FOTO: Národný atletický štadión s futbalovou plochou v Banskej Bystrici je pred dokončením

ŠPORT
11 /

Jesenný termín dokončenia Národného atletického štadióna na Štiavničkách, ktorý bude slúžiť atlétom aj futbalistom, sa blíži. Preto sme sa boli pozrieť na tvári miesta, ako to tu aktuálne vyzerá.

Na ploche bývalého futbalového a atletického štadióna je nový trávnik s osemprúdovou tartanovou dráhou. Zrekonštruovaná je hlavná tribúna so zázemím aj s oválnou  tribúnou po obvode štadióna pre takmer 8 tisíc sediacich divákov, na ktorej sa kladú žlté a hnedé umelohmotné sedadlá vo farbách VŠC Dukla Banská Bystrica. Nové je aj umelé osvetlenie, rekonštruuje sa celé oplotenie.

V súčasnosti je už k dispozícii športovcom tréningový areál štadióna. Jeho súčasťou je atletický štyristometrový ovál s vrhačským sektorom, naklonená bežecká rovinka, ihrisko s umelou trávou pre futbalistov a ďalšie multifunkčné ihrisko.

Štadión SNP Štiavničky sa začal rekonštruovať v rku 2019 na základe rozhodnutia vlády Petra Pellegriniho. Celková investícia ministerstva obrany je po navýšení takmer 14,2 milióna eur. Štadión bude po dokončení spĺňať prísne medzinárodné atletické i futbalové predpoklady. Okrem atlétov VŠC Dukla sa stane domovom aj pre futbalistov MFK Dukla Banská Bystrica.

Riaditeľ Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica Roman Benčík po jednom z posledných kontrolných dní na stavbe uviedol:

„Slovenský atletický zväz tu plánuje usporiadať v roku 2024 majstrovstvá Európy v atletike do 18 rokov a Slovenský futbalový zväz už v roku 2022 majstrovstvá Európy do 18 rokov vo futbale. Konať sa tu môžu všetky mládežnícke podujatia až po majstrovstvá sveta juniorov, či vekovej kategórie do 23 rokov. Rovnako veľké medzinárodné atletické mítingy. V júli 2022 sa tu bude konať Európsky olympijský festival mládeže EYOF.“

Štadión na Štiavničkách bude zaradený v rámci UEFA do kategórie 3. K dispozícii budú iba miesta na sedenie. Do budúcnosti sa ráta s rozšírením areálu vrátane prekrytia oválu oproti súčasnému projektu tak, aby sa nezasiahlo do novovybudovaných konštrukcií.

A takto to vyzeralo na Štiavničkách vlani na jar:

Autor: (tom), Foto: Marek Rakovský a vizualizácie