FOTO: Derby v Sásovej zvládli Selce, vyhrali ešte Hrochoťania a Medzibrod + HLASY

ŠPORT
0 /

V štvrtej a piatej futbalovej lige bolo cez víkend na programe 20. kolo aktuálnej sezóny a vo vyššej súťaži nás potešil iba Medzibrod výhrou v Detve. Badín prehral v Tornali a Šalková neuspela v Poltári. V nižšej súťaži lákalo derby Sásová – Selce, vyhrali ho napokon hostia. V podpolianskom derby zvíťazili Hrochoťania z banskobystrického okresu nad Hriňovou. Slovenská Lupča remizovala v Bacúchu, Jakub žiaľ prehral v Krupine.

IV. LIGA

Prejdime najprv na duel Badínčanov, ktorí bojujú o postup do novovzniknutej súťaže Majstrovstvá regiónu stred. Predstavili sa v oklieštenej zostave v Tornali, napriek tomu mali od začiatku stretnutia hernú prevahu. V 10. minúte sa mohli ujať vedenia, keď si po pravej strane zbehol Urgela, jeho prízemný center Mesiarik posunul na voľného Erika Hudeca, ale jeho strelu obrana súpera dokázala zblokovať na roh. Potom sa domáci z ničoho dostali do vedenia, keď hostia nechali prejsť stredom poľa Filepa, ktorý sa dostal až pred brankára a popod jeho nohy otvoril skóre zápasu – 1:0. Tento moment otriasol Badínčanmi a chvíľu im trvalo, kým sa opäť dostali do zápasu. V 27. minúte zahrávali priamy kop a strela Bíreša s prispením teču skončila len tesne nad brvnom. Z následného rohového kopu si hlavička Výlupka nenašla cestu do domácej siete.

Druhý polčas sa hral prevažne na polovici Tornale, napriek tomu mali domáci veľkú príležitosť v 54. minúte, keď po chybnej rozohrávke sa k lopte dostal Balog, ale jeho pokus zlikvidoval brankár Malachovský. Najväčšiu príležitosť na vyrovnanie mali hostia v 63. minúte, keď Mesiarik vybojoval v šestnástke loptu, prihral voľnému Studenému, no jeho strelu reflexívne vyrazil gólman Bencso. Badínčania mali naďalej územnú prevahu, ale nedokázali ju efektívnejšie zužitkovať. V závere zápasu mal po štandardných situáciách dve dobré príležitosti Bíreš, ktoré však nepremenil a tak náš celok z banskobystrického okresu zaznamenali prvú prehru v jarnej časti súťaže.

(ih + cb úprava)

Pre bystricoviny.sk zhodnotil tento duel tréner ŠK Badín Miroslav Hudec: „Dnes to z našej strany nebol vydarený zápas. Tornaľa sa od prvej minúty zamerala na pozornú obranu, z ktorej sa snažili vyrážať do ojedinelých protiútokov. Z úvodnej aktivity sme si dokázali vytvoriť jednu dobrú príležitosť, ktorú sme nepremenili, naopak z prvej návštevy súpera v našej šestnástke sme dostali gól. Zvyšok prvého polčasu sa prakticky odohral na polovoci domácich, ale čistú gólovú šancu sme si nedokázali vytvoriť. V druhom polčase sa obraz hry nezmenil, prakticky celých deväťdesiat minút sme dobíjali domácu šestnástku, ale dokázali sme si vypracovať len minimum šancí a aj to málo, čo sme mali, sme nepremenili. Gól by sme asi nedali ani do zajtra. Momentálne s vytváraním gólových príležitostí máme problém, nie sme v takej hernej pohode ako na jeseň.“

FK Mesta Tornaľa – ŠK Badín 1:0 (1:0)

Gól: 13. Filep. Rozhodoval: Dodok.

