FOTO: Banskobystrickí volejbalisti potrápili Komárno v prvom sete + HLASY

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí volejbalisti sa v 9. kole Niké extraligy predstavili na domácej palubovke v Slovenskej Lupči. Sily si merali s favorizovaným Komárno. Súpera potrápili najmä v prvom veľmi vyrovnanom sete. Napokon však neuhrali víťazný set a prehrali duel 0:3.

Najlepšie servujúci hráč ŠVK Tatran Banská Bystrica/Slovenská Ľupča Lukáš Hlaváč odštartoval prvý set už štvrtého zápasu v aktuálnej sezóne s VK Komárno (predtým dva pohárové). Tréner domáceho družstva mal kvôli zraneniam hráčov zúžený káder. Súper sa snažil hneď od začiatku vytvoriť náskok. Za stavu 2:6 si kouč B. Bystrice Martin Nemec zobral prvý oddychový čas. Tatran po ňom stav vyrovnal a do bojov dával maximum, čo viedlo k vyrovnanému skóre. Za stavu 13:13 si oddychový čas zobral tréner hostí Richard Vlkolínsky. Napriek výškovej prevahe hosťujúceho družstva sa domáci o výsledok pobili, prekvapili najmä skvelými blokmi. Jedna z najkrajších výmen prvého setu bola za stavu 19:19. Diváci si priebeh užívali a povzbudzovali svojich favoritov dúfajúc, že prvý set zvládnu a potiahnu do víťazného konca. Napätie sa stupňovalo. Set ball 21:24 VK Komárno nevyužili. Záver setu však zvládli a vyhrali po výsledku 22:25 z pohľadu nášho tímu.

V druhom sete hráči VK Komárno nenechalu nič na náhodu, hneď od začiatku si vytvorili vysoký bodový náskok, ktorý ŠVK Tatran nedokázal aj po sérii chýb prekonať. Tréner bystrických zverencov z postrannej čiary neúnavne povzbudzoval. Za stavu 4:8  a 6:13 s pre svojich borcov vyžiadal oddychový čas. Volejbalisti z juhu západného Slovenska si svoj náskok udržali až do konca a druhý set suverénne vyhrali po výsledku 13:25.

Priebeh tretieho setu sa výrazne podobal na druhý. Bystričania nevedeli nájsť zápasovú pohodu a presadiť sa proti oveľa skúsenejšiemu súperovi, ktorý počas perfektne rozbehnutej prebiehajúcej sezóny prehral len jeden jediný zápas. Stav 8:15 prinútil trénera Nemca vyžiadať si oddychový čas. Hráči Tatranu v zápase ukázali najmä mentálnu silu, nepodliehali nepriaznivému stavu a obetavo bojovali o každú loptu. Aj keď úvod setu bol vyrovnaný, v druhej polovici Banskobystričania nedokázali dostatočne pohotovo reagovať ani efektívne útočiť a podľahli VK Komárno 15:25.

VK Komárno ako líder tabuľky mužskej extraligy napokon vyhral zápas 3:0 a hráči nováčika ŠVK Tatran si zo zápasu odnášajú cenné skúsenosti ako aj spätnú väzbu v čom treba v rámci tréningového procesu pokračovať a na čom je nutné do budúcna pracovať.

Fakty o zápase:

ŠVK Tatran Banská Bystrica/Slovenská Ľupča – Rieker UJS Komárno 0:3 (-22, -13, -15)
Rozhodovali:
Porvazník a Höger, Útoky: 29-27. Esá: 0 – 11. Bloky: 8 – 7. Chyby súpera: 30 – 17. Hráči zápasu: Lukáš Urbančok (ŠVK Tatran Banská Bystrica-Slovenská Ľupča) – Simon Pati-Nagy (Rieker UJS Komárno). Diváci: 280..

ŠVK TATRAN: Hlaváč 1, A. Veselý 8, Machovec 5, Badáň 4, M. Veselý 12, Baslar 4, liber Priškin a Kalina (Urbančok 3).

RIEKER UJS: Ogurčák 1, B. Hanúsek 6, Százvai 13, Lam 12, Mačuha 7, P. Kudra 1, libero Pati-Nagy (Forró 2, Sánta 3).

Hlasy po zápase:

Martin Nemec, tréner ŠVK Tatran pre svf: Očakávali sme kvalitu súpera, žiaľ mali sme menej hráčov, ktorí mohli proti takémuto súperovi naberať skúsenosti, ale viackrát sa na ihrisko dostali aj chlapci z lavičky a splnilo to účel, pretože chalani objavili v sebe silu a motiváciu makať na sebe ďalej. Naopak, tento zápas ukázal naše slabé stránky, na ktorých budeme vedieť pracovať v najbližších týždňoch. Za mňa hodnotím tento zápas opäť pozitívne a teším sa na ďalší.“

Max Veselý, kapitán ŠVK Tatran pre bystricoviny.sk: S týmto súperom sme sa stretli už štvrtý krát, či už v súťaži Slovenského pohára alebo v extralige. Učíme sa čítať hru a je tam vidieť progres. Ale je škoda, že nám súper opäť ušiel sériou úspešných podaní. Príjem podania nám robí problém, tým pádom nemôžeme útočiť stredom siete a následne sa presadiť cez kolík je problém. Som rád, že chlapci čo prišli z lavičky nás podržali, konkrétne Lukáš Urbančok, ktorý sa stal naším najužitočnejším hráčom.

Lukáš Urbančok, hráč zápasu za Tatran pre bystricoviny.sk: „Bol to veľmi kvalitný zápas s ťažkým súperom. Komárno nás hlavne v druhom a treťom sete poriadne potrápilo kvalitným podaním. Neostáva nám nič iné, len sa poučiť z vlastných chýb a pracovať na sebe.“

Richard Vlkolinský, tréner Rieker UJS pre svf: „Bol to náš štvrtý vzájomný zápas, pohárový aj ligový. Z celkového toho rezortu sme vyšli opäť víťazne. Myslím si, že nie úplne sme splnili to, čo sme chceli aspoň od niektorých hráčov, ale čo sa hernej činnosti týka, tak som spokojný. Mám výhrady, ktoré sa snažíme dotrénovať. Máme nejaké vrcholy sezóny, na ktoré sa chystáme a preto sme viackrát išli pri podaní na hranicu rizika, čiže uvidíme ako to zhodnotíme štatisticky. Chlapcom gratulujem k výhre a pracujeme ďalej.“

Hráči zápasu – Urbančok a Pati-Nagy

Program:

Najbližšie sa volejbalisti Tatrana Banská Bystrica predstavia na palubovke súpera v sobotu 25. novembra o 19.00 hodine v Nitre.

Tabuľka:

Autor: (job, ŠVK Tatran), Foto: ŠVK Tatran (Lenka Holčíková)