Bystrickí cyklisti v top 3 tímovej klasifikácie na Belehrad – Banja Luka, mali aj smolu

ŠPORT
0 /

Cyklisti banskobystrickej Dukly majú za sebou ďalšiu pretekovú previerku. V čase minimálneho množstva podujatí pre prokontinentálne a kontinentálne tímy dostali ako jeden z 25 celkov pozvánku na podujatie Belehrad – Banja Luka (22. – 25. 4. 2021). Počas 4 etáp rozdelených do 505 kilometrov prebiehali tvrdé boje o porciu bodov UCI, keďže preteky patria do skupiny UCI 2.1.

Až traja banskobystrickí ´Dukláci´ sa dostali do bodovanej top dvadsať päťky celkového poradia. Konkrétne Patrik Tybor na 16. mieste, Marek Čanecký na 22. mieste a Lukáš Kubiš na 23. mieste. V tímovej klasifikácii obsadila Dukla tretiu bronzovú priečku. Dobre našliapnuté výsledky zároveň zmarila v posledných dvoch kilometroch záverečnej etapy obrovská „smola.“

V drese Dukly sa predstavila zostava v zložení Ján Andrej Cully, Marek Čanecký, Adam Foltán, Martin Chren, Lukáš Kubiš, Patrik Tybor a Tobias Vančo. Hneď úvod veľmi dobre vyšiel dvom tímovým nováčikom Vančovi a Foltánovi, ktorí finišovali v druhej desiatke etapy, celkového poradia i v top 3 súťaže o biely dres, a tým vstúpili do hry o bodované miesta.

Foltánovi sa od prvej etapy darilo bodovať na rýchlostných prémiách, a tak sa po druhej etape obliekol do červeného dresu lídra bodovacej súťaže.

Kubiš sa snažil o výsledok v etape, no v záverečných metroch sa mu dvakrát pre kolíziu ušlo iba miesto v top 10, na 10. a 7. mieste. Práve výsledok v tretej, kráľovskej etape výrazne pomohol Kubišovi poskočiť vo výsledkoch priebežného hodnotenia o vyše dvadsať miest, na veľmi sľubné 11. miesto. Finišom na 7. priečke zároveň vyzliekol z bieleho dresu najlepšieho mladého pretekára Mika Heminga.

Výrazne si polepšil aj Patrik Tybor, ktorý sa 11.miestom v etape posunul do bodovanej dvadsať päťky celkového poradia. Po tretej etape však odtiaľ vypadol Vančo a Foltán.

Výborne našliapnuté výsledky predošlých dní zmarili v posledných kilometroch záverečnej etapy kolízia a technické problémy. Hoci vo výsledkoch mali viacerí naši cyklisti rovnaký čas ako víťaz, keďže sa kolízia stala už v ochrannej zóne, Lukáša Kubiša to zosadilo z top 10 GC na chvost bodovanej dvadsať päťky, a tiež odsunulo na 2. miesto v boji o biely dres.

Defekt 500 m pred páskou ubral pár miest Patrikovi Tybori. O dres prišiel na záverečnej prémii aj Adam Foltán.

Malou odmenou za nasadenie a celkovú prácu bolo pre našich banskobystrických cyklistov 3. miesto v tímovej klasifikácii a umiestnenie troch jazdcov na bodovaných miestach celkového poradia.

Preteky zhodnotil športový riaditeľ CK Dukla Banská Bystrica Maroš Kováč:

„Čo na to povedať. Mali sme našliapnuté na veľký výsledok jednotkového podujatia, zostali nám oči pre plač. Opakujúce sa chyby ich pripravili o skvelý výsledok a priniesli kopu zničeného materiálu za tisíce eur. Dosiahnuté výsledky sú len malou náplasťou za vynaloženú snahu, ktorú chalani preukázali v etapách. Nemožno im vytknúť individuálnu bojovnosť, išli do toho naozaj naplno, zároveň veľmi dobre fungovali aj ako tím. Veď v tímovej klasifikácii nás predbehli len dva talianske tímy, prokontinentálny Androni Giocattoli a EvoPro. I taký nevyspytateľný je šport. A obzvlášť cyklistika, najmä etapová cyklistika vie byť hrozne nespravodlivá. Za malú chybu platíte strašne veľa. S tým, čo bolo, však už nenarobíme nič. Dôležité je poučiť sa, ísť dopredu a vyhnúť sa chybám. Chalani na výsledky majú. Hlavne mladíci (Tobias, Adam a Lukáš) ukázali, že práca sa vypláca a keď nepoľavia, čaká ich veľká budúcnosť.“

Celkovým víťazom pretekov Belehrad – Banja Luka sa stal Estónec Mihkel Raim (Mazowsze Serce). Biely dres získal Ukrajinec Andrii Ponomar (Androni Giocattoli), ktorý mal síce rovnaký čas ako Lukáš, no o jeho víťazovi rozhodlo poradie na páske v záverečnej etape. Najlepším vrchárom sa stal Rakúšan Daniel Aurer (WSA), víťazom bodovacej súťaže takisto Rakúšan Alexander Gratzer (WSA).

Autor: (cb úprava), Zdroj: SZC (K. Ďurková)