Fantastické! Piaty triumf Petry Vlhovej v Levi, opäť nedala šancu ´Shiffrinke´

ŠPORT
7 /

Lyžiarka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová vyhrala v nedeľu aj druhý slalom novej sezóny Svetového pohára. Vo fínskom Levi zdolala o 47 stotín spolufavoritku Mikaelu Shiffrinovú z USA a zopakovala triumf zo soboty.

Prvé kolo

Duklistka Petra Vlhová sa už po 1. kole usadila na čele nedeľného slalomu Svetového pohára. Vo fínskom Levi viedla o osemnásť stotín sekundy pred americkou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou. Priebežne tretia bola Švajčiarka Michelle Gisinová s odstupom 0,36 s.

V slnečnom počasí vyštartovala naša obhajkyňa veľkého glóbusu s číslom 7, teda na konci elitnej žrebovacej skupiny. Vôbec jej to však neprekážalo a predviedla výkon bez chýb na hranici rizika. Ihneď po štarte bola v zelených číslach, keď výborne zvládla najmä prechod z plochej do strmej časti svahu. V cieli mala pred Shiffrinovou o sedem stotín sekundy väčší náskok ako po prvom kole v sobotu, keď napokon zvíťazila. A to vďaka najmä dobre zvládnutej strmej časti trate. Americká spolufavoritka vyrazila na trať ako prvá.

Lyžiarka VŠC Dukla Banská Bystrica Petra Vlhová po prvom kole pre svetové médiá uviedla:

„Dnes som sa necítila tak dobre ako v sobotu, podmienky sú totiž iné, najmä sneh je tvrdší ako včera. Najprv som sa teda necítila pohodlne, ale napriek tomu som v strmine išla na plný plyn. Keď sa pozriem na čas, môžem byť veľmi spokojná. Nikdy nie je jednoduché potvrdiť dobrý výkon z predchádzajúceho dňa. Všeobecne platí, že nový deň prinesie úplne nové preteky. Musím zostať koncentrovaná.“

Druhé kolo

V druhom kole Američanka Shiffrinová urobila väčšiu chybu v strmej časti trate, ale stále bola v zelených číslach a tie si udržala až do cieľa. Bola nespokojná, druhé kolo jej totiž veľmi nevyšlo, mala až šiesty najlepší čas, ale nestratila veľa, bola prvá a hore na štarte stála už iba Petra. Ambiciózna lyžiarka banskobystrickej Dukly  na rozdiel od svojej americkej súperky neurobila v druhej jazde žiadnu chybu, išla precízne a dostatočne rýchlo, a v cieli sa teda tešila z víťazstva s takmer polsekundovým náskokom!

V cieli

Vlhová v nedeľu vyhrala suverénne, keď v oboch kolách dosiahla najlepší čas. Najväčšie fínske lyžiarske stredisko za polárnym kruhom sa definitívne stalo pre našu Duklistku najúspešnejším miestom v kalendári Svetového pohára. V Laponsku vyhrala celkovo už päťkrát a štvrtýkrát za sebou! Získala už svoj 22. triumf vo SP v kariére, na konte má spolu 47 pódiových umiestnení. Štrnásťkrát bola druhá a jedenásťkrát tretia. V Levi triumovala aj v roku 2017 a dvakrát vlani. V roku 2016 obsadila tretie miesto a v roku 2018 skončila druhá.

Bezprostredne v cieli v prvom televíznom rozhovore pre FIS Petra Vlhová povedala:

„Milujem Levi, mám ho najradšej po tomto víkende. Dnes to bolo veľmi náročné, komplikované, poviem po pravde, že sa mi dnešná trať až tak nepáčila, na to druhé kolo som sa veľmi netešila, ale dala som to. Bol to boj, no dokázala som obhájiť prvé miesto z prvého kola. Chcem sa poďakovať trénerovi, celému tímu a mojej rodine, pretože bez nich by som nevyhrala. Som veľmi šťastná.“

Na otázku, či Petra už vybrala meno pre ďalšieho soba, ktorého získala za piate víťazstvo v slalome v Levi, odpovedala:

„Ešte to nemám premyslené, rozhodnem sa neskôr. Faktom je, že už tu mám malú sobiu farmu (smiech).“

Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho Petra Vlhová je so ziskom 200 bodov suverénnou líderkou slalomového poradia SP, druhá Shiffrinová má na konte 160 bodov.

Na čele priebežného hodnotenia SP majú Vlhová so Shiffrinovou zhodne 260 bodov.

VÝSLEDKY:

Nedeľný slalom v Levi:

  1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:45,22 min, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,47 s, 3. Lena Dürrová (Nem.) +0,78, 4. Wendy Holdenerová +0,97, 5. Michelle Gisinová (obe Švaj.) +1,24, 6. Martina Dubovská (ČR) +1,40, 7. Ana Buciková (Slov.) +1,46, 8. Katharina Liensbergerová +1,46, 9. Katharina Truppeová +1,66, 10. Katharina Huberová (všetky Rak.) +1,77

Celkové poradie SP v slalome:

  1. VLHOVÁ 200, 2. Shiffrinová 160, 3. Dürrová 120, 4. Holdenerová 86, 5. Gisinová 77, 6. Liensbergerová 72

Celkové poradie SP:

  1. VLHOVÁ a Shiffrinová po 260 b, 3. Andreja Slokarová (Slov.) 184, 4. Dürrová 156, 5. Thea Louise Stjernesundová (Nór.) 140, 6. Liensbergerová 137

Autor: (bl), Foto: Zdroj AP