Prednáška Bruna Jakubca „Ovocné stromy a my“ v Tihányiovskom kaštieli

Príroda
0 /

Ovocinárstvo sa za posledných zhruba päť storočí stalo neoddeliteľnou súčasťou života ľudí. Do dnešných dní sa zachovali mnohé odrody, ktoré sú odkazom našich predkov. O trvalom mieste ovocného stromu v našej kultúre svedčia dochované piesne, zvykoslovie, povery, ako aj mnohé vynikajúce básne a diela výtvarného umenia. Rozprávanie o stromoch, výsadbe, starostlivosti a záchrane vzácneho genofondu bude obsahom prednášky v Tihányiovskom kaštieli.

Stredoslovenské múzeum – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja pozýva v stredu 22. októbra o 17:00 hod. do Tihányiovského kaštieľa na prednášku zanieteného ovocinára Bruna Jakubca. Téme ovocinárstva a propagácii starých a krajových odrôd sa venuje už viac ako 10 rokov na akademickej pôde ako aj vo voľnom čase.

„Sortiment drevín, ktorých plody v súčasnosti považujeme za jedlé, je podstatne iný ako pred niekoľkými storočiami. Dnes si už málokto spomenie na hloh, jarabinu brekyňovú a mukyňovú alebo tis obyčajný ako na zdroje potravy. Pomaly sa už vytráca aj kulinárske spracovanie plodov ruže šípovej alebo trnky. Ďalšie dreviny s jedlými plodmi sú aj dnes, tak ako v minulosti, súčasťou nášho jedálneho lístka a označujeme ich ako ovocné. Na mysli máme naše pôvodné druhy, ktoré sa vyskytujú aj vo voľnej prírode. Patrí k nim ostružina malinová, ostružina krovitá – černica, brusnica čučoriedková, brusnica obyčajná, drieň obyčajný, alebo lieska obyčajná,“

uvádza do problematiky Bruno Jakubec.

Staré odrody ovocných stromov sú ako nositelia unikátnych génov s nenahraditeľným zdrojom na šľachtenie nových odrôd. Predstavujú kultúrne dedičstvo, ktoré si zaslúži ochranu.

Bruno Jakubec

Bruno Jakubec

Je pozastavenia hodné, ako intenzívne obhospodarované nízkokmenné sady s obmedzenou druhovou rozmanitosťou odzrkadľujú stav dnešnej spoločnosti. Tieto druhy by bez fosílnej energie neprežili, musia byť totiž 17 až 25 – krát do roka postrekované. Považujem  taktiež za nesmierne dôležité pripomínať, aké dôležité sú  tradičné krajinné štruktúry, ako sú medze, stromy popri cestách, sady, ktoré by si zaslúžili v dnešných časoch väčšiu pozornosť a ochranu. Návštevníci sa preto môžu tešiť nie len na informácie a rady ale aj na výstavu a ochutnávku ovocia“,

uzatvára Jakubec.

Zdroj: Dana Kurtíková , Foto: ilustračné