Čo je dôležité pri navrhovaní kuchyne, ktorá má byť praktická?

PR
0 /

Zariaďovanie kuchyne je často veľkou výzvou. A nielen pre peňaženku, keďže ide o jedno z finančne najnáročnejších zariaďovaní. Okrem toho, že každý chce modernú a štýlovú kuchyňu, musí byť táto miestnosť zároveň stelesnením praktickosti.

Logické usporiadanie jednotlivých zón

Praktickosť kuchyne začína pri rozvrhnutí jej jednotlivých prvkov na zóny. V ideálnom prípade by toto rozvrhnutie malo vyzerať nasledovne (zľava doprava): zóna uskladnenia potravín, ktorú tvorí chladnička a veľká skrinka na potraviny, potom zóna umývania, čiže kuchynský drez a kvalitná umývačka riadu Miele, nasleduje zóna prípravy jedla, ktorou je kuchynská pracovná doska a na záver tu máme zónu varenia a pečenia, ktorú pochopiteľne tvorí rúra a varná doska.

Áno, takéto usporiadanie jednotlivých kuchynských zón kopíruje „cestu“ surovín z miesta ich uskladnenia po hotové jedlo. Samozrejme, pri navrhovaní usporiadania treba brať do úvahy, respektíve zabezpečiť prívod vody a odpadovú rúru, čo logicky potrebujú tak odolné nerezové drezy ako aj umývačky riadu a taktiež dostatok elektrických zásuviek nielen pre veľké spotrebiče, ale aj pre tie menšie. A pri plynovej varnej doske je potrebný aj prívod plynu.

Maximálne využitie priestoru

Pri rozhodovaní sa, či si vybrať hotovú kuchynskú zostavu, alebo nechať si vyrobiť kuchyňu na mieru, je jednoznačne lepším riešením druhá možnosť. A nielen preto, aby ste mohli realizovať svoje predstavy o dokonalej kuchyni, napríklad zakomponovanie kuchynskej linky okolo vašich plastových okien v kuchyni, aby ste mali pri príprave jedál výhľad von ako to poznáte z filmov.

Kuchyňa na mieru je v prvom rade o maximálnom využití priestoru. A to je v kuchyni, v ktorej potrebujete množstvo úložného a „pracovného“ priestoru a taktiež priestor na viacero spotrebičov, absolútne kľúčové. A taktiež takéto riešenie umožňuje, aby bola kuchyňa navrhnutá čo najpraktickejšie.

Zdroj: PR, Foto: Shutterstock.com