FOTO: Na ihriskách súperov sa trom našim tímom nedarilo, vyhrali iba Podkonice + HLASY

ŠPORT
5 /

V tretej futbalovej lige bolo na programe štvrté jarné kolo a v štvrtej lige odštartovali rok 2023 prvým jarným kolom. Žiaľ našim tímom sa príliš nedarilo. Vo vyššie uvedenej súťaži Rakytovce Sport Club Hamsik Academy Banská Bystrica (RSC HA) prehral v Seredi vyšším rozdielom, v nižšie uvedenej súťaži neuspeli Badínčania v Kysuckom Novom Meste (hoci tam viedli) a Šalková v neďalekej Kováčovej po penalte. Oba tieto tímy prehrali tesne o gól. Potešili nás iba Podkoničania dôležitou výhrou 1:0 vo Veľkých Ludinicach.

III. LIGA – skupina Západ

V slušnom a bojovnom zápase Podkonice podali vo Veľkých Ludinciach dobrý výkon a zvíťazili v meraní síl tabuľkových susedov. Domáci od začiatku zápasu nakopávali lopty, na čo boli hostia pripravení. V strede ihriska to bolo o množstve súbojov. Ludinčania po pretlačeni lopty cez pravú stranu a prihrávke do pokutového územia skóre neotvorili, pretože strela ich útočníka bola nepresná. Hosťom vyhovovala vysoká os ihriska súpera, keď najmä Mózer bol aktívny či už z ľavej alebo pravej strany. Na domácej strane strely Orávika a aj ostatných futbalistov boli ľahkým sústom pre brankára Gábriša. Najväčšiu šancu prvého polčasu v podaní nášho tímu z banskobystrického okresu po akcii Turňu a centri Mózera zakončil Martinec hlavičkou do brvna!

V druhom polčase boli domáci ešte aktívnejší, snažili sa centrovanými loptami z oboch krajov vytvoriť nebezpečné situácie v šestnástke, ale nepodarilo sa im skórovať. Zápas sa paradoxne zlomil nie po nakopávanej lopte , ale po kolmici Ludinčanov, keď ich útočník zoči – voči Gábrišovi len tesne minul ľavú žrď. Podkonice hrali v druhom polčase do otvorenej obrany súpera, ktorý prestriedal troch hráčov cez prestávku a ďalšieho po hodine hry. Avšak nepomohlo. Po akcii a výbornej prihrávke Tannhausera v 68. minúte zbehol Mózer, prihrávkou našiel Kostúra, ktorý zblízka na prvej žrdi poslal náš tím do vedenia – 0:1. Zaujímavo vyriešil štandardku domácich obranca hostí, keď hlavičkoval do brvna svojej bránky a odtiaľ sa lopta odrazila do bezpečia. Na 0:2 pre Podkonice mohol zvýšiť Rusko, ktorý výbornú prihrávku Mózera síce poslal na bránku, ale strele chýbalo viac rizika a agresivity. Hostia si potom už víťazstvo ustrážili. Na konci zápasu bolo obojstranne poďakovanie. Podkonickí hráči svojim divákom a naopak. Tešiť sa môžu aj z odskočenia od svojho súpera v tabuľke a z peknej nateraz šiestej priečky.

K zápasu sa vyjadril tréner Podkoníc Marcel Turňa: „Veľmi dôležité a cenné víťazstvo u kvalitného súpera. Podali sme disciplinovaný výkon, podložený dobrou taktickou hrou a každý jeden hráč vydal zo seba maximum. Pripravovali sme sa na jednoduchý herný štýl domácich, s nakopnutými loptami za obranu a zabiehaním hráčov, čo sa nám podarilo eliminovať. V prvom polčase sme domácim veľa nedovolili a nevypracovali si žiadnu šancu. My sme mali nejaké pološance, nastrelili sme hlavou aj brvno súperovej bránky, ale góly v prvom polčase ani veľmi z čoho góly padnúť nemali. V druhom polčase domáci pridali na aktivite, snažili sa streliť vedúci zásah, nám sa nedarilo vpredu viac podržať loptu a tým sme sa dostávali pod tlak. Zápas sa lámal v polovici druhého polčasu, domáci po našom menšom zaváhaní sa dostali do veľkej šance, no krížna strela tesne minula našu bránku. Onedlho zasa nám vyšla pekná akcia, Mózer dostal výbornú prihrávku za obranu a jeho finálku na prvú žrď usmernil do siete Kostúr. Ludinčania sa potom snažili zvýšenou aktivitou o vyrovnanie, ale dobrou taktickou hrou a bojovnosťou sme cenné víťazstvo uhrali. Chcem vyzdvihnúť morálku celého mužstva, každý jeden hráč odviedol maximum a odmenou sú dôležité tri body do tabuľky. Zároveň chcem pozvať fanúšikov na náš ďalší zápas na domácom ihrisku, kde v nedeľu privítame ďalšieho kvalitného súpera, bývalého ligistu zo Serede.“

