FOTO: Banskobystrický maratón vyhral domáci bežec Krajčovič, padol účastnícky rekord

ŠPORT
0 /

V sobotu 8. júna 2019 napísal Banskobystrický maratón ôsmy rok svojej histórie. Po druhýkrát sa mohol pýšiť unikátnym prívlastkom jediný večerný maratón na Slovensku i v strednej Európe, tentoraz aj s rekordnou účasťou. Na trať vybehol aj olympijský víťaz v chodeckom maratóne na 50 km Matej Tóth.

Rekordná účasť

Kým športovci si pochvaľovali organizáciu maratónu a pripravenú trať neďaleko centra mesta, vodiči áut či cestujúci MHD museli počas jeho konania od 15:00 do polnoci strpieť dopravné obmedzenia.

Sedemkilometrový okruh  viedol po trase I/66 od Europa SC, cez Štadlerovo a Štefánikovo nábrežie s otočkou na Námestí slobody, rovnakou trasou naspäť k veľkému kruhovému objazdu pri Europa SC, následne Sládkovičovou ulicou po odbočku na Pršany a späť cez kruhový objazd do cieľa maratónu na Štadión SNP na Štiavničkách.

Rýchla, rovinatá a široká trať s minimálnym prevýšením prilákala do Banskej Bystrice rekordný počet  takmer 2 100 zaregistrovaných účastníkov, čo je rekord podujatia. Všetci získali v cieli originálnu  účastnícku medailu, so symbolikou ozubeného kolesa a výsečou na ôsmych hodinách, najlepší vo všetkých vekových kategóriách aj krásne sklenené trofeje. Najrýchlejším v absolútnom poradí patrili aj finančné odmeny.

Kolieskové a bežecké disciplíny

Súčasťou tohto masového podujatia pod Urpínom boli aj kolieskové disciplíny s hromadným štartom pred Europou – majstrovstvá Slovenska v inline polmaratóne, handbike polmaratón, ďalej polmaratón na kolobežke o titul majstra Slovenska plus hobby 7 km na kolieskach rôzneho druhu.

Bežecké disciplíny štartovali zo Štadióna SNP na Štiavničkách v poradí Banskobystrický maratón a STEFE minimaratón na 4,2 km, potom ROTARY polmaratón, Barefoot polmaratón, MSR MO polmaratón a obľúbená URPINER štafeta na polmaratóne, v ktorej každý pretekár štafety bežal jeden 7 – kilometrový okruh..

Trať lemovalo množstvo divákov, ktorí povzbudzovali všetkých pretekárov a pretekárky. V prípade maratónu bežci absolvovali šesť a pri polmaratóne tri okruhy.

Víťazmi maratónu Krajčovič a Furáková

Ôsmy Banskobystrický maratón vyhral v sobotu domáci pretekár Dušan Krajčovič. Pri neúčasti viacerých špičkových slovenských bežcov na tejto najdlhšej trati triumfoval časom 2 hodiny 46 minút a 28 sekúnd.

Polmaratón bol v réžii Bratislavčana Gabriela Švajdu, ktorý zvíťazil s takmer minútovým náskokom pred druhým Dubničanom Miroslavom Ilavským. Medzi ženami bola na maratónskej trati najlepšia Iveta Furáková, v polmaratóne Barbara Chrenková.

„Veľmi nás teší, že sme zaznamenali takmer 2100 platne registrovaných pretekárov, čo je účastnícky rekord tohto podujatia. Zaznamenali sme i v tomto ôsmom ročníku Banskobystrického maratónu dvojciferný nárast. Myslím si, že tento večerný koncept je jedinečný v celej strednej Európe,“

uviedol pre Bystricoviny a TASR hlavný organizátor bežeckého podujatia v Banskej Bystrici Peter Fabok a k účasti pretekárov dodal:

