FOTO: Derby zápasy pre Selce a Sásovú, Jakub nehral, nedarí sa Priechodu + HLASY

V. LIGA
0 /

V piatej futbalovej lige sa v nedeľu hrali dve okresné derby stretnutia. Selce doma hostili Hrochoť a Priechod privítal Sásovú. Tešili sa v prvom prípade domáci a v druhom hostia. Jakub mal hrať duel s prvou Banskou Štiavnicou, no napokon sa odložil na 31. októbra. Keďže Štiavničania nehrali, na čelo tabuľky sa vyšvihli Selce.

Selce sú aj po nedeľnom derby nezdolateľné, ale s Hrochoťou doma mali na mále. Prvý polčas bol vyrovnaný. Do vedenia išli Selčania v dvadsiatej minúte, keď bol Poliakom podrazený Miroslav Debnár, ktorý premenil priamy kop spoza šestnástky, obstrelil múr strelou po zemi presne k žrdi – 1:0. Hostia vyrovnali v 42. minúte po peknej akcii z pravej strany, keď sa presadil krížnou strelou z rohu pokutového územia v sklze Hraško, loptu poslal k vzdialenejšej žrdi – 1:1. Okrem toho mali hostia po priamom kope ešte jednu dobrú príležitosť, ale svoje kvality ukázal domáci gólman Faltáni.

Aj v druhom polčase to bolo zo strany domácich trápenie, hoci boli favoritmi tohto stretnutia. V 57. minúte tvrdo vystrelil Debnár a poriadne natiahol gólmana Poláčka. O desať minút neskôr na opačnej strane Sláva z hranice šestnástky iba tesne mieril nad brvno. Nasledovala však rýchla rozohrávka Seliec, vznikol z toho brejk v podaní Koctúra, ktorého vychytal gólman Hrochote. Ten napokon kapituloval v sedemdesiatej minúte. Penaltu aj so šťastím premenil Miroslav Debnár, ktorý trestal faul na seba. Poláček vystihol smer, ale loptu nezachytil – 2:1. Hostia boli futbalovejší, dostávali sa do viacerých šancí, no uviazli aj v ofsajdových pascách, respektíve boli nepresní tak ako v 85. minúte Poliak, ktorý od Pádára obdržal dobrú loptu na hlavu, ale voľný mieril trestuhodne vedľa žrde. Domáci mohli v závere poistiť vedenie tretím gólom po akcii Radoša z pravej strany, ten aj z uhla vystrelil, Poláček loptu vyrazil a následne zasahoval ešte po dorážkach Podobníka a Debnára, ktoré boli tutové.

Z tohto stretnutia je aj naša fotogaléria.

Strelec oboch gólov Seliec Miroslav Debnár (7z/6g) nám po zápase povedal: „Čo sa týka mojich gólov, priamy kop som vedel, že vystrelím na stranu brankára s tým, že mal dobre zakrytý výhľad zo strany mojich spoluhráčov. Vedel som, že to bude mať ťažšie, takže snažil som sa to umiestniť po zemi k žrdi, čo mi vyšlo, za to som vďačný. Čo sa týka druhého gólu, išiel som z krídla sám na bránku, postavil som sa pred obrancu súpera, ktorý do mňa nadmernou silou narazil. Za mňa nie je o čom, bola to jasná penalta. V týchto situáciách si verím, postavil som si preto loptu na biely bod, no aj so šťastím mi to tam padlo, som tomu rád. Podstatné sú tri body, ktoré znovu zostali doma. Nepodali sme optimálny výkon. Musíme ešte na ňom popracovať, lebo toto nám nebude stačiť v Banskej Štiavnici. Ideme však najbližšie tam, nemáme čo stratiť a verím, že vyhráme.“

Debnár sa aj vyjadril k slabšiemu výkonu mužstva v derby s Hrochoťou: „Vypadli nám dvaja hráči v strede poľa Matúš Mesík a Matej Považanec, čo bolo trošku citeľné. Nešla nám jednoduchá kombinácia, ktorou sme sa prezentovali hlavne v domácom zápase s Hontianskymi Nemcami. Za vinu to dávam trochu i terénu. Treba jednoznačne zlepšiť pohyb bez lopty. Ten bol dnes slabší. Myslím si, že s našim kádrom máme na viac.“