Strelec víťazného gólu hostí Adam Kostúr k zápasu povedal: „Zápas bol ťažký od prvej minúty. Súper hral organizovane s dobrou defenzívou a s nakopávanými loptami za obranu, my sme sa snažili hrať svoju hru aj napriek ťažkému terénu. Hra s postupným zakladaním útoku nám nie vždy vychádzala, ale nakoniec sme dosiahli to, čo sme chceli. Bol to bojovný zápas so šťastným koncom pre nás aj vďaka našej defenzíve, kvôli ktorej sme nedostali gól už tretí zápas a sme šťastní, že berieme dôležité tri body domov.“

(mrp + cb)

TJ Družstevník Veľké Ludince – FK Podkonice 0:1 (0:0)

Gól: 68. Kostúr. ŽK: Horniak – Horváth, Kvietok, Kostúr, Očenáš. Rozhodoval: Cvengroš. Diváci: 250.

Zostava FK Podkonice: P. Gábriš – Očenáš, Matúš Turňa, Lihan  – Horváth (46. Kandala), Kvietok, Martinec, Patrnčiak (90. Macuľa) – Tannhauser (73. J. Rusko), Kostúr (87. Čilík), Mózer

zo zápasu Podkoníc vo Veľkých Ludinciach

RSC Hamsik Academy Banská Bystrica cestoval na pôdu vlaňajšieho účastníka najvyššej slovenskej súťaže do Serede. V zápase mali jasne navrch domáci. V 17. minúte ich krásnou strelou spoza šestnástky pod brvno poslal do vedenia Attila Vida1:0. Krátko na to, už v 20. minúte, mala Sereď k dispozícii štandardku z pravého krídla a lopta po strieľanom centri Olivera Jansa zapadla bez teču až pri pravej žrdi do bránky – 2:0. Po polčase napokon prehrával bystrický celok rozdielom triedy. V 37. minúte sa ďalším výstavným kúskom prezentoval Marek Michalička, ktorý strelou spoza pokutového územia od brvna zvýšil na 3:0.

Futbalistom RSC HA sa nepodarilo zdramatizovať duel ani po vylúčení Jansa zo 69. minúty. Šancu v početnej výhode na zníženie mali v 80. minúte, keď sa lopta v šestnástke odrazila k osamotenému Milovanovi Kaporovi, ktorý však trafil len v strede bránky stojaceho gólmana Yakubuho. Domáci mali strelecký deň a v 83. minúte sa tešili z ďalšieho pekného zásahu. Odrazenú loptu si našiel na ľavej strane pokutového územia Tomáš Vantruba a ten z voleja prekonal Högera – 4:0. Aspoň čestný gól mohli ´Hamšíkovci´ vsietiť v nadstavenom čase, ale striedajúci Ivan Šteiniger po prihrávke z ľavej strany zblízka trafil len brankára Serede. Séria mužov RSC Hamsik Academy bez prehry sa tak zastavila na 6-tich zápasoch.

Peter Venglarčík, tréner RSC Hamsik Academy uviedol: „Bol to z našej strany jeden z najslabších zápasov, odkedy trénujem v klube. Nedokázali sme preniesť do zápasu veci, ktoré trénujeme. Boli sme absolútne bez pohybu a bolo to veľmi slabé aj technicky. Možno po taktickej stránke sme sa nesprávali až tak zle, ale najväčší problém bol asi mentálny. Aj sme sa po zápase s chlapcami krátko rozprávali, lebo stále rozmýšľame nad tým, čo sa mohlo stať. Musíme na to prísť. V prvom rade chcem povedať, že nerobíme žiadnu paniku. Neviem, či sme za posledné dva či tri roky dostali štyri góly. Do toho všetkého sa pridali také čarovné, neštandardné góly súpera. V prvom polčase sme dostali K.O., v druhom sa to trošku zlepšilo, ale zápas sme nezvládli. Najdôležitejšie bude to, ako zareagujeme v tomto týždni. Ešte raz, žiadnu paniku nerobíme, je to šport a patrí to k tomu. Verím, že prídeme na to, čo sa stalo a budeme sa snažiť tomu predchádzať.“