„Prišli aj kvalitní bežci ako Gabriel Švajda, ktorý vyhral polmaratón. Zavítal k nám i Ukrajinec Anatolij Malyj, dostali sme sem napríklad českú svetovú kolobežkársku špičku v popoludňajšom preteku kolobežiek, ktoré boli zároveň majstrovstvami Slovenska.“

Víťaz Banskobystrického maratónu Dušan Krajčovič sa zúčastnil všetkých ôsmich ročníkov. V tomto roku zabehol vôbec svoj prvý maratón a hneď s prívlastkom víťazný. V cieli neskrýval nadšenie:

„Prvú polovicu trate som išiel s Petrom Štillom, držali sme sa rovnomerne. Až potom som začal ísť dopredu, podarilo sa mi dobehnúť vedúceho pretekára a napokon ho aj predbehnúť, keďže mal problémy so žalúdkom. V poslednom kole som mal i ja problémy, dostal som kŕče do lýtok, na trati boli už aj polmaratónci, takže s občerstvením to bolo ťažšie, absentoval dostatočný servis. Dobehol som však napokon do cieľa a veľmi ma teší toto víťazstvo.“

Krajčovič nebol príliš spokojný s časom a pre náš portál dodal:

„Nedosiahol som môj najlepší čas, ten je zhruba o dve minúty lepší, ale na to, že som špeciálne netrénoval na tento maratón, tak je to dobré. Som rád, že sa beží večer, tým pádom je i viac pretekárov na trati. Predtým, keď sa podujatie konalo cez deň, bola trať viac kopcovitá, čo mne lepšie vyhovovalo. Predsa len som Banskobystričan, zvyknutý na kopce.“

Sprievodný program

Organizátori pripravili pre návštevníkov aj bohatý sprievodný program. Celé predpoludnie naživo vysielalo Rádio Anténa Rock priamo z Europa SC. Na pódiu pred Europou po otvorení  vystupovali tanečníci z TK Element a speváci s a tanečníkmi z Konzervatória J. L. Bellu.  prebehlo vyhlásenie výsledkov kolieskových disciplín.

Dominantou dobehovej zóny na Štiavničkách bol svietiaci teplovzdušný balón. Vrcholom večerného programu na Štadióne SNP bol koncert skupiny Modus Memory. Po vyhlásení výsledkov a žrebovaní cien polnočnou bodkou za celým podujatím bola  efektná svetelná show.

Výsledky

Maratón muži: 1. Dušan Krajčovič, Okolo stromu o.z. B. Bystrica 2:46:28, 2. Peter Štilla,Trian ŠK UMBB. Bystrica 2:49:45, 3. Peter Tichý, AK Čadca 2:54:13, 4. AnatolijMalyj Ukrajina, 2:57:53, Ján Červeň, BK Dolný Kubín 2:58:46.

Maratón ženy: 1. Iveta Furáková, Svetielko nádeje, 3:04:01, 2. Jitka Hudáková, Ďurikam team Trenčín 3:16:12, 3. Lucia Kamenská, BioCore 3:23:34, 4. Ivana Butoracová, MTC Vyšná Šebestová 3:36:36, 5. Mirka Francová, IT Girls, 3:48:23

Polmaratón muži: 1. Gabriel Švajda, Adidasrunners Bratislava, 1:13:56, 2. Miroslav Ilavský, Jogging klub Dubnica, 1:14:45, 3. Patrik Rehák, Trstená, 1:16:04, 4. Rastislav Kalina, Maraton klub Rajec, 1:16:41, 5. Tomáš Michalec, Predmier, 1:17:06

Polmaratón ženy:1. Barbara Chrenková, Jogging klub Dubnica, 1:27:42, 2. Sylvia Sebastian, BKJG Žilina, 1:27:53, 3. Barbora Šimonová, AK zdravie v pohybe Lučatín, 1:29:42, 4. Jana Kleskeňová, AC Stavbár Nitra, 1:31:06, 5. Miroslava Liptáková, AK Danica Zvolen, 1:31:38.

Autor: (tom) a (job), Foto: Marek Rakovský a ilustračné