Bystrickí volejbalisti odohrali v Nitre tesný duel, vyhrali jeden set + HLASY

ŠPORT
0 /

Banskobystrickí volejbalisti Tatranu sa v 3. kole nadstavby o 5. až 8. miesto v slovenskej extralige predstavili na palubovke Slávie SPU Nitra. A odohrali tam vyrovnaný zápas. Postarali sa o drámu až do samého konca. Neboli ďaleko od piateho rozhodujúceho setu. Napokon sa doň nešlo po veľmi tesnom a nervy drásajúcom štvrtom sete. Domáci duel zvládli konečným výsledkom 3:1.

Prvý bod prvého setu si pripísala Nitra, ale Banská Bystrica bojovala hneď od začiatku a nedovolia súperovi vytvoriť si výrazný náskok. Za stavu 12:10 si tréner Tatrana Martin Nemec vybral oddychový čas, aby svojich zverencov usmernil. Bystričanov podržal najmä skvelý servis a práca na sieti. Domáci sa snažili o bodový náskok. Keď sa tím spod Urpína začal opäť doťahovať, za stavu 18:16 si pre zmenu kouč spod Zobora vyžiadal pre svojich zverencov oddychový čas. Následne za stavu 20:16 oň požiadal bystrický tréner. Ani záver prvého setu nepatril jednoznačne Nitranom. Volejbalisti Tatranu bojovali o každú jednu loptu. Záver lepšie zvládli domáci a vyhrali 25:19.

V druhom sete sa zopakoval scenár z prvého. Tiež bol dlho vyrovnaný a skončil sa výsledkom 25:19. Zdalo sa, že do tretieho setu nastúpilo úplne iné družstvo Banskej Bystrice. V úvode sa viackrát presadili hosťujúci hráči, vytvorili si bodový náskok, ktorý si s prehľadom udržiavali až do konca. Nitrania sa nedokázali dotiahnuť a prehrali ho 21:25.

Na Bystričanoch bolo vidieť, že víťazstvo im chutí, bojovnosť, koncentráciu a pozitívnu energiu si preniesli aj do štvrtého setu. Výjazd fanúšikov spod Urpína výdatne povzbudzoval svoj tím dúfajúc v ďalší vyhratý set, čo by znamenalo nádej na druhý vyhratý zápas v sezóne. V podstate celý štvrtý set viedol Tatran a Slávia sa musela doťahovať. Za stavu 15:15 si tréner Martin Nemec vybral oddychový čas. Za stavu 19:20 vznikla nádej pre hostí získať druhý set. Dobré nastavenie však zastavila technická chyba, ktorú časomiera opravovala dlhšiu dobu. Za nerozhodného stavu 21:21 sa atmosféra v hale sa stupňovala. Záver bol o veľkej koncentrácii. Pri 23:23 boli výmeny neskutočné tak na jednej i druhej strane, zachraňovala sa každá lopta. Napokon išli do vedenia domáci a Michal Kilian po napínavom boji ukončil set výsledkom 25:23 a tým aj zápas konečným stavom 3:1 pre Nitru. Tatranu tentoraz chýbalo len kúsok športového šťastíčka, ktoré sa priklonilo na stranu Slávie.

Fakty o zápase:

VK Slávia SPU Nitra – ŠVK Tatran Banská Bystrica/Slovenská Ľupča 3:1 (19, 19, -21, 23)

Rozhodovali: Szász a Viktoríni-Lisá. Hráči zápasu: Michal Kilian (VK Slávia SPU Nitra) – Marek Záchenský (ŠVK Tatran Banská Bystrica-Slovenská Ľupča). Diváci: 150.

VK SLÁVIA SPU: Nagy 2, Lajcha 1, Kilian 26, Š. Rzyman 10, Dobrančin 14, Turčáni 8, libero Gabaj (Grendel 2, Neštický 3, Haluška 0, Palko 0)

ŠVK TATRAN: Badáň 11, Hlaváč 1, M. Veselý 9, Baslar 6, Matejčík 9, A. Veselý 14, libero Priškin (Záchenský 6, Urbančok 0, Uhrin 0)

Hlasy po zápase:

Martin Nemec, tréner ŠVK Tatran pre bystricoviny.sk: „Bol to úžasný a fantastický zápas. Fanúšikovská základňa prišla vo veľkom počte a cítili sme podporu po celý čas, za čo im v mene celého tímu ďakujem. Atmosféra bola skvelá. Myslím si, že nitriansku halu sme ovládli. S výkonom chlapcov som naozaj veľmi spokojný a verím, že aj naši fanúšikovia si to užili rovnako ako my na palubovke.“

Pre oficiálny web Slovenskej volejbalovej federácie (svf.sk) bystrický kouč ešte uviedol: „Gratulujem Nitre k výkonu. My sa nemáme za čo hanbiť, pretože to, čo sme si povedali v šatni pred zápasom, sme následne aj pretavili na palubovke a za to som na chlapcov hrdý. Do ďalších bojov si opäť berieme cenné skúsenosti, ktoré dúfam čoskoro pretavíme v dobrý výsledok v náš prospech.“

Tomáš Badáň, univerzál ŠVK Tatran pre bystricoviny.sk: „Prvé dva sety sme hrali horšie na naše pomery, robili sme veľa základných chýb, ktoré už na tréningu sme úplne vypustili a to sa nám vrátilo. V treťom sete sme sa dostali naspäť do našej formy a pokračovali sme ďalšie dva sety. Robili sme aj volejbalové aj nevolejbalové chyby, ale posledný set nám chýbalo len kúsok šťastia, ktoré bolo na súperovej strane. Veľmi si vážime a ďakujeme fanklubu, ktorý nás prišiel povzbudiť do Nitry z Banskej Bystrice.“

Alex Veselý, kapitán ŠVK Tatran pre bystricoviny.sk: „Opäť nám ušiel začiatok zápasu, opäť sa nám nepodarilo chytiť tempo súpera, ale po dvoch setoch a drobných chybách sme to zmenili, tretí set sa nám podarilo vyhrať. Odstránili sme drobné chyby, či už na útoku alebo sme zlepšili príjem. Napriek našej veľkej chuti po víťazstve sme v štvrtom sete nezvládli koncovku a víťazstvo nám len tesne ušlo. Na palubovke aj v hľadisku bola veľmi dobrá energia i vďaka fanúšikom, ktorí nám v Nitre svojím povzbudzovaním vytvorili domácu atmosféru. Som rád, že sa do zápasu dostali takmer všetci hráči z lavičky a vždy keď prišli, tak dokázali pomôcť.“

Daniel Mikušovič, tréner VK Slávia SPU pre svf.sk: Prvé dva sety sme mali viac menej pod kontrolou, hrali sme hru, ktorú sme chceli hrať. Súper hral veľmi dobre, vynikal na servise, s ktorým nám v treťom a štvrtom sete spravil veľa problémov. Som rád, že sme nakoniec vybojovali víťazstvo za tri body. Poďakovanie patrí aj fanúšikom Banskej Bystrice za atmosféru, ktorú vytvorili počas zápasu.”

Hráči zápasu Záchenský a Kilian

Program:

Najbližšie sa volejbalisti Tatrana Banská Bystrica predstavia v nadstavbovej časti o 5. až 8. miesto na domácej palubovke v sobotu 17. februára o 16.00 hodine v Slovenskej Ľupči, kde hostia favorizovaný Svidník.

Tabuľka:

Autor: (job, kk ŠVK Tatran), Foto: (Natália Šporková + svf)