———————————————————————————————————————————

Šalková cestovala do Poltáru, ktorý od začiatku zápasu diktoval tempo hry, chcel napraviť svoje posledné domáce zaváhanie proti Pliešovciam. Naopak náš celok vyrukoval s vyčkávacou taktikou a umne si počkal na svoje šance, ktoré aj prišli, najmä po akciách na pravom kraji ihriska, viazla však finálna fáza. Prvú nepríjemnú strelu mal Pázmány, keď sa snažil domáceho brankára prehodiť z polovice ihriska, aj sa mu to podarilo, no mieril tesne vedľa. Ďalšiu šancu Šalkovej mal po centri Lašúta Pánik, ten netrafil loptu ideálne a tá skončila nad brvnom. Poltárčania si nevedeli vypracovať žiadnu vyloženú príležitosť, len držali loptu a jedine ich ohrozenie prišlo z priameho kopu. Do šatní sa išlo teda za stavu 0:0, čo mohlo mrzieť hostí, ktorí mali šance nakloniť zápas na svoju stranu.

Druhý polčas domáci nezačali vôbec ideálne, nie príliš presnou a pomalou rozohrávkou sa dostávali pod tlak, nevedeli sa dostať na polovicu nášho tímu, ktorý pokračoval vo svojich krídelných akciách, najmä po pravej ale i ľavej strane. Opäť sme však nevideli čistú šancu. Na prekvapenie všetkých pohrozili futbalisti Sklotatranu, keď sa v ojedinelej šanci rútil na brankára ich útočník, no brankár Gnida ho vychytal. Na druhej strane sa konečne Šalková presadila. Opäť to bola krídelná akcia a nikým nekrytý Binder nemal problém dopraviť loptu medzi žrde v 77. minúte – 0:1. Hostia sa následne uspokojili a domáci zapli na vyšší stupeň. Z čoho pramenili chyby v obrane nášho mužstva z okrajovej časti Banskej Bystrice a štyri minúty pred koncom aj vyrovnanie. Lopta skákala po brvne a Škalák ju už bez problémov dopravil do bránky – 1:1. V poslednej minúte prišiel šok, keď opäť po chybe šalkovskej obrany Poltárčania otočili vývoj stretnutia na ich stranu. Po nevinnej akcii a centri sa presadil hlavou Sarvaš2:1. Hosťom už nezostal čas na prípadnú odpoveď, pretože krátko po vykope rozhodca ukončil zápas.

Tréner Šalkovej Daniel Vernarský pre bystricoviny.sk hodnotil prehru mužstva nasledovne: Dnes sme si prehrať nezaslúžili. Domácich sme takmer celý zápas nepúšťali k zakončeniu, no nezvládli sme záver zápasu a po dvoch chybách sme stratili tri body. Chýba nám kvalitnejšie prevedenie vo finálnej fáze, práve kvôli tomu sa nám nedarí strieľať viac gólov.“

TJ Sklotatran Poltár – FK Šalková 2:1 (0:0)

Góly: 86. Škalák, 90. Sarvaš – 77. Binder. Rozhodoval: Barboriak.

———————————————————————————————————————–

Medzibrod sa predstavil na pôde predposlednej Detvy a začal duel aktívnejšie. V úvode ho mohol poslať do vedenia Fľaška, ale z 5 metrov netrafil bránku.  Po peknej individuálnej akcii sa pred domáceho brankára dostal i Tréger, ale ten jeho strelu vyrazil. Zaslúžený vedúci gól hostí prišiel v polovici polčasu, keď najskôr brankár vyrazil strelu Fľašku, ale o pár sekúnd ho už prekonal strelou k žrdi Matis 0:1.  Pred prestávkou pohrozili domáci, ale Holko si efektným zákrokom poradil so strelou spoza šestnástky.

