Základné princípy párovania mäsa a vína: Sprievodca pre dokonalého hostiteľa

PR
0 /

Nad tanierom s kvalitným mäsom a pohárom dobrého vína len málokto ohrnie nosom. Ak však viete, ako ich správne kombinovať, stávate sa hostiteľom, ktorý svojich hostí nielen pohostí, ale aj ohromí. Nemusíte byť pritom someliér, s týmito tipmi si hravo poradí každý!

Osvojte si základné princípy (aj pre laikov)

Zohľadnite intenzitu chutí a hľadajte rovnováhuKvalitné víno by nemalo prehlušiť jedlo a jedlo by nemalo zatieniť víno. Mali by sa vzájomne dopĺňať. Chudé mäso (napr. kura či teľacie) dobre funguje s ľahšími vínami ako ružové alebo biele, zatiaľ čo silné, výrazné mäso (napr. hovädzie i divina) dobre doplní plnšie, intenzívnejšie víno ako Cabernet a Sauvignon.

Zohľadnite úpravu mäsa a použité koreniny – Pikantné alebo korenisté jedlá si žiadajú jemnejšie vína s nižším obsahom alkoholu, napríklad ovocné biele alebo ružové vína.

Tučné jedlá si žiadajú sviežosť – Mastné a tučné jedlá (napr. bravčové alebo kačica) sa dobre kombinujú s vínami, ktoré majú vyššiu kyslosť alebo bublinky, to sú napríklad šumivé vína, alebo svieže biele vína. Pomáhajú tzv. „očistiť“ chuť v ústach.

Výber vína podľa mäsa

K hovädziemu mäsu sa najlepšie hodia plné, červené vína. Šťavnatý steak si pýta Cabernet Sauvignon, ktorý vyváži tuk a zvýrazní chuť mäsa, k pečenému hovädziemu zase siahnite po Merlote alebo Malbecu, ktorých ovocné tóny a dymová dochuť krásne doplnia pečené mäso.

Kuracie mäso znesie široké spektrum vín. K pečenému kurčaťu sa hodí Chardonnay alebo Rulandské modré (Pinot Noir), grilované kura si zase rozumie s osviežujúcim Sauvignon Blanc alebo Rosé, ktoré doplnia jeho dymové tóny z grilu.

Rovnako široké možnosti párovania ponúka aj bravčové mäso. K šťavnatým kotletám sa hodí Chardonnay alebo ovocný Grenache, pri BBQ úpravách siahnite radšej po Shiraze, plnom červenom víne s korenistou arómou a komplexnou štruktúrou.

Jahňacie a divina sa výborne spájajú s výraznými červenými vínami. K jahňacine, ktorej chuť je často zvýraznená bylinkami, sa hodí Tempranillo či korenistý Syrah, k jeleniemu mäsu zase sedí ovocné víno ako Barolo alebo Rulandské modré.

Víno nemusí byť podávané výhradne k hlavnému chodu. Skvele poslúži aj ako súčasť pohostenia pre návštevu. Ľahké šumivé vína (Prosecco alebo Cava) sa výborne dopĺňajú s jednohubkami, syrom alebo prosciuttom a vytvárajú príjemnú, neformálnu atmosféru pri spoločných stretnutiach.

Tip: Očakávate v najbližších dňoch návštevu, no nemáte čas bežať do obchodu? Kvalitné vína, čerstvé mäso a množstvo ďalších pochutín objednáte na Košík.sk. Vaša objednávka vám môže byť doručená už od 3 hodín, a to priamo k vašim dverám.

Zdroj: (dem), Foto: Adobestock.com