V sobotu 29. apríla 2023 Banská Bystrica oslávi Medzinárodný deň tanca na Námestí SNP skvelým programom

KULTÚRA
0 /

Banská Bystrica sa ako jedno z mála miest môže pochváliť kontinuálnym tanečným vzdelaním od základnej až po vysokú školu. Okrem toho tu pôsobí aj jedinečné Divadlo Štúdio tanca, ďalej Balet Štátnej opery, mnohé folklórne súbory, tanečné školy, či nezávislé zoskupenia.

A práve preto sa mesto Banská Bystrica spolu s Divadlom Štúdio tanca rozhodli všetky tieto tanečné komunity spojiť do jedného celku v rámci Medzinárodného dňa tanca a osláviť tak nielen tanec, ale pohyb ako taký. Do programu, ktorý odštartuje v sobotu 29. apríla 2023 o 16:00 hod. na Námestí SNP, sa zapojili prevažne profesionálne tanečné zoskupenia a folklórne súbory.

Nebude chýbať Divadlo Štúdio tanca, Balet Štátnej opery, Konzervatórium J. L. Bellu, ZUŠ J. Cikkera, tanC o. z., tanečná škola K-dance, UFS Mladosť, FS Urpín, FS Partizán, FS Bystrina, tanečnice flamenca El Fuego, ale zapojil sa aj Rómsky folklórny súbor zo Zvolena Romano Jilo a breznianski hip – hoperi z tanečnej crew G-FAM (13 zoskupení).

Môžete sa tešiť na spoločnú masovú choreografiu, battle, prezentácie, krátke tanečné školy, baletné predstavenie v Štátnej opere Rómeo a Júlia a tanečnú afterku s DJs v Záhrade CNK.

Tanec však budete vidieť aj cítiť po celom meste už od 11:00 hod. Deň pred Medzinárodným dňom tanca, teda 28. apríla 2023 sa môžete prísť naučiť spoločnú choreografiu do Divadla Štúdia tanca na ich Tančiareň, ktorá začína o 19:00 hod.

Partnerom MDT je aj UMB Europe Direct. V prípade nepriaznivého počasia sa hlavný program presunie z Námestia SNP do Robotníckeho domu. Tanec spája ľudí.

Zdroj: Zuzana Chrenková Srncová , Foto: ilustračné