Na začiatku druhého polčasu pridal po štandardnej situácii strelou k žrdi poisťovací gól Belko0:2 a nádeje Detvancov na bodový zisk definitívne zhasli po vylúčení Šťastného v 66. minúte, ten sa porúčal z ihriska po dvoch žltých kartách.  Medzibrod v početnej prevahe kontroloval vývoj stretnutia a výsledok ešte uzavrel na 0:3 pekným volejom kapitán Samuelčík.

(hut + cb úprava)

Prostredníctvom trénera Attilu Domíka sa vyjadril po výhre pre bystricoviny.sk Dominik Škubák: „Odohrali sme opäť víťazný zápas, z čoho sa veľmi tešíme. Boli sme lepším mužstvom, vedeli sme, čo chcem hrať. Vyskytli sa aj situácie, v ktorých sme nemali správne riešenia. Miesto kombinácie sme riešili individuálne prieniky do preplnenej obrany bez nádeje na úspech. Málo sme niekedy držali loptu, hoci na to bolo veľa možností vzhľadom na veľké a dobré ihrisko v Detve. Dala sa viac lopta podržať. Chceli sme hrať veľmi rýchlo a kolmo do bránky. Našťastie sa nám v prvom polčase podarilo skórovať, ale už aj pred gólom sme mali veľkú šancu. V druhom polčase sme hneď v úvode pridali druhý gól, čo nás upokojilo. Po vylúčení domáceho hráča sa duel dohrával. Dokázali sme však ešte streliť tretí gól, keď sa pekne trafil z voleja Ďuro Samuelčík a zavŕšil naše zaslúžené víťazstvo.“

MFK Detva – TJ Sokol Medzibrod 0:3 (0:1)

Góly: 27. Matis, 49. Belko, 74. Samuelčík. Rozhodoval: Krajči. ČK: 66. Šťastný (Detva) po 2ŽK.

———————————————————————————————————————————

Ostatné výsledky: Málinec – Pliešovce 1:0, Zvolen – Slovenské Ďarmoty 2:0, B. Štiavnica – Č. Balog 5:0, Príbelce – Hajnáčka 6:0.

PROGRAM:

Cez víkend sa v najbližšom kole predstaví Badín doma v sobotu 14. mája 16.00 hodine a hostiť bude Málinec. V tento deň o hodinu neskôr, čiže o 17.00 Šalková privíta Tornaľu. V nedeľu 15. mája o 17.00 hodine hrá Medzibrod na ihrisku súpera v Pliešovciach.

Poradie:

1. Banská Štiavnica 47b, 2. BADÍN 38b, 3. Poltár 37b, 4. S. Ďarmoty 33b*, 5. Príbelce 32b*, 6. Málinec 28b, 7. ŠALKOVÁ 28b, 8. MEDZIBROD 26b, 9. Zvolen 25b, 10. Tornaľa 24b, 11. Hajnáčka 23b, 12. Pliešovce 19b, 13. Detva 14b, 14. Č. Balog 13b.

* – mužstvo má ešte jeden neodohraný zápas k dobru

V. LIGA

V piatej lige bolo ťahákom derby Sásová Selce. Domáci predtým zdolali na svojom ihrisku lídra z Ladomerskej Viesky a na pôde druhej Slovenskej Lupče remizovali. Boli teda v súboji štvrtého celku tabuľky s piatym miernym favoritom. Hostia však mali rovnaký počet bodov a na jar sa im darí, celkovo im to ide oveľa lepšie vonku než doma. A to potvrdili. Úvod mali o niečo lepší Sásovania, dali aj gól po dorážke, no podľa čiarového arbitra z ofsajdu. V 25. minúte po faule Selčanov v pokutovom území nasledovala penalta, no nepremenil ju Ďurta, mieril vedľa. Tento futbalista mohol skórovať aj po polhodine, z ľavej strany šestnástky poriadne preveril Jančiara v bránke, ktorý s problémami na dvakrát zasahoval. Až potom sa osmelili i Selce. Konkrétne Kurta, jeho hlavička v 35. minúte ešte nebola gólová, ale o minútu na to potiahol rýchlo loptu po pravej strane, prihral ju do pokutového územia Koctúrovi a ten sa už nemohol mýliť po prečíslení a jasnej brejkovej situácie pred úplne prázdnou bránkou, keď Čavoj musel vybehnúť pred prv spomínaného futbalistu, ktorý taktiež mohol zakončovať – 0:1. Sásová mohla do prestávky odpovedať kapitánom Savičom, ten z diaľky poslal parádnu loptu pod brvno, odkiaľ ju s námahou vyškriabal Jančiar. Bodku za prvým dejstvom spravil hosťujúci Debnár, prudký center poslal hlavou nad brvno.

