Banskobystrický chodecký míting za účasti hviezd európskej atletiky

ŠPORT
0 /

Športový klub BCF Dukla Banská Bystrica v sobotu 27. júna 2020 o 9:00 hod. naviaže na tradíciu organizovania medzinárodných pretekov v atletickej chôdzi na certifikovanej trati v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

4. ročník Banskobystrického chodeckého mítingu

Predsedníčka organizačného výboru pretekov Erika Karová hovorí:

„Teším sa veľkému záujmu pretekárov nielen domácich, ale aj zahraničných. Verím, že to budú špičkové výkony  atletickej chôdze.“

Otvárací ceremoniál  Banskobystrického chodeckého mítingu je naplánovaný na 9:00 hod. Súťažiť sa bude v šestnástich kategóriách od najmladších detí až po veteránov. Verejnosť a fanúšikovia atletickej chôdze si môžu okúsiť súťažný okruh o 11:15 hod. v rámci spoločného absolvovania 500 m chôdze pre všetkých spolu s našimi olympionikmi.

Rozhodcovská komisia bude pozostávať z najväčších odborníkov atletickej chôdze na Slovensku a v zahraničí, ktorí budú dohliadať na regulárnosť súťaže a dodržiavanie pravidiel.

Zaujímaví hostia i pretekári

Medzi pozvanými hosťami budú zástupcovia Slovenského atletického zväzu, olympijskí víťazi Jozef Pribilinec (zlatý na 20 km v Soule na OH 1988, olympijský šampión na 50 km z Ria 2016 Matej Tóth, viacnásobná juniorská i seniorská majsterka SR, pravidelná účastníčka MS a ME, účastníčka na ZOH 2002 v Salt Lake City biatlonistka Martina Jašicová Halinárová, ale aj juniorský majster sveta z roku 1984 a víťaz Svetového pohára, bývalý slovenský skokan na lyžiach Martin Švagerko.

Zľava Jozef Pribilinec, Matej Tóth a Pavol Blažek

Tento rok  prijalo 150 pretekárov zo šiestich krajín a 40 klubov. Na štarte pretekov mužov na 10 km bude aj obhajca prvenstva Miroslav Úradník z Vojenského športového centra Banská Bystrica, ktorý má šancu na tretí triumf za sebou. Medzi jeho najvážnejších súperov patrí Leo Köpp , ôsmy na juniorských MS 2016 v Bydgoszczi, slovenský junior z Nitry Daniel Kováč  a reprezentant Maďarska Bence Veneyercsán.

V kategórii žien sa na 10 km trati predstaví aj  Mária Katerinka – Czáková, jedna z najlepších svetových päťdesiatkárok. Jej  najzávažnejšími súperkami budú Viktória Madarászová, maďarská rekordérka na 20 km (1:30:05 hod.) a Austéja Kavaliauskaité z Litvy.

Miroslav Úradník

V mládežníckych kategóriách sa na štart postavia viaceré slovenské talenty ako Patrik Nemčok, Michal Duda, Jakub Bátovský (ŠK BCF Dukla BB), Tomáš Mencel (AK ZTS Martin), Paulína Avenová ŠK ŠOG Nitra), Karin Devaldová, Stanislava Hakulinová (AK Slávia TU Košice) a Ivana Dudová (AK ZTS Martin).

V žiackych kategóriách budú na 1 000 m trati pretekať postavia mladé talenty – Šimon Bátovský, Lukáš Rosenbaum, Kristína Zámečníková, Tomáš Tkáč, Dominika Pernická.

Pretekať budú aj najmenší

Nebudú chýbať ani preteky pre najmenšie vekové kategória na 500 m a veteránov.  Súčasťou pretekov budú aj Majstrovstvá Stredoslovenského atletického zväzu v chôdzi dorastu, staršieho žiactva, mladšieho žiactva a najmladšieho žiactva pre rok 2020. Preteká sa podľa pravidiel atletiky.

Banskobystrický chodecký míting je zaradený aj do kalendára slovenských atletických podujatí v roku 2020 Slovenského atletického zväzu a European Athletics Calendar. Podujatie sa uskutoční pod záštitou primátora Mesta Banská Bystrica Jána Noska.

Organizátorom IV. ročníka Banskobystrického chodeckého mítingu je ŠK BCF Dukla Banská Bystrica. Partnermi podujatia sú Mesto Banská Bystrica, Slovenský atletický zväz, Stredoslovenský atletický zväz, Vojenské športové centrum  Dukla Banská Bystrica.

Ďalej sú to spoločnosť BCF Energy, Nadácia Eriky Karovej, Prvá stavebná sporiteľňa, Intersport, Sportby, McDonald´s, Šport Hotel Donovaly, Park Snow Donovaly, Vydavateľstvo CBS,  Slovenská asociácia olympionikov. Preteky sa uskutočnia s finančnou podporou BBSK a SAZ.

Zdroj: Zuzana Červenáková, Foto: ilustračné