V januári 2024 sa môžu Banskobystričania tešiť na viacero kultúrnych podujatí – ples i benefičný koncert

KULTÚRA
0 /

Slovenskou stáročnou tradíciou je, že po Troch kráľoch nasledujú fašiangy  – najveselšie ľudové zvyky spojené s prelomom zimy a jari. Fašiangy predchádzajú veľkonočnému pôstnemu obdobiu a končia Popolcovou stredou 40 dní pred Veľkou nocou (prvým dňom pôstneho obdobia, ktorý tohto roku pripadá na 14. februára).

Počas fašiangového obdobia sa konajú zábavy a plesy, vrátane novoročných koncertov. My sme pre vás vybrali dve podujatia, ktoré symbolizujú Fašiangy v Banskej Bystrici.

Druhý Radvanský ples

Hlavní organizátori 1. Radvanského plesu Marek Ondráš Jozef Pantlík k jeho úspešnému priebehu uviedli:

„Bolo nám veľkou cťou a potešením sa všetkým účastníkom úprimne a zo srdca veľmi pekne poďakovať za prejavenú dôveru a hojnú účasť na tomto krásnom kultúrno – spoločenskom podujatí.  Veríme, že Radvanský ples sa bude dlhé roky i naďalej niesť v tomto duchu, pri ktorom vieme spoznať nových ľudí, priateľstvá, prežiť krásne chvíle, spoločne sa zabaviť a odniesť so sebou príjemné spomienky, na ktoré budeme veľmi radi a dlho spoločne spomínať.“

Čas sa naplnil a v piatok 19. januára 2024 o 19:00 hod. sa v priestoroch R2N Business Center uskutoční druhý ročník Radvanského plesu. O program sa postará slovenská kapela Starmania, operný a muzikálový spevák Marian Vojtko s Dagmar Rostandt, Ľudová hudba Hron spolu s Jozefom Makom či Faber Dance School.

Tie najlepšie momenty z plesu zachytia fotografi Wlado Poliak a Slavo Samuelčík, pričom súčasťou fotografovania  bude aj vyhľadávaná a obľúbená fotobúdka. O priebehu II. Radvanského plesu vás budeme informovať aj na našom portáli.

Novoročný benefičný koncert pre malú Lili

Banskobystrickí umelci sa postarajú o jedinečný kultúrny zážitok vo štvrtok 25. januára 2024 o 18:00 hod. v Robotníckom dome v rámci novoročného benefičného koncertu. Spoločným cieľom všetkých  interpretov bude pomôcť malej Lili, ktorej venujú svoj honorár.

„Päťročná Liliana sa narodila s „konskou“ nožičkou (PEC-pes equinovarus congenitus). Od malička statočne bojuje o to, aby mohla čo najlepšie chodiť. Hoci môže aj behať, často sa potkýna a padá. Na koncerte sa predstaví každý ako sólista, ale máme pre publikum pripravené aj duety a krásne spoločné hudobné číslo na záver programu,“

hovorí hlavná organizátorka koncertu Dagmar Rostandt.

Dagmar Rostandt

Dagmar Rostandt

Aby mohla Lili viesť plnohodnotný život, má pred sebou dlhú liečbu a niekoľko operácií. Ak chcete spojiť príjemné s užitočným – vychutnať si príjemný koncert a zároveň tak pomôcť dievčatku, vstupenky si môžete zakúpiť na: https://www.ticketlive.sk/…/novorocny-beneficny-koncert….

Vstupenky sa dajú zakúpiť aj v Informačnom centre na Námestí SNP 1, dopredaj bude i na mieste koncertu. Kúpou vstupenky podporíte túto krásnu akciu. Pre publikum bude pripravené aj malé občerstvenie.

Informácie o ďalších fašiangových podujatiach v našom meste nájdete na https://www.banskabystrica.sk/podujatia/.

Zdroj: (tom) a mesto BB  , Foto: ilustračné