V druhom polčase sa domáci futbalisti snažili vyrovnať, ale Selčania hrali umne a nepúšťali súpera do žiadnej šance. Naopak si ich vytvárali oni, najmä Kurta sa ocitol v troch vyložených, keď najprv mieril z pravej strany vedľa bránky, potom spoza šestnástky presne k žrdi, Čavoj dobre zasiahol, a do tretice predviedol krásne nožničky a Čavoj sa znova musel mať na pozore. A to nebolo všetko. V 69. minúte Kurta tentoraz hlavičkoval, brankár Sásovej sa znovu vyznamenal, vyrazil loptu, ktorú z dorážky Kurta upratoval za čiaru, no na nej zažehnal istý gól Tkáč. Potom neuspel Debnár z priameho kopu, proti bol opäť Čavoj. Ten napokon kapituloval po krásnej a tvrdej strele z asi 35 metrov v podaní Jakuba Mesíka. Bola to šupa a hodná i do rubriky frajer na záver – 0:2. Po tomto okamihu sa už Selce viac menej stiahli, Sásovania búšili, ale do žiadnej šance sa nevedeli dostať.

ŠK Sásová má problém. V bulletine opísala neutešenú finančnú situáciu, vyzvala fanúšikov, aby im prispeli na účet, keďže sa chce klub vysporiadať so starým dlhom. Na trénerskej lavičke chýbal potrestaný Dubovický, ktorý nastupuje zároveň aj v útoku. Previnil sa nadávkou na rozhodcu v dueli s Ladomerskou Vieskou, za čo dostal až trojzápasový dištanc. Celkovo majú Sásovania problém so zostavou, nemajú dostatok hráčov. Zastupujúci tréner a oficiálne inak asistent trénera domáceho tímu Dušan Vidiečan pre bystricoviny.sk povedal:

„Bol to nešťastný zápas pre nás. Ak by Olo Ďurta premenil penaltu, inak by sa vyvíjal. Prvý gól dal súper, ktorý následne prispôsobil hru vývoju, zavrel to vzadu. My sme nehrali svoju klasický hru. Bojovnosť bola dobrá, len škoda, že sme nedali gól. Nebol nám asi súdený. Boli sme o krok neskôr k lopte, k nej mal o niečo bližšie súper. Druhý gól to trafil hráč hostí fantasticky, to sa ani v najvyššej súťaži nevidí. Zlomovým momentom bola nepremenená penalta. Je nás teraz málo, navyše máme veľa hráčov starších, aj po štyridsiatke, celkovo máme nad 35 rokov sedem futbalistov v kádri. Bohužiaľ, hráme tu zadarmo, nik nedostane euro. Hráme pre zábavu, pre radosť, takže môžem všetkým len poďakovať, čo nastúpia. V tomto zápase by sme nedali gól asi ani keby sa hral dva dni. Sú aj takéto stretnutia. Ideme ďalej. Verím, že v Sásovej napokon futbal neskončí…“

Tréner Seliec Roman Radoš pre bystricoviny.sk uviedol:

