FOTO: Banskobystrický Olympijský deň

ŠPORT
0 /

Slovenský olympijský výbor (SOV)  a Olympijský klub Banská Bystrica v spolupráci s Mestom Banská Bystrica  usporiadali v piatok 23. júna 2017 Olympijský deň.. Dejiskom tejto športovej slávnosti bol park pod Pamätníkom SNP.

Na pódiu sa zišiel primátor Ján Nosko s prezidentom SOV Anton Siekelom, predsedom Slovenského atletického zväzu Petrom Korčokom, predstaviteľmi banskobystrického Olympijského klubu a športovcami.

„Čo môže byť krajšie pri organizácii ako to, keď vidíte v jednu chvíľu také množstvo detí všetkých vekových kategórií a aj olympionikov. Nás to utvrdzuje v presvedčení, že naša práca má zmysel a že športom sa ľudia na Slovensku zabávajú a tešia sa z neho. Možno aj tu vidíme budúcich olympijských víťazov, no za primárny cieľ to nepovažujem. Aby sa ľudia pohybovali, boli zdraví, to je pre nás hlavná priorita.“

 povedal prezident SOV Anton Siekel.

Po slávnostnom otvorení s olympijskou vlajkou a ohňom na okruhu v areáli parku nasledovali  behy v štyroch vekových kategóriách chlapcov aj dievčat – materské školy, prvý a druhý stupeň základných škôl a stredné školy.

V rámci sprievodných akcií si návštevníci Olympijského dňa mohli vyskúšať  streľbu z laserových zbraní, kin – ball a bubble futbal, džudo,  jumping na trampolínach aj s lezením na lezeckej stene. V rámci športových aktivít organizátori vyhodnotili vyhodnotenie fotografickú súťaž SOV „Sme jeden tím“ s vystúpením tanečnej skupiny Brečtan.

Na záver podujatia bola  autogramiáda známych športovcov, medailistov z Ria de Janeiro – členov štvorkajaku Erika VlčekaJuraja Tarra, Denisa Myšáka Tibora Linku,  olympionikov – strelca Juraja Tužinského, atlétky Martiny Hrašnovej, rýchlostnej kanoistky Martiny Kohlovej , biatlonistky Janky Daubnerovej – Gerekovej  a viacnásobnej paralympijskej víťazky v športovej streľbe Veroniky Vadovičovej.. 

 Strelec Juraj Tužinský vyjadril pocity z Olympijského dňa slovami:

 „Je to úžasné, s akou radosťou deti prežívajú pohyb a ako sa v nich udomácňuje šport. Mňa to hneď rozprúdilo a zapojil som sa aktívne aj na tejto prekážkovej dráhe. Nech vidia nás olympionikov ako s nimi športujeme a možno sa viac nadchnú, je to ten najlepší príklad.“

Okrem Slovenského olympijského výboru a Olympijského klubu Banská Bystrica sa na organizácii hlavného Olympijského dňa podieľali mesto Banská Bystrica, miestne Centrum voľného času Junior, Športové gymnázium, Katedra telesnej výchovy a športu Filozofickej fakulty UMB, Vojenské športové centrum Dukla a Slovenský atletický zväz.

Zdroj: (dem), Foto: Ján Miškovič „Mišiak“