(fb RSC Hamsik Academy + cb úprava)

ŠKF Sereď – RSC Hamsik Academy 4:0 (3:0)

Góly: 17. Vida, 20. Janso, 37. Michalička, 83. Vantruba. ŽK: 69. Janso – 40. Vávro, 54. A. Jackuliak. ČK: 69. Janso (po druhej ŽK). Rozhodovali: Ďurčo – Uram, Vašš. Diváci: 333.

Zostava RSC Hamsik Academy: Höger – Vávro, Gaško, Kapor, Iseni (60. Jovanovski) – Neušel, Jančo – A. Jackuliak, Ždánsky (46. Pollák), Abrahám – Vondryska (66. Šteiniger)

———————————————————————————————

Ostatné výsledky: Beluša – Malženice 1:2, Nové Mesto n. V. – Častkovce 2:2, Šaľa – Vrakuňa Bratislava 5:2, Martin – Inter Bratislava 2:1, Nové Zámky – Bánová 1:5.

PROGRAM:

V nasledujúcom kole hrajú oba naše tímy z banskobystrického okresu doma. RSC Hamsik Academy už v sobotu 1. apríla o 15.30 hodine na štadióne v Rakytovciach, kde privíta Nové Mesto nad Váhom. O deň neskôr v nedeľu 2. apríla nastúpia Podkonice v rovnakom čase o 15.30 hodine na svojom štadióne na Brodku proti tretej Seredi.

Poradie:

1. Malženice 44b, 2. Galanta 35b, 3. Sereď 33b, 4. Častkovce 33b, 5. Beluša 31b, 6. PODKONICE 28b, 7. Veľké Ludince 25b, 8. Šaľa 24b, 9. RSC HA 24b, 10. Bánová 23b, 11. Nové Mesto n. V. 20b, 12. Martin 19b, 13. Inter 17b, 14. N. Zámky 9b, 15. Vrakuňa 3b.

zo zápasu RSC HA v Seredi

IV. LIGA – Majstrovstvá regiónu STRED

Šalková cestovala na prvé jarné kolo do Kováčovej s cieľom bodovať. A nebola k tomu ďaleko. Zápas začal aktivitou domácich, ktorí mali loptu na kopačkách viac ako hostia. Šalkovčania sa na ťažkom teréne zamerali na pozornú defenzívu. Do 20-tej minúty sa hralo zväčša na polovici celku z banskobystrického okresu, ale šance si domáci nevytvárali. Náznaky zlikvidovala obrana hostí. Až v druhej polovici prvého dejstva vystrčili rožky aj šalkovské ´raky´ a boli nebezpeční. Žiaľ terén znemožňoval lepšie prevedenie. V 30-tej minúte mohol ísť sám na bránku Pazmány po krásnej prihrávke Mikulca za obranu, no pre zlý terén mu zostala lopta pod nohou. Ďalšiu príležitosť mali Šalkovčania po rohu, keď osamotený Palovič volejom tesne minul bránku. Rozhodujúci moment prišiel v 45-tej minute, keď bystrický celok nezmyselne fauloval v pokutovom území a nariadenú penaltu s istotou premenil skúsený Vronský1:0.

Druhý polčas prebiehal podobne ako prvý, no hostia už postupom času otvárali hru, aby niečo s výsledkom urobili. Domácim sa naskytovali možnosti na rýchle protiútoky, ktoré nedotiahli do poistenia výsledku. Šalková aj napriek veľkej snahe už príležitosť nemala.

(zm + cb úprava)

Tréner Šalkovej Daniel Vernarský pre bystricoviny.sk zhodnotil prehru svojho mužstva iba stručne: „O nádej na lepší výsledok sme sa pripravili sami zbytočným a nezmyselným faulom. Na takomto teréne sa treba vyvarovať zbytočných chýb, čo sa nám nepodarilo.“

ŠK Prameň Kováčová – FK Šalková 1:0 (1:0)

Gól: 45. Vronský. Rozhodoval: Belko. Diváci: 150.

