osemnástich metrov Mesík, no mieril nad brvno. Hostia sa spoliehali na rýchle protiútoky a po jednom z nich sa dostal k zakončeniu Štulajter. Z hranice šestnástky poriadne zamestnal Faltániho. Domáci v závere zvýšili aktivitu smerom dopredu, nebezpečný bol pokus Číža z diaľky, strieľal tesne vedľa žrde. Hru Seliec oživil aj striedajúci Kľačan, ten vyslal strieľaný prízemný center, no loptu nik z jeho spoluhráčov nezasiahol a skončila napokon vedľa ľavej žrde. Veľké šance mali domáci futbalisti v 88. minúte. V klbku hráčov zrejme Kľačan poslal ´koníka´ do žrde a parádnu strelu o pár sekúnd neskôr predviedol aj kapitán FK Radoš, no gólman Vesel vytlačil loptu spod brvna. Aj preto sa napokon mohli tešiť Priechoďania z cenného skalpu u svojho najväčšieho rivala. Z tohto duelu je i bohatá fotogaléria.

FK Selce – OFK 1950 Priechod 1:2 (1:2)

Góly: 3. Číž – 18. Fudra, 37. Elek. Diváci: 350.   

Sásová sa predstavila u nováčika v Brezne a bodovala napokon na horúcej pôde súpera. V prvom polčase hráči oboch tímov nevyužívali šance, na prestávku sa teda išlo za bezgólového stavu. Po nej sa ako prví presadili hráči nášho mužstva z Banskej Bystrice. V 52. minúte otvoril skóre stretnutia Marko. Stav 0:1 trval len štrnásť minút. Domáci zvýšili aktivitu a dokázali vyrovnať Trajteľom. V závere mali viac snahy strhnúť výhru na svoju stranu Breznania, ale Sásovčania obetavo bránili a dokázali si z mestského štadióna v Brezne uchmatnúť cenný bod.

FK Brezno – ŠK Sásová 1:1 (0:0)

Góly: 66. Trajteľ – 52. Marko. Diváci: 200.

Hrochoťania cestovali do Lovče a už v jedenástej minúte sa tešili z gólu zásluhou Poničana. Súper však dokázal rýchlo vyrovnať, o sedem minút Bienom. Na prestávku však išli spokojnejší futbalisti z bystrického okresu, pretože v 41. minúte sa opäť presadil Poničan  a zariadil polčasový stav 1:2. Úvod druhého dejstva vyšiel lepšie domácim. V 53. minúte vyrovnal Orság. Lenže Hrochoťania majú vo svojich radoch aj skúseného Slávu, ktorý napokon v 76. minúte rozhodol o osude duelu. Strelil tretí gól, na ktorý už Lovčania odpoveď nenašli.

TJ Lovča – ŠK Hrochoť 2:3 (1:2)

Góly: 18. Bien, 53. Orság – 11. a 41. Poničan, 76. Sláva. Diváci: 100. 

Čo sa to deje s Jakubom? Túto otázku si dávajú po nedeľnom zápase s Hontianskymi Nemcami viacerí futbaloví fanúšikovi. Mužstvo z mestskej časti Banskej Bystrice, ktoré na jar tohto roku naháňalo v piatej lige na druhom mieste vedúce Podkonice, nezvláda úvod nového ročníka. Prehralo tretí duel v rade a tentoraz doma vyšším rozdielom. V prvom polčase však tomu nič nenasvedčovalo. Jakub išiel do vedenia v trinástej minúte gólom Mišányho. Hostia dokázali ešte do prestávky vyrovnať. V 39. minúte sa o to postaral Jozef Rerich. Tento futbalista bol pri chuti aj po zmene strán. Svoj tím dostal do vedenia po hodine hry a v 69. minúte dokonca zaknihoval hetrik, zvýšil na 1:3. To už nebola žiadna sranda pre domácich. Tí sa snažili niečo s nepriaznivým výsledkom urobiť, v závere museli otvoriť hru, ale nepresadili sa a naopak za to pykali. Hostia pridali ďalšie dva góly, postaral sa o ne Tran Anh v 81. a v 86. minúte a prikrášlil tak výsledok na radosť svojho tímu.

TJ ŠK Sokol Jakub – OTJ Hontianske Nemce 1:5 (1:1)

Góly: 13. Mišány – 39., 61. a 69. J. Rerich, 81. a 86. Tran Anh. Diváci: 120.

Zostávajúce výsledky: Ladomerská Vieska – Krupina 3:2, Bacúch – Banská Štiavnica 1:0, Lieskovec – Dobrá Niva 2:4.

PROGRAM:

V štvrtom kole piatej ligy je v nedeľu 25. augusta o 16.00 hodine na programe okresné derby Sásová – Priechod. Selce cestujú do Hontianskych Nemiec a Jakub do Dobrej Nivy. Hrochoťania sa predstavia doma v súboji s Ladomerskou Vieskou.

Autor: (bl), Foto: autor zo zápasu Selce - Priechod