Duklistka Vlhová v kombinácii o týždeň, ohrozené super G v utorok o 13.00 hodine

ŠPORT
0 /

Alpská kombinácia žien na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní 2021 v Cortine d’Ampezzo sa uskutoční na budúci pondelok, teda presne týždeň po jej zrušení. Pre lyžiarku banskobystrickej Dukly Petru Vlhovú by to mala byť druhá súťaž na šampionáte. Tento utorok je totiž na programe super G. Štart tejto disciplíny posunuli z 10.30 na 13.00 hodinu a naša armádna lyžiarka sa vydá na trať s číslom 15.

Organizátori urobili zmenu v dôsledku zlých meteo-prognóz. Husté sneženie totiž neustáva. Najprv zmenili poradie disciplín alpskej kombinácie, potom prvé preteky úplne zrušili a večer prišiel verdikt o presunutí na ďalší pondelok. Riaditeľ Svetového pohára žien Peter Gerdol v tejto súvislosti vyhlásil:

„Už v nedeľu napadlo veľa snehu a nepodarilo sa nám ho odpratať zo zjazdovky ani v pondelok, keďže v noci napadlo ďalších 25 cm. Nebolo tak možné pripraviť regulárne preteky. Rozhodnutie o zrušení sa nerobilo ľahko, ale prvoradá je bezpečnosť pretekárok.“

Zjazdovka na ženské super G je odlišná od tej mužskej. Organizátori preto robia maximum, aby sa utorňajšie preteky i s našou Petrou Vlhovou o 13.00 hodine uskutočnili. Najväčšou favoritkou je  jednoznačne Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka vyhrala v tejto zime štyri z piatich super G a pred pretekmi tvrdí:

„Nemusím nič dokazovať, nemôžem prehrať, iba niečo vyhrať.“

Duklistka Petra Vlhová má už vo veku 25 rokov „nahrané“. Pred dvoma rokmi získala na MS titul i obe ďalšie medaily a ich prípadná nadstavba v Cortine nie je imperatív pre super G. Navyše ako jediná v generálke na MS potrápila Gutovú-Behramiovú takmer identicky rýchlou jazdou, keď rozhodujúce dve desatiny stratila drobným zaváhaním v rýchlom oblúkovom prejazde do záverečných tiahlych zákrut. Na druhej strane mala v Ga-Pa trať odjazdenú deň predtým, kým v Cortine pôjde svoje vôbec prvé preteky. Pred štartom naša lyžiarka vraví:

„Na majstrovstvá sveta prichádzam s dobrým pocitom a veľkou sebadôverou. Dúfam, že budem lyžovať rovnako dobre ako v Garmisch-Partenkirchene v poslednej mojej odjazdenej disciplíne super – G. V Cortine som nikdy nebola, vôbec nepoznám kopec. Nastavenie bude rovnaké ako na každé preteky vo Svetovom pohári. Idem na medaily, nie na pozície okolo desiateho či dvadsiateho miesta. Dám do toho všetko a uvidíme, čo z toho vzíde a ako to dopadne.“  

Ak by uspela Gutová-Behramiová (štartuje s číslom 7), bolo by to prvý titul pre Švajčiarky od premiérovej medailovej súťaže v roku 1987 (Maria Walliserová). Len jedna krajina dokázala dobyť zlato viackrát a Rakúsku sa to podarilo hneď 7-krát. V Cortine však jeho zraneniami oslabený ženský tím veľké ambície nemá. Na trať super-G sa ako prvá vydá Bassinová, s päťkou Brignoneová. Shiffrinová má 10-ku, Ledecká 11-ku, za Vlhovou so 16-kou nasleduje Gisinová.

Podľa organizátorov v utorok možno rátať s prechodne stálejším počasím, ale výrazné zlepšenie príde až od štvrtka. Peter Gerdol k tomu dodáva:

„Zrážky až do utorkového večera neočakávame. Prognóza na stredu však opäť nie je dobrá. Tlaková výš príde až od štvrtka a dlhodobá predpoveď potom predpokladá desať dní bez problémov s počasím.“

Ak sa teda talianskym organizátorom podarí pripraviť trať na supe G, lyžiarka banskobystrickej Dukly Petra Vlhová v utorok absolvuje svoju súťažnú premiéru na MS v Cortine d’Ampezzo.

Autor: (cb), Foto: ilustračné (tasr)