FOTO: Počasie sa umúdrilo a skvelé ME psích záprahov na Šachtičkách pokračujú

ŠPORT
1 /

Lyžiarske stredisko Šachtičky sa po peripetiách so snehom napokon stalo dejiskom Majstrovstiev Európy v pretekoch psích záprahov na stredné a dlhé trate. O prvenstvo vo viacerých kategóriách do nedele bojuje štyridsaťštyri pretekárov z ôsmich európskych krajín.

Prvý súťažný deň v piatok to však na žiadne preteky nevyzeralo. Lialo po celý deň a upravený sneh sa menil na brečku, psi s pretekármi sa brodili v blate. Organizátorom nezostávalo nič iné, len preteky prerušiť a dúfať, že v noci na sobotu sa počasie umúdri a pripadne aj trochu čerstvého snehu.

„Sme zvyknutí na tvrdé podmienky a chceme to aj dokázať. Ešte v piatok na obed tu boli potoky vody, vyzeralo to na koniec. Napriek tomu sme nestrácali optimizmus veriac, že do soboty sa všetko zmení a pretekári so svojimi psami nastúpia na štart,“

povedal riaditeľ pretekov Branislav Slaný.

A stal sa zázrak. Neskoro popoludní prestalo pršať, v noci trochu prituhlo a na Šachtičkách padal sneh. Ráno mohli obetaví organizátori upraviť trate aj s priestorom štartu a cieľa, kde bol aj sprievodný program s občerstvením. Zamračená obloha sa začala trhať a na účastníkov ME psích záprahov sa miestami usmievalo slnko.

Mašéri so záprahmi z Francúzska, Talianska, Belgicka, Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Ruska a domáceho Slovenska pretekali na stredných a dlhých tratiach cez 20 a 40 kilometrov. Výsledky ME budú známe v nedeľu popoludní.  

Kyvadlová doprava zo Sásovej funguje bez problémov, takže kto sa rozhodne aj dnes navštíviť bystrickú športovú akciu týždňa, nemal by mať žiadny problém. Vidieť mašérov so svojimi štvornohými chlpatými bojovníkmi v akcii je skvelý zážitok.  

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová