Unikátna Noc múzeí a galérií spojí Banskú Bystricu so Zvolenom

KULTÚRA
0 /

Tretia májová sobota 21. bude patriť regionálnej noci múzeí a galérií v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Slovensko sa tak už po dvanásty krát zapojí do medzinárodného podujatia, ktoré sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí.

Zaujímavé novinky pre návštevníkov

Múzeum Slovenského národného povstania v úlohe hlavného koordinátora tzv. regionálnej Noci múzeí a galérií v Banskej Bystrici a vo Zvolene pripravuje spolu s ostatnými múzeami a galériami v týchto mestách bohatý program zaujímavý pre návštevníkov všetkých vekových skupín a tí sa tak môžu tešiť na nekonečne dlhú noc plnú zábavy a zážitkov.

Generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev na utorkovej tlačovej besede uviedol:

„Ide o pilotný projekt a sami sme zvedaví, ako dopadne. Spolu s partnermi tohto medzimestského projektu dúfame, že ľudia sa k nám budú vracať častejšie, nielen raz do roka a že návštevy múzeí a galérií sa stanú súčasťou životného štýlu Bystričanov i Zvolenčanov. Pripravení sme asi na 5000 návštevníkov.“

Absolútnou novinkou tohto ročníka bude možnosť využiť nočný dobový vlak medzi oboma mestami vďaka Klubu historickej techniky pri rušňovom depe Zvolen a Železniciam Slovenskej republiky. Bonusom bude aj bezplatná MHD od 16:00 do 23:00 hod. na spiatočnej ceste domov v Banskej Bystrici a vo Zvolene, ktorú  pre návštevníkov pripravili organizátori vďaka podpore miest Banská Bystrica a Zvolen.

Za vstupné vo výške 1 €, ktoré zaplatia návštevníci len v prvom navštívenom múzeu alebo galérii, si budú môcť vychutnať program aj vo všetkých ostatných a pozrieť si nočnú Banskú Bystricu z Hodinovej veže. Pre návštevníkov do 15 rokov je vstup zadarmo.  V rámci bezplatnej MHD a dobového nočného vlaku bude ako cestovný doklad slúžiť len opečiatkovaná vstupenka.

Banská Bystrica spojila sily so Zvolenom

V túto noc, múzeá a galérie oboch miest spoja svoje sily a tešia sa na Vás. Dvere Stredoslovenského múzea, ŠVK – Literárneho a hudobného múzea, Lesníckeho a drevárskeho múzea, Múzea Slovenského národného povstania, Stredoslovenskej galérie, Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku a Hodinovej veže zostanú otvorené do neskorých večerných hodín, aby privítali svojich návštevníkov a ponúkli im netradičný pohľad. K lepšej orientácii využite nasledovnú mapku:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1QpSyvt90ulYvbOIAiwinVaReHuk

Noc v Stredoslovenskom múzeu v centre Banskej Bystrice sa bude niesť v znamení histórie poznačenej ohňom a v Tihányiovskom kaštieli sa dozviete o tajomstvách včelieho sveta zároveň môžete pomôcť vytvoriť aromatickú motýliu záhradu.

„Počas jedinej noci v roku odhaľujú múzeá svoje tajomstvá a odkrývajú poklady, ktoré chránia stáročné múry ich budