Bystričan Peter Petrovič strieborný na Majstrovstvách Európy DEAF juniorov v bedmintone

ŠPORT
2 /

Od 24. septembra do 1. októbra 2022 sa konali v litovskom meste Palanga ležiacom na pobreží Baltského mora dva významné turnaje nepočujúcich športovcov v bedmintone. Najprv Majstrovstvá Európy juniorov a po ich skončení Majstrovstvá Európy dospelých. Slovensko úspešne reprezentoval Bystričan Peter Petrovič.

Bystričan Peter Petrovič reprezentoval Slovensko medzi juniormi aj dospelými

Na oba šampionáty sa prebojoval aj Banskobystričan Peter Petrovič. Svoje herné kvality mal predviesť v dvojhre v juniorskej súťaži a následne v dvojhre a štvorhre v súťaži dospelých spolu s reprezentačným spoluhráčom Petrom Vašíčkom.

Termínom majstrovstiev a snahe o úspech na nich padlo za obeť aj letné prázdninové leňošenie. Kempy, sústredenia, individuálna príprava. Dobíjanie bateriek behom a posilňovaním, zápasy so sparingpartnermi.

Peter Petrovič vľavo

Peter Petrovič vľavo

Majstrovstvá Európy DEAF juniorov

V skupinovej fáze sa predstavil Peter Petrovič v skupine B, kde postupne nastúpil proti súperovi z Cypru a súperovi z Turecka. Oba zápasy po sústredenom výkone zvládol a splnil tak prvý cieľ, postup do vyraďovacej fázy, z prvého miesta priamo do štvrťfinále.

Peter Petrovič – Markos Savvides 21:6, 21:9

Peter Petrovič – Muhammed Mahmut Sert 21:16, 21:19

Peter Petrovič

Peter Petrovič

Radosť, regenerácia, večera, analýza zápasov a spánok

Vyraďovacia časť turnaja priniesla Petrovi Petrovičovi do cesty ďalšieho súpera z krajiny polmesiaca, čo vyvolalo mierne pobavenie na tvárach trénerov tureckej reprezentácie. Peter sa už ale rozbehol a vtedy je ťažko zastaviteľný. Mentálne nastavenie vynikajúce, pohoda v celom tíme rovnako skvelá.

Peter si sám profesionálne určoval časy budíčka, stravy, presunov, rozcvičiek. Tak, aby to vyhovovalo jemu. Zápas už bol vážnou záležitosťou, jeho víťaz mal istú medailu, preto aj úvod bol opatrný. Do polovice setu sa hráči striedali vo vedení, potom ale náš hráč zapol naplno a set úplne ovládol. Série dlhých presne umiestnených úderov a perfektná trpezlivá obrana súpera deptala a ani dvojica trénerov nenašla recept na hru nášho reprezentanta.

V druhom sete sa napriek snahe protivníka o zrýchlenie hry a častejšie útočenie obraz hry nezmenil. Peter fantasticky a trpezlivo čakal na chyby súpera a nemilosrdne trestal. Výsledkom bol postup do semifinále medzi štyroch najlepších hráčov Európy a istá medaila. Opadol tlak, prišli pozitívne emócie.

Peter Petrovič – Mert Nurettin Aydin 21:12, 21:7

V utorok prišiel veľký deň. Malo sa rozhodnúť o rozdelení medailí. Medzi štyroch najlepších sa prebojovali až traja hráči z Turecka. Široká základňa a perfektné podmienky na prípravu prinášajú ovocie. Turecko má k dispozícii až 140 nepočujúcich hráčov vo veku od 10 do 19 rokov, ktorý sa v školách pre nepočujúcich športovcov pripravujú dvakrát denne.

Žreb bol trochu hravý, pretože sa Peter v súboji o finále opäť stretol so starým známym zo skupiny. Toho tréneri nastavili inak, už nášho hráča nepodcenil. Nastúpil sústredene a s podobnou taktikou, akou sa dovtedy predstavil náš reprezentant. Tri vyrovnané sety, v druhom dokonca nevyužitý mečbol. Tri infarktové koncovky. A dvakrát dokázala chladná hlava rozhodnúť vo svoj prospech.

Turek neudržal emócie a nebol dostatočne trpezlivý. To prinieslo chyby a okamžitý trest z Petrovej rakety. Úžasný zápas, skvelé výmeny. Výkony na hrane možného. A výhra na našom konte. Postup do finále. Neuveriteľné.

Peter Petrovič – Muhammed Mahmut Sert 21:18, 20:22, 21:17

Po hodine nasledovalo finále. Turecký supertalent bol favoritom. A veru to potvrdil aj v zápase. Priebeh bol vyrovnaný a tesný, o niečo väčšie umenie ale predviedol mladý reprezentant Turecka. Smútok a únavu v tvári odvial slávnostný ceremoniál. Odmena za drinu, za bojovnosť a za kvalitu v podobe striebornej medaile. Krásne a dojímavé momenty. Obrovská úľava.

Peter Petrovič – Furkan Buyukgoze 16:21, 16:21

Na stupni víťazov

Na stupni víťazov

Majstrovstvá Európy DEAF dospelých

Podobný priebeh, program a organizáciu mal aj nasledujúci turnaj dospelých. Žreb základných skupín sa opäť pohral s osudom a napriek vysokému počtu hráčov znova – do tretice spojil cesty Petra a Mahmuta Serta. Ďalším hráčom v skupine A bol domáci favorit majstrovstiev Ignas Reznikas.

Ten ukázal obrovskú skúsenosť a kvalitu a postrážil si vďaka kvalitnému smeču a skvelému pohybu postup z prvého miesta. O druhom postupujúcom rozhodol tretí vzájomný zápas medzi dvomi sokmi zo súťaže juniorov. A opäť vyrovnané, opäť dramatické a opäť víťazné pre Slovensko.

