Bystrický bedmintonista Peter Petrovič je na Majstrovstvách sveta nepočujúcich v Taipei

ŠPORT
0 /

Výprava slovenských bedmintonistov, ktorú tvoria Peter Petrovič z Banskej Bystrice a Peter Vašíček spolu s trénerom Jánom Jurčiakom a tlmočníčkou Andreou Petrovičovou je už v dejisku tohtoročných Majstrovstiev sveta nepočujúcich v Taipei, hlavnom meste Taiwanu.

Od 13. do 22. júla.2019 budú naši reprezentanti bojovať na kurtoch v supermodernej hale v Taipei o čo najlepšie umiestnenie. Bystričan Peter Petrovič nastúpi v juniorskej kategórii, aj keď na Slovensku hrá medzi nehendikepovanými športovcami ešte len kategóriu U15.

Peter Vašíček bude hrať medzi dospelými. K tým sa presunie po skončení juniorskej časti šampionátu tiež Peter Petrovič a odbije si tak premiéru v elitnej kategórii. Spolu sa predstavia v štvorhre.

Mladý Bystričan Petrovič sa na majstrovstvá sveta tvrdo pripravoval od začiatku roka a hoci do prípravy vstúpila aj nepríjemnosť v podobe zlomenej pravej ruky, Peter pred odchodom deklaroval spokojnosť s kvalitou tréningov a so svojou celkovou formou. Tú potvrdzuje aj jeho momentálne prvé miesto v rebríčku najlepších slovenských bedmintonistov do 15 rokov.

Popri bežných tréningoch tím okolo hráča pridal aj špeciálnu prípravu vo FITFACTORY v Nemciach pri Banskej Bystrici, kde sa Jozef Jandzík, spolupracovník známeho kondičného trénera Romana Švantnera, sústredil na detailný tréning dynamiky dolných končatín.

Vrcholom prípravy bolo sústredenie vo Zvolene pod vedením osobného trénera Jána Jurčiaka a aj to záverečné v Ilave v prítomnosti sparingpartnerov z Indonézie, ktoré dodalo hráčovi celkom určite dostatok energie a sily a pohľad na hru hráčov z Ázie.

„Rád by som poďakoval Deaflympijskému výboru Slovenska za vytvorenie podmienok pre hráčov a za organizáciu celého pobytu. Prostriedky na účasť a prípravu z rozpočtu tejto strešnej organizácie pre nepočujúcich športovcov spolu s prostriedkami pridelenými na základe výsledkov z Ministerstva školstva pomohli splniť tento pred rokom a pol sen, dnes skutočnosť,“

uviedol Peter Petrovič pred odchodom na svetový šampionát do Taiwanu.

Na jeho príprave sa podieľal poskytnutím dotácie po veľmi milom osobnom stretnutí aj primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, ktorému takisto patrí Petrova obrovská vďaka.

Neostáva nič iné, len držať chalanom palce a popriať im v obrovskej konkurencii hráčov z celého sveta veľa sily a energie. Pre jedného z nich je turnaj obrovskou skúsenosťou do budúcnosti, pre druhého po niekoľkonásobnej účasti na Deaflympiádach a Majstrovstvách sveta už rutinná záležitosť.

Stretnutia a priebeh šampionátu je možné sledovať online https://wdbc2019taipei.deafsports.org.tw/web.

Zdroj: Peter Maďar, Foto: ilustračné