V čitateľskej súťaži Spolku slovenských spisovateľov naplno bodoval Bystričan Vladimír Kubš

KULTÚRA
0 /

V tomto čase dobre padne akákoľvek pozitívna správa. Platí to aj pre oblasť literárneho života v našom meste.

Spolok slovenských spisovateľov s (pochopiteľným) časovým sklzom konečne  vyhodnotil výsledky Ceny SSS za rok 2019. Do užšej nominácie v prozaickej tvorbe o Cenu Ladislava Ťažkého sa dostal román Banskobystričana Vladimíra Kubša Vieš, čo je fado? (o koncoch jedného kantora). Nomináciu síce na víťazstvo nepremenil, ale zato sa stal víťazom  Ceny čitateľov! Autorovi aj vydavateľstvu Signis z Banskej Bystrice treba srdečne gratulovať.

Pre nezainteresovaných v uvedenej oblasti uvádzame, že autor knihy Vladimír Kubš  je známy predovšetkým  početným študentom  stredných škôl v meste, ich rodičom a samozrejme učiteľským kolegom. Hneď treba podotknúť, že jeho študenti ho mali radi a práve ich zásluhou kniha vôbec vyšla – zorganizovali totiž finančnú zbierku. O ich vzťahu učiteľ – študent svedčí autorovo venovanie v úvode knihy – mojim deťom a mojim deťom.

Málo známy pojem „fado“ v názve knihy naznačuje spôsob interpretácie života – v Portugalsku to znamená tradičný ľudový spev s gitarovým sprievodom, ktorý je silne melancholický, baladický, osudový a plný žiaľu.

Recenzentka románu Anna Jónásová uvádza:

Kniha, o ktorej je reč, je z kategórie textov, ktoré prekvapia  otvorenosťou, priamosťou a nekompromisnosťou názorov, jasnosťou úsudkov, bezhraničnou úprimnosťou a sebaobnažením. Je to verejná bilancia, koža na trhu, punkcia do drene kosti, striptíz duše. Duše stredoškolského učiteľa (profesora, kantora), ktorému „vykypel hrniec“ a rozhodol sa odísť, hodiť uterák, rezignovať na povolanie, ktoré s nasadením vykonával 28 rokov. Kniha písaná skúsenosťou nadobudnutou rokmi prežitého, videného, odučeného, analýzou snov, plánov, pochybností, pokusov, omylov a zaslúžených víťazstiev.“

Prostredie vzdelávacej inštitúcie je vždy dobrým zdrojom  inšpirácie, akurát znalosť pomerov ľudí zvnútra nekorešponduje s pohľadom bežnej populácie. Názorové napätie iskrí niekedy viac, inokedy menej. A nepridávajú tomu ani početné pokusy reforiem a snaha presadzovať si úzko rezortné priority.

Avšak román Vladimíra Kubša sa napriek tomu veľmi dobre číta, jeho štýl je sugestívny, v texte je množstvo humoru a nadhľadu.  Aj keď autor zo školstva odišiel, týmto románom  sa v ňom nadobro udomácnil. Hoci je to jeho kantorský testament.

Ak teda ešte v náhlivosti hľadáte knižný darček pod stromček, skúste siahnuť práve po románe Vladimíra Kubša.

Zdroj: Jana Borguľová, Foto: archív vydavateľstva Signis a ilustračné