Biatlonový šprint Kuzminovej nevyšiel, najlepšia Paulína Fialková jedenásta

ZOH 2018
2 /

Úvodné preteky v biatlone na zimných olympijských hrách v Pjongčangu – šprint na 7,5 km nevyšli podľa predstáv našej najúspešnejšej biatlonistke Anastasie Kuzminovej. Banskobystričanka mala najrýchlejší bežecký čas spomedzi všetkých pretekárok, ale tri rany vedľa z desiatich ju stáli umiestnenie v prvej desiatke. Do nej sa takmer dostala Duklistka Paulína Fialková. Minula iba jeden terč, ale nebola zdravotne úplne fit, takže výsledkom je napokon jedenásta priečka.

Nasťa Kuzminová so štartovým číslom 25 mohla v kórejskom Pjongčangu dosiahnuť zlatý hetrik v tejto disciplíne a mohla naň pomýšľať ak by lepšie strieľala. V prvej položke ležmo však minula hneď prvý terč, prenastavila si mierku, no nevyšiel jej ani štvrtý výstrel, takže musela ísť na dva trestné okruhy. Napriek tomu na trati podávala výborný bežecký výkon a pred stojkou bola ešte v hre o medailu. Žiaľ posledný terčík v tejto položke nesklopila a bojovala už iba o prvú desiatku. Napokon skončila trinásta. V cieli v rozhovore pre RTVS povedala:

„Bola vidno, že treba bojovať s vetrom. Nástrel sme mali dobrý, nastrelili sme to na center, ale na ležke fúkalo. Prvú ranu som strieľala s tým, že budem premeriavať, ale nešlo to, lebo vietor sa neutíšil počas celej dĺžky streľby, takže som musela cvakať. Tréner mi povedal, že tam potom padla hrana. Bolo to o tom, či mi to padne alebo nepadne. Snažila som s tým vetrom pracovať, ale nevyšlo mi to dnes.“

Nasťa súhlasila s redaktorom RTVS, že na strelnici to bola veterná lotéria, nahnevane ešte dodala:

„Videli ste, že to bola veterná lotéria. Ja som bojovala na trati i na strelnici, nič som nepodcenila, nezanedbala. Ideme ďalej, sú ďalšie preteky, budem sa v nich snažiť byť lepšia, čakať na strelnici, kým vietor ustane, ale je to i o tom, či je dobrý areál v danej chvíli pre pretekára na strelnici alebo nie. Niekto dnes strieľal nulu, mne sa to nepodarilo, i keď som robila čo som mohla.“

Nasťa potom odišla s dovetkom, že už musí ísť, lebo je jej zima. „Naozaj som úplne premrznutá,“ povedala hneď aj ďalším slovenským novinárom. V Pjongčangu bolo počas pretekov mínus sedem až osem stupňov, vietor bol chladný, s čím mali problém viaceré pretekárky. Celkom dobre sa s podmienkami vysporiadala rodáčka z Čierneho Balogu, reprezentantka Dukly Banská Bystrica, ktorá v súčasnosti už taktiež žije v meste pod Urpínom Paulína Fialková. Vyšla na trať ako 55-ta a začala rezko. Na prvom medzičase bola tretia a na strelnicu prišla ako piata v poradí. Veľká škoda, že minula štvrtý terč a musela absolvovať jeden trestný okruh, pretože v stojke sa nemýlila, vybielila všetky terče a na vedúcu Nemku Dahlmeierovú strácala len 22 sekúnd. Naša pretekárka však nebola úplne zdravotne fit, jej strata sa do cieľa navýšila na 50 sekúnd, takže výsledkom je slušné jedenáste miesto. Pre RTVS Paulína povedala:

„Tešila som sa na šprint i napriek tomu, že som bola posledné dni chorá a nemala som ideálnu prípravu na preteky tu v Pjongčangu. So streľbou som spokojná, predviedla som na stojke to, čo v tréningu. Čo sa týka bežeckej stránky, cítiť ešte, že nie som úplne fit, ale pôjde to k lepšiemu. Čaká ma viac štartov na olympiáde, prídu teda ďalšie možnosti na lepší výsledok.“

Paulína Fialková príliš nelamentovala nad vetrom na strelnici, čo vysvetlila nasledovne:

„Netreba sa báť, dá sa strieľať aj v takomto vetre, len treba na to správne zareagovať. Musela som upravovať mieridlá, cvakať oproti vetru – a to až dvakrát, lebo bol silnejší. Jedna rana čo mi v ležke nepadla, nuž musel fúknuť ešte prudší vietor, alebo utíchol. Neviem čo z toho, spýtam sa na to trénerky.“

Zlato na ZOH v Pjongčangu si v šprinte biatlonistiek vybojovala Nemka Laura Dahlmeierová, striebro Nórka Marte Olsbuová (+24,2) a bronz Češka Veronika Vítková (+25,8). Na prvú čistú strelkyňu v oboch polohách sa muselo veľmi dlho čakať. Až Dahlmeierová vyčistila všetky terče a usadila sa na čele s jasnou šancou na zlato, s náskokom 13,3 sekundy pred Češkou Vítkovou. Netrpezlivo sa čakalo potom na rýchle Talianky, Vittozziová sa však jednému trestnému okruhu nevyhla, Wiererová dokonca krúžila dvakrát.

Ďalšie naše dve reprezentantky z VŠC Dukla Banská Bystrica sa do stíhacích pretekov nekvalifikovali, pretože z desiatich terčov minuli celkovo až päť. Výsledkom je 74. miesto Ivony Fialkovej (+3:42,4) a 83. miesto Terézii Poliakovej (+4:26,0). Do stíhačky postupuje 60 najlepších pretekárok zo šprintu.

Výsledky:

ZOH 2018 Pjongčang šprint na 7,5 km:

1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 21:06,2 (0 tr. okr.), 2. Marte Olsbuová (Nór.) +24,2 (1), 3. Veronika Vítková (ČR) 25,8 (1), 4. Marie Dorin-Habertová (Fr.) 33,1 (1), 5. Vanessa Hinzová (Nem.) +40,3 (1), 6. Lisa Vittozziová (Tal.) 40,5 (1), 7. Hanna Oebergová ((Švéd.) 40,8 (1), 8. Irene Cadurischová (Švajč.) 45,5 (1), 9. Darja Domračevová (Biel.) 46,2 (2), 10. Justine Braisazová (Fr.) 47,9 (2), 11. Paulína FIALKOVÁ 50,6 (1), …, 13. Anastasia KUZMINOVÁ 53,9 (3), 74. Ivona FIALKOVÁ 3:42,4 (5), 83. Terézia POLIAKOVÁ (všetky SR) 4:26,0 (5)

Autor: (bl), Foto: Zdroj TASR