FOTO: Bystrickí škôlkari mali na Štiavničkách 24. Olympiádu MŠ

ŠPORT
0 /

V stredu 12. júna 2019 o 9:00 hod.  sa na Štadióne SNP Štiavničky v horúcom slnečnom počasí  konal 24. ročník Olympiády pre deti banskobystrických materských škôl o Putovný pohár primátora mesta Jána Noska. V tom istom čase na Fončorde prebiehala Športiáda seniorov 2019.

Medzi hosťami detskej olympiády boli okrem primátora Jána Noska a riaditeľa VŠC Dukla Banská Bystrica Romana Benčíka vedúci regionálnej kancelárie prezidenta SR v Banskej Bystrici Stanislav Liška, viceprezident SOV Peter Korčok, hokejových „baranov“ zastupoval s majstrovským pohárom V. Dzurillu Ivan Ďatelinka, prednosta MsÚ Martin Adamec,  za Školský úrad Banská Bystrica  Anna Martišovičová, prišla aj naša úspešná biatlonistka Paulína Fialková, atlétka Dana Velďáková a ďalší.

A veruže bola to olympiáda ako sa patrí. Slávnostný nástup družstiev MŠ zahájila vojenská posádková hudba, ktorá zahrala aj slovenskú hymnu. Olympiádu bystrických MŠ po úvodnom slove riaditeľa bystrickej Dukly Romana Benčíka otvoril primátor mesta Ján Nosko, ktorý symbolicky zapálil aj olympijský oheň. Dvaja škôlkari zložili olympijský sľub a športové súťaže štvorčlenných družstiev bystrických MŠ sa mohli začať.

Počas dopoludnia sa súťažili na 6 stanovištiach v rôznych atletických disciplínach družstvá z bystrických MŠ  – v krátkom šprinte, skoku do diaľky z miesta, hode loptičkou do diaľky a na cieľ, na prekážkovej dráhe či v poskokoch medzi kruhmi  Všetky deti dostali darčeky a pamätné medaily, tí najlepší ako na olympiáde – zlatú, striebornú a bronzovú a družstvá poháre.

Primátor mesta Ján Nosko k športovej strede v Banskej Bystrici uviedol:

„V stredu v našom meste vládne športová nálada. Sily v rôznych disciplínach si merajú nielen aktívni seniori, ktorí sú plní pozitívnej energie, ale aj naše deti z materských škôl. Som rád, že obe olympiády prebiehajú v rámci fair play. Ich účastníci vedia, že nie je dôležité vyhrať, ale zabaviť sa . Všetkým držím palce a želám im vydarený deň plný pohybu a smiechu.“

Pri vzniku športovej olympiády pre deti v predškolskom veku stojí od samého začiatku v roku 1995  riaditeľka pretekov pani Dagmar Lapšanská, ktorá pre náš portál povedala:

„Organizujeme olympiádu detí z bystrických materských škôl po 24. krát, takže pre mňa je to normálne. Pre tie deti urobí človek všetko, aby mal z toho radosť. Máme tu 31 materských škôl vrátane súkromných a vyše 180 detí. Čo bolo veľkým vkladom a čo sa mi veľmi páčilo, že nás poctila vojenská hudba s veľkým efektom a že toľkí hostia prijali naše pozvanie. Sú tu so mnou dievčatá, s ktorými to ťaháme celé roky, robíme to s láskou pre naše deti. Mám z toho dobrý pocit a keď budem vládať a vydrží zdravie, verím, že ešte niekoľko rokov to potiahnem s nimi.“

Ešte pred samotným otvorením olympiády primátor  Ján Nosko zablahoželal pani Lapšanskej ku krásnemu životnému jubileu – 75. narodeninám, k čomu sa pridal aj náš portál.

Cieľom športovej Olympiády pre deti z banskobystrických materských škôl  je rozvíjať ich pohybové schopnosti, rýchlosť a vytrvalosť. V Banskej Bystrici to robia materské školy v spolupráci s Duklou a mestom naozaj ukážkovo, za čo patrí všetkým pedagógom, malým i veľkým športovcom a podporovateľom veľká vďaka.

Autor: (tom) , Foto: autor a Mirka Chabadová