„V Sásovej je náročná pôda a po tej našej nešťastnej prehre doma sme si potrebovali najmä v hlavách určité veci upratať. Máme dobre poskladané mužstvo, aj keď by nás mohlo byť viac. S výkonom chalanov som však spokojný. Páčilo sa mi, ako k zápasu pristúpili. Bolo to výborné derby. Pomohla nám zahodená jedenástka. Po nej sme sa akoby viac prebudili, gólom sa chytili. V druhom polčase sme mali hru v rukách, škoda zahodených šancí. Dali sme dva pekné góly, hlavne druhý bol výstavný. S výhrou i s prístupom mužstva som spokojný.“

zo zápasu Sásová – Selce

Podpolianske derby čakalo o záchranu bojujúcich Hrochoťanov, ktorí privítali Hriňovú. K duelu pristúpili od úvodu zodpovedne a do vedenia išli už v 15. minúte Mazúchom. Gól ich povzbudil a hneď o deväť minút pridali ďalší, na 2:0 zvýšil Sihelský. Týmto výsledkom sa skončil prvý polčas. V druhom hral náš celok z bystrického okresu umne, dobre aj striedal, hostia sa nevedeli presadiť. Mierne starosti mohlo domácemu mužstvu narobiť vylúčenie Poliaka po druhej žltej karte, ale prišlo až v 88. minúte, takže dráma sa napokon nekonala.

Slovenská Lupča hrala v Bacúchu a duel otvoril gól domáceho Dekréta v devätnástej minúte. Naň odpovedal v štyridsiatej Klinec, keď vyrovnal na 1:1. Po zmene strán pridal Klinec aj druhý gól a hostia viedli. Lenže iba tri minúty, pretože na 2:2 vyrovnal Gemzický. Bol to zaujímavý duel a bližšie k výhre mala Lupča po presnom zásahu Hermánka v 85. minúte. Lenže záver náš celok nezvládol a inkasoval aj po tretí raz, keď sa druhýkrát presadil v zápase i Bacúčan Dekrét, konkrétne dve minúty pred koncom duelu. Na Horehroní sa teda zrodil nerozhodný výsledok 3:3.

Jakub hral v Krupine s okliešteným kádrom iba s jedným striedajúcim hráčom. Domáci tohto faktu využili, pretože išli do dvojgólového vedenia už v prvom polčase. V 26. minúte sa trafil Záchenský a v 38-mejDedok. V druhom polčase sa stav 2:0 už nemenil, Krupinčania si vedenie postrážili. Upútali v samom závere dve červené karty, tú videl za hrubý faul domáci Turan a na strane hostí práve jediný striedajúci Filadelfi, ktorý nahradil už v 16. minúte zraneného Čiefa, čo bol veľký škrt cez rozpočet, keďže tento hráč základnej zostavy bystrického celku sa často i gólovo presadzuje.

Všetky výsledky: Brezno – Ladomerská Vieska 0:1, Hontianske Nemce – Hliník nad Hronom 1:2, Hrochoť – Hriňová 2:0, Krupina – Jakub 2:0, Sásová – Selce 0:2, Bacúch – Slovenská Lupča 3:3.

PROGRAM:

V najbližšom 21. kole v nedeľu 15. mája 17.00 hodine Selce privítajú na svojom štadióne Bacúch, Slovenská Lupča hostí Brezno, Jakub poslednú Dobrú Nivu, Hrochoťania hrajú v Hontianskych Nemciach a Sásová v Dudinciach.

Poradie:

1. L. Vieska 47b, 2. S. LUPČA 42b, 3. SELCE 37b, 4. Brezno 36b, 5. SÁSOVÁ 34b, 6. JAKUB 30b, 7. Hliník n. Hr. 26b, 8. Krupina 26b, 9. Bacúch 24b, 10. Hriňová 20b, 11. Dudince 19b*, 12. HROCHOŤ 19b, 13. H. Nemce 16b, 14. D. Niva 13b*.

* – mužstvo má jeden neodohraný zápas k dobru

Autor: (cb, bl), Foto: autor zo zápasu Sásová - Selce