Ďalšie obnovené športovisko: Hokejbalové ihrisko na Rudohorskej má nový povrch

ŠPORT
1 /

Mesto Banská Bystrica to s podporou rozvoja športu pre široké vrstvy obyvateľov myslí vážne. Vďaka investícii do nového povrchu hokejbalového  ihriska na Rudohorskej to pocítia Rudlovčania a Sásovčania.

Ihrisko na Rudohorskej, ktoré predtým bolo v správe Banskobystrickej hokejbalovej únie (BBHbÚ),  sa v roku 2012 vrátilo do správy mesta vtedy ešte vo veľmi dobrom stave. Boli tu šatne, sociálne zariadenia, nové striedačky, mantinely a ďalšie zariadenia.

Bohužiaľ potom začalo ihrisko začalo pustnúť, do objektov sa nasťahovali bezdomovci Športové zariadenie začalo slúžiť ako ich útočisko, kde mohli prespávať a popíjať. Výsledkom bolo, že ihrisko sa premenilo na hniezdo sociálnych živlov, dôsledkom čoho bola jeho devastácii.

„Na základe tohto stavu sme v roku 2015 ako BBHbÚ požiadali o jeho opätovné získanie do nájmu za symbolické 1 € a pustili do prác na jeho obnove, samozrejme v súčinnosti s mestom,“

hovorí poslanec a člen výkonného výboru BBHbÚ Matúš Molitoris.

IMG_20180809_141405_resized_20180817_074809759

Od roku 2015 začali dobrovoľníci ihrisko rekonštruovať. Opravili odvodnenie, spolu s Kultúrnym združením Rómov vyčistili celý priestor, zlikvidovali zničené šatne a sociálne zariadenia. Prostredníctvom grantov opravili oplotenie, získali aj finančné prostriedky na umiestnenie smetných košov v areáli samotného ihriska i v jeho okolí.

Postupne sa snažili ihrisko upravovať tak, aby sa mohlo dať na ňom športovať. Neskôr sa opravili trhliny na povrchu ihriska, zabetónovali prepadliny, dobrovoľníci zabezpečovali aj pravidelné kosenie a údržbu. Ak to dovolilo zimné počasie, spolu s ďalšími dobrovoľníkmi z hokejbalovej únie sa urobil na ihrisku prírodný ľad.

Na prelome rokov sa podarilo zrealizovať aj čiastočné osvetlenie ihriska, vďaka čomu už naň nechodí mládež popíjať  Tento rok vďaka financiám z mesta sa mohol zrekonštruovať asfaltový povrch ihriska.

IMG_20180809_141515_resized_20180817_074903881

„Banská Bystrica, ktorá sa môže právom hrdiť titulom Európske mesto športu 2017, podporuje športové aktivity pre všetky vekové skupiny naďalej aj na sídliskách. Preto som rád, že v mestskom zastupiteľstve sa nám podarilo vyčleniť 10 tisíc eur na rekonštrukciu hokejbalového ihriska a konkrétne sme podporili rozvoj športu v Rudlovej – Sásovej. V tomto trende chceme pokračovať, pretože športovísk najmä pre mládež nebude nikdy dosť,“

uvádza poslanec za Rudlovú – Sásovú Michal Škantár, ktorý spolu aj s Molitorisom presadzoval  investíciu do rekonštrukcie tohto ihriska.

„Keďže nám nebol ľahostajní katastrofálny stav ihriska z minulosti, s ideu oživenia sme sa spoločne s hokejbalistami pohrávali dlhodobejšie. Po rokoch tvrdej práce sa nám podarilo vrátiť na hokejbalové ihrisko pri Jelšovom hájiku športový život. Je to o krajšie, že ihrisko, na ktorom hrávali hokejbal také mená ako Handzuš, Budaj, Orzságh, Majeský a mnohí iní, nepostihol katastrofálny osud. Naopak podarilo sa nám v úzkej súčinnosti s mestom a dobrovoľníkmi z Banskobystrickej hokejbalovej únie odstrániť jedno zo sásovských strašidiel,“

dodáva Matúš Molitoris.

Na mape mestských športovísk tak pribudol ďalší dôležitý bod, v ktorom nájdu svoje zázemie hokejbalisti, inlineisti, florbalisti a v zime aj korčuliari, ale hlavne všetci tí, ktorí sa chcú na najväčšom banskobystrickom sídlisku aktívne venovať športu.

https://www.facebook.com/bystricasity/videos/311219916093153/UzpfSTEwOTgzMjUwMTI6MTAyMTMxNjg3NjQwMjkyMDc/

 

Autor: (tom), Foto: redakčné a ilustr.