K duelu sa vyjadril aj tréner Hrochoťanov Ondrej Debnár: „Zápas bol z našej strany dobrý. Moji chlapci si dnes v Selciach nezaslúžili prehrať. Určite sme mali aspoň bodovať. Penalta, po ktorej sme inkasovali druhý gól, nemala byť. Selce sú na čele súťaže, napredujú, ale my sme sa na tento duel veľmi dobre pripravili. Hrali sme zozadu, skôr defenzívne na brejky, mali sme štyri vyložené šance, ktoré sme nepremenili. V tabuľke sa chceme v tejto sezóne pohybovať v jej strede, hrať pekný futbal, aby sa aj diváci na nás chodili pozerať. Určite nemáme postupové ambície.“

FK Selce – ŠK Hrochoť 2:1 (1:1) 

Góly: 20. a 70. Debnár (druhý z 11m) – 42. Hraško. Diváci: 300.  

Druhé okresné derby sa hralo v Priechode kam zavítala Sásová. Domáci sú na predposlednom mieste v tabuľke a chceli sa týmto zápasom odraziť od tohto nelichotivého umiestnenia, avšak hostia hrali zodpovedne a disciplinovane od samého začiatku. Čakali na vhodnú príležitosť a tá prišla v 26. minúte z ľavého krídla po prihrávke Saviča na Markoviča, ktorý našiel pred bránkou Dubovického a ten sa nemýlil – 0:1. Prešlo iba desať minút a bolo 0:2. Opäť sa presadil hrajúci tréner Sásovej Andrej Dubovický. Tentoraz mu loptu poslal zo stredu R. Kollár, obávaný kanonier si medzi stopérmi na ofsajdovej línii prebral loptu a poslal ju popri brankárovej ruke tam kam patrí, keď si počkal na Vesela do akej strany sa hodí. Tretí gól inkasovali domáci do šatne v 45. minúte. Opäť neustrážili Dubovického, ktorý ušiel po pravej strane, prihral do päťky Markovičovi a ten to zavesil nekompromisne pod brvno – 0:3. Priechod mal zo štyri strely na bránku, z toho dve dobré šance, ale brankár Čavoj si udržal čisté konto.

V druhom polčase vrhli domáci všetky sily do útoku, ale hostia ich umnou hrou držali na dištanc, nedovolili im skórovať, vypracovať si vyloženú šancu. V 59. minúte chcel stopér Priechodu pretlačiť Dubovického, nepodarilo sa, ten našiel Mádela, ktorý nemal problém skórovať do odkrytej svätyne Vesela – 0:4. Sásová ťažila v 74. minúte z tréningu štandardiek, Veselovský našiel Andreja Dubovického v priestore medzi päťkou a jedenástkou, išlo o nacvičený signál a hrajúci kouč hostí sa presadil hlavou – 0:5. V závere prišla chyba Sásovej, nedorozumenie v obrane, kedy malá domov od Vozára skončila vo vlastnej bránke, takže Priechod zaknihoval aspoň čestný gól, hoci sa oň nepričinil – 1:5. Domáci sa musia zamyslieť ako strieľať góly a vyhrávať zápasy ak nechcú piatu ligu znovu opustiť.

Hrajúci tréner Sásovej Andrej Dubovický pre bystricoviny.sk hodnotil víťazstvo nasledovne: „Zodpovedne sme sa pripravili na tento derby zápas. Nepripúšťal som si nič iné ako víťazstvo. Posledne sme vyhrali s Dobrou Nivou takým buldočím spôsobom a od toho sme sa chceli odraziť. Možno prvých desať minút nebolo ideálnych, no potom sme už zápas v Priechode zobrali do svojich rúk. Skoro všetko nám vyšlo, premenili sme šance a zaslúžene vyhrali. Inkasovali sme gól až v závere za stavu 5:0 pre nás, bol vlastný, asi to bolo aj v dôsledku zníženej koncentrácie. Musíme si na to dať pozor.“