Peter Petrovič  – Ignas Reznikas 16:21, 7:21

Peter Petrovič – Muhammed Mahmut Sert 19:21, 21:18, 21:17

Peter Petovič na kurte

Peter Petovič na kurte

Prišlo osemfinále a v ceste Petrovi nestál reprezentant nikoho iného ako Turecka. Teraz ale veľká hviezda, dlhoročná opora Dogukan Yilmaz. Neskutočne dlhé výmeny, zmeny rytmu hry, trpezlivosť ale aj smeče. To všetko skúšal súper na Petra. Zápas trval 48 minút, posledná výmena 1 minútu a 16 sekúnd.

Tridsať  fanúšikov s vlajkami a dvaja tréneri na lavičke. Nepomohlo. Peter odolal všetkému. Bojoval do posledných síl a odovzdal na kurte úplne všetko. Na krv. Dokázal to. Postúpil medzi osmičku najlepších, čo v bedmintone znamená piate miesto. Desiatky gratulácií v hale, stovky v telefóne.

Peter Petrovič – Dogukan Yilmaz 21:16, 21:16

Štvrťfinále a Petrovi sa do cesty postavil domáci hráč Kazimieras Dauskurtas, jeden z horúcich kandidátov na zlato. Skúsený, technický, rýchly, silný. Zápas v úžasnej atmosfére priniesol prekvapujúco vyrovnaný priebeh, keď rozdiel robila iba väčšia sila úderov.

Strieborná medaila

Strieborná medaila

Petrovo nasadenie prinieslo niekoľkokrát prosby súpera o utieranie neviditeľných fľakov na kurte, časté výmeny košíka za nový a podobné drobnosti potrebné na spomalenie hry a oddych. Sympatie obecenstva boli jednoznačne na strane nášho hráča. Tesná prehra s neskorším finalistom ale bola celkom určite obrovskou školou a neuveriteľnou skúsenosťou. Piate miesto medzi dospelými je vynikajúcim výsledkom.

Peter Petrovič – Kazimieras Dauskurtas 20:22, 16:22

Kolega z reprezentácie Peter Vašíček sa zo skupiny napriek kvalitným výkonom nedokázal prebojovať, hoci ukázal bojovnosť a nasadenie.

Peter Vašíček – Petro Takalo (UKR) 16:21, 19:21

Peter Vašíček – Mehmetemin Aktas (TUR) 12:21, 13:21

Štvorhra

Na záver ešte slovenskí reprezentanti odohrali štvorhry. Po postupe zo skupiny nestačili vo štvrťfinále na ukrajinskú dvojicu Taras Nehar – Ihor Sienichkyn, neskorších finalistov. Konečné piate miesto je ale výborným úspechom, dokonca kariérnym maximom Petra Vašíčka.

P. Vašíček + P. Petrovič – A. Gasparutto + T. Keiffer 12:21, 14:21

P. Vašíček + P. Petrovič – I. Drobinchuk + D. Slobodian 21:14, 21:5

P. Vašíček + P. Petrovič – Taras Nehar + Ihor Sienichkyn 23:25, 13:21

Cestou hore schodmi v hale stretol náš tím reprezentáciu Francúzska, ktorá urobila uličku a vytlieskala Petra Petroviča za skvelé výkony na turnaji. Nádherná bodka, obrovská odmena a neuveriteľný pocit.

Peter Petrovič vo štvorhre s Petrom Vašíčkom

Peter Petrovič vo štvorhre s Petrom Vašíčkom

Rozhovor

Peter Petrovič nám po ME poskytol krátky rozhovor:

S akými pocitmi a cieľmi si odlietal na šampionát?

„S takmer žiadnymi, nevedel som čo čakať, keďže môj posledný turnaj medzi nepočujúcimi bol v roku 2019 a odvtedy sa mohlo toho veľmi veľa zmeniť. Samozrejme som sa veľmi tešil na celú tú atmosféru, na nových hráčov, kontakty a na Litvu.“

Čo ťa na Majstrovstvách Európy najviac prekvapilo, zaskočilo?

„Atmosféra, ľudia. Všetci boli veľmi priateľskí, ochotní pomôcť, podporili ma keď bolo treba…“

Čo ti preblesklo hlavou, keď si kráčal k pódiu na stupne víťazov?

„Vtedy som si naozaj uvedomil, čo som v skutočnosti dosiahol.“

Aký dojem na Teba urobili organizátori ME?

„Určite veľmi pozitívny. Vždy keď bol nejaký problém, mohol som sa na nich obrátiť s otázkou a vždy mi veľmi ochotne pomohli. Neustále boli veľmi priateľsky naladení a féroví.“

Aké skúsenosti si si priniesol z turnaja?

„Zistil som, kde treba zlepšiť moju hru, kde je moja hra dostatočná a že niekedy ísť na turnaj bez cieľa môže byť veľmi výnosné.“

Peter Petrovič zanechal v Litve vynikajúci dojem. Vynikajúco reprezentoval Slovensko. Získal historicky prvú bedmintonovú medailu na podujatí takéhoto rangu.

„Gratulujem Petrovi k veľkému úspechu a ďakujem jeho trénerovi Jánovi Jurčiakovi za prípravu. Na záver by som chcel vyjadriť touto cestou úprimnú sústrasť obetiam tragickej nehody, pri ktorej v Bratislave zahynulo 5 obetí…,“

povedal po Petrovom návrate domov jeho otec Peter Maďar.

Zdroj: Peter Maďar  a (tom), Foto: ME DEAF