——————————————————————————————-

Badínčania nastúpili na prvý jarný duel v Kysuckom Novom Meste a do zápasu lepšie vstúpili domáci. V 9. min sa na ľavom krídle presadil domáci Harvančík, jeho strelu vyrazil brankár Kučera na brvno. O dve minúty s podobnej situácie aktívny Harvančík mieril len do žrde a následná dorážka domácich do siete neplatila pre ofsajd. V 14. min opäť mikrosúboj Harvančíka a Kučeru dopadol lepšie pre hostí. O tri minúty na to vytrestali Badínčania svojho súpera z efektivity, keď Vician na dvakrát prekonal brankára Šteinigera a poslal svoj tím do vedenia – 0:1. Domáci sa nechceli zmieriť s výsledkom, v 27. min sa po rýchlej akcii dostal na hranici šestnástky k lopte Mrmus, jeho pohotovú strelu k žrdi vytlačil na roh dobre chytajúci Kučera. Avšak pred polhodinou sa Kysučania dočkali vyrovnávajúceho gólu, pretože rýchlo zahrali štandardnú situáciu a Linhart ponad vybiehajúceho brankára rozvlnil sieť – 1:1. Do konca prvého polčasu sa už nič zaujímavého neudialo a tak obe mužstvá išli do šatní na nerozhodného stavu.

Druhý polčas sa hral medzi šestnástkami. Trochu vzruchu priniesla až 70. minúta, keď si na center nabehol domáci Mrmus, ale jeho hlavička len minula priestor troch žrdí. V 73. min sa menilo skóre, k strele spoza šestnástky sa totiž odhodlal Linhart a peknou strelou nedal Kučerovi žiadnu šancu, zaknihoval tak druhý gól v zápase a zariadil svojmu tímu vedenie 2:1. V závere sa Badínčania snažili o vyrovnanie. Najväčšiu príležitosť mali v nadstavenom čase, keď zahrávali rohový kop, lopta sa dostala na päťke k úplne voľnému Cabanovi, ale ten trafil len gólmana Kysučanov Šteinigera.

Tréner Badína Miroslav Hudec hodnotil duel pre bystricoviny.sk nasledovne: Domáci nás v úvode zápasu zaskočili vysokým pressingom, čím nám sťažovali rozohrávku a po zisku lopty si dokázali vypracovať dve dobré gólové príležitosti. Našťastie sme to ustáli a reagovali gólom Viciana. Strelený gól nám zdvihol sebavedomie a dokázali sme lepšie podržať loptu a kombinovať. Doplatili sme na chvíľkovú stratu koncentrácie, keď sme po faule na polovici ihriska nezareagovali na rýchlu rozohrávku súpera a inkasovali gól. V druhom polčase sme boli o niečo aktívnejší ako súper, ale nedokázali sme sa presadiť vo finálnej fáze a tak prišiel trest. Nekoncentrácia, strela domácich spoza šestnástky, teč nášho obrancu a gól. Zo záverečného tlaku sme si vypracovali po skrumáži pred domácou bránkou stopercentnú šancu, ale keďže sme ju nevyužili, zápas sa skončil víťazstvom domácich

(ih + cb úprava)

MŠK Kysucké Nové Mesto – ŠK Badín 2:1 (1:1)

Góly: 30. a 73. Linhart – 17. Vician. Rozhodoval: Herdel. Diváci: 50.  

———————————————————————————

Ostatné výsledky: Lip. Štiavnica – Bešeňová 0:2, Zvolen – Staškov 4:0, Stráňavy – Lip. Hrádok 4:0, Čadca – Makov 0:1, Žarnovica – Krásno n. Kys. 2:6.

PROGRAM:

V druhom jarnom kole hrajú oba naše tímy doma a to v ten istý deň, t. j. sobota 1. apríl v rovnakom čase o 15.30 hodine. Badínčania hostia na svojom štadióne vedúci Makov a Šalková privíta tabuľkového suseda Stráňavy.

Poradie:

1. Makov 40b, 2. Krásno n. Kys. 32b, 3. Zvolen 29b, 4. Staškov 26b, 5. Bešeňová 26b, 6. Čadca 26b, 7. Kováčová 21b, 8. Kysucké N. Mesto 17b, 9. Stráňavy 16b, 10. ŠALKOVÁ 15b, 11. BADÍN 14b, 12. Lip. Štiavnica 12b, 13. Žarnovica 4b, 14. Lip. Hrádok 0b.

Autor: (cb), Foto: fb RSC Hamsik Academy (plus jedna z V. Ludaníc)