Známy vedec Ladislav Kováč v diskusii o zmysle ľudského života

KULTÚRA
1 /

Na sklonku júna projekt Literárna bašta do Banskej Bystrice pozýva známeho slovenského vedca, biochemika Ladislava Kováča, ktorému prednedávnom vyšla knižne esej O zmysle ľudského života. Stretnutie s ním sa uskutoční 28. júna o 18:00 hod. v kníhkupectve Artforum Banská Bystrica na Hornej Striebornej 10.

Ladislav Kováč bol prvým porevolučným ministrom školstva. Vyštudoval biochémiu na Karlovej univerzite v Prahe, no v normalizačných časoch z politických dôvodov nútene opustil katedru a pracoval ako klinický chemik v pezinskej psychiatrickej liečebni. V rámci svojej publikačnej činnosti sa najmä v posledných rokoch venoval ľudskému šťastiu, dynamike evolučného vývoja (Konec lidské evoluce), ale aj analýze komunistického režimu (Prírodopis komunizmu).

Aj esej „O zmysle ľudského života“, ktorá vyšla prednedávnom pod značkou Kalligram a bude o nej reč v Banskej Bystrici, prináša Kováčovo vlastné hľadanie uprostred čoraz rýchlejšieho sveta. Veľmi osobná, intímna a zároveň provokujúca úvaha nás núti klásť si množstvo otázok o svojom vlastnom živote i o budúcnosti ľudstva. Pozýva nás nielen k polemike, ale aj k spoločnému vnútornému rozhovoru. Diskusiu s Ladislavom Kováčom moderuje Rado Sloboda.

ladislav kovac6

Literárna bašta pripravuje zaujímavý program aj na leto. Už teraz pozýva na tretí ročník festivalu 7 dní — 7 nocí, ktorý sa uskutoční od 16. do 22. júla. Okrem nonstop kníhkupectva prinesie všetkým literárnym nadšencom množstvo kultúrnych podujatí.

Do Banskej Bystrice počas neho zavíta napríklad poľský publicista Ziemowit Szczerek, česká spisovateľka Petra Hůlová a svoj nový hudobný projekt predstaví Kubo Ursiny.

 

Autor: Slavo Sochor, Foto: ilustračné