Občianske združenie VOKA organizuje jarmok „Regionálny produkt“

PR
0 /

VOKAVidiecka organizácia pre komunitné aktivity je občianskym združením, ktorého hlavným poslaním je od samotného vzniku (r. 1998) „pomáhať ľuďom na vidieku budovať lepší život“. Toto poslanie sa snaží napĺňať kolektív VOKA prostredníctvom vzdelávacích, informačných a poradenských aktivít, zameraných najmä na rozvoj vidieka, podporu zamestnanosti a podnikania na vidieku, podporu integrovaného rozvoja vidieka, podporu komunitného rozvoja vidieka a pod.

Medzi naše deklarované ambície jednoznačne patrí udržanie, podpora a rozvoj „Regionálnej značky“. Sme presvedčení, že regióny na Slovensku majú svoj neopakovateľný charakter, daný prírodným a kultúrnym bohatstvom, históriou a tradíciami obyvateľov, sú výnimočné a jedinečné, ich originalita si zaslúži úctu, rešpekt, udržanie a zviditeľňovanie – teda propagáciu, najmä vo vzťahu k pokračovateľom tradície a širokej verejnosti.

REGIONÁLNA ZNAČKA

„Regionálnu značku“ považujeme za jeden z nástrojov, ktorý našej ambícii napomôže, pretože predstavuje systém certifikácie, označovania a propagácie regionálnych produktov, služieb a podujatí, ktoré spája príslušnosť k určitému regiónu. Je určená remeselným a umeleckým výrobkom, potravinám, poľnohospodárskym a prírodným produktom, službám, zážitkovým aktivitám a podujatiam.

Cieľom „Regionálnej značky“ je zviditeľnenie jedinečnosti a propagácia kvalitných lokálnych výrobkov a služieb, podpora miestneho ekonomického, kultúrneho a environmentálneho rozvoja daného regiónu a zachovávanie jeho tradícií, hodnôt a výnimočností.

Regionálne značenie miestnych produktov zaviedla na Slovensku nezisková organizácia Regionálne environmentálne centrum (REC) Slovensko v roku 2008 pre regióny Kysuce, Malé Karpaty a Záhorie a od roku 2011 sa do tohto projektu zapojili viaceré miestne akčné skupiny (ďalej len MAS) a úspešne pokračujú dodnes. V Banskobystrickom kraji sú to MAS Zlatá cesta s regionálnym produkt HONT, MAS MALOHONT s regionálnym produktom GEMER-MALOHONT,  MAS PODPOĽANIE s regionálnym produktom PODPOĽANIE, MAS ŽIARSKA KOTLINA s regionálnym produktom POHRONIE a Región Neogradiensis z. p. o. s regionálnym produktom NOVOHRAD.

Každý produkt, ktorý získa regionálnu značku propaguje nie len samotného výrobcu alebo poskytovateľa služieb, ale celý región. Získať značku pre výrobky môže výrobca, ktorý pochádza z regiónu, pri výrobe uprednostňuje využívanie miestnych zdrojov, produkt tiež musí obsahovať podiel ručnej práce, tradičné postupy alebo receptúry,  musí byť vyrábaný v súlade s prírodou a krajinným rázom a  musí byť preukázaná jedinečnosť a originalita vo vzťahu k regiónu.  Každý regionálny produkt má svoju značku. Pre lepšiu identifikáciu majú všetky regionálne značky jednotnú grafickú štruktúru a používajú vybraný logotyp pre zachovanie jednotného dizajnu loga.

Logo BBSK

KONTAKT – VOKA

Štatutárny zástupca a regionálny koordinátor: Mgr. Emília Jányová Lopušníková
Asistentky koordinátora: Mgr. Michala Knišková, Mgr. Alena Smutná
⦁ Sídlo: Kremnička 53, 974 05 Banská Bystrica, Kancelária: Horná 13, 974 01 Banská Bystrica
tel: + 421 905 866 698, e-mail: voka@voka.sk, info@voka, web: www.voka.sk

Značky v BBK

Regionálny produkt GEMER – MALOHONT
www.gemer-malohont.sk
Kontakt: MAS MALOHONT Hrachovo
Ing. Miroslava Vargová
e-mail: mirkakubka@malohont.sk

Regionálny produkt HONT
www.produkthont.sk
Kontakt: OZ Zlatá cesta Prenčov
Janka Bačíková
e-mail: bacikova@zlatacesta.sk

Regionálny produkt PODPOĽANIE
www.produkt.podpolanou.sk
Kontakt: OZ Podpoľanie Detva
JUDr. Viera Trokšiak Bystrianska
e-mail: mas@podpolanou.sk

Regionálny produkt POHRONIE
www.ziarskakotlina.sk
Kontakt: OZ Žiarska kotlina
Mgr. Natália Rumanová
e-mail: manazer@ziarskakotlina.sk

Regionálny produkt NOVOHRAD
www.produktnovohrad.sk
Kontakt: Región Neogradiensis z. p. o.
PhDr. Henrieta Čemanová
e-mail: henrietacemanova@gmail.com

Zo srdca ďakujeme všetkým našim priateľom, podporovateľom, priaznivcom, záujemcom a samozrejme zákazníkom, ktorí nakupujú „regionálnu značku“. Veríme, že ich bude každým dňom viac, hodnotu vlastnej identity a práce nie je možné ničím nahradiť.

Veríme, že spoločne sa nám aj naďalej bude dariť „pomáhať ľuďom na vidieku budovať lepší život“.

Autor: VOKA, Foto: VOKA