Dubovický zaknihoval z pozície útočníka v Priechode hetrik, pričom na ďalšie dva góly prihral. Mal tak prsty vo všetkých piatich presných zásahoch svojho mužstva, k čomu poznamenal: „Na to, že som už nechcel hrať futbal, tak ma teší hetrik i dve nahrávky, predsa len mám už 41 rokov. Veľa ľudí si neuvedomuje, že obrovský deficit má slovenský futbal na postoch brankárov a na postoch typických hrotových útočníkov. Takže preto ešte hrám a bol to pre mňa špecifický zápas. Nejde tu však o mňa, ale o to, že sme ukázali všetci na ihrisku, že vieme hrať futbal a ide nám o futbal. Dúfam, že to bude ešte lepšie a lepšie. Podľa mien nepatrí Sásová na spodok tabuľky. Ja verím, že sa poctivá príprava na tréningy odzrkadlí v postavení v tabuľke a zvýšenú výkonnosť potvrdíme už vo štvrtok v pohárovom zápase s Málincom a potom i v nedeľu v ligovom s Hontianskymi Nemcami.“

Klub v Sásovej pozýva všetkých priaznivcov na tretie kolo Slovenského pohára – Slovnaft Cup-u vo štvrtok 17. septembra o 16. hodine. Ide o historický okamih, pretože ak by naše mužstvo vyhralo nad Málincom, príde do sásovskej arény v štvrtom kole tejto súťaže súper zvučného mena (na základe žrebu).

OFK 1950 Priechod – ŠK 2020 Sásová 1:5 (0:3)

Góly: 82. D. Vozár (vlastný) – 26., 36. a 74. Dubovický, 45. Markovič, 59. Mádel. Diváci: 200.

Jakub mal nastúpiť v nedeľu proti lídrovi z Banskej Štiavnice. Lenže duel Slovenského pohára s ViOn-om Zlaté Moravce – Vráble musí odohrať naše mužstvo z banskobystrickej mestkej časti už v utorok 15. septembra. Podľa našich informácii chceli Jakubčania duel preložiť na sobotu, no Štiavničania s tým nesúhlasili, takže dohrávať sa bude až 31. októbra. V tento posledný októbrový deň majú mať ostatné tímy piatej ligy už ukončenú jesennú časť.

Zostávajúce výsledky: Ladomerská Vieska – Bacúch 0:0, Lieskovec – Brezno 1:3, Prenčov – Krupina 2:5, Dobrá Niva – Hontianske Nemce 2:1.

Najbližšie sa dva naše tímy predstavia v Slovenskom pohári, v utorok 15. septembra 16.00 hodine JAKUB privíta ViOn Zlaté Moravce – Vráble a vo štvrtok 17. septembra16.00 hodine SÁSOVÁ hostí Málinec.

V riadnom ôsmom kole piatej futbalovej ligy sa už v sobotu 19. septembra hrá šláger v Banskej Štiavnici, kam zavítajú SELCE. Výkop je o 15.00 hodine. V nedeľu 20. septembra o 15.00 hodine hrajú ostatné naše mužstvá. SÁSOVÁ privíta Hontianske Nemce a predposledný PRIECHOD sa pokúsi doma bodovať s Ladomerskou Vieskou. HROCHOŤANIA si zmerajú sily na svojom ihrisku s posledným PrenčovomJAKUB sa predstaví v Brezne.

Poradie:

1. SELCE 19b, 2. B. Štiavnica 16b*, 3. Brezno 15b, 4. Hontianske Nemce 13b, 5. Krupina 13b, 6. Bacúch 11b, 7. SÁSOVÁ 10b, 8. D. Niva 10b, 11. HROCHOŤ 9b, 12. JAKUB 8b*, 11. L. Vieska 5b, 12. Lieskovec 3b, 13. PRIECHOD 3b, 14. Prenčov 3b.

Autor: (bl), Foto: autor (zo zápasu Selce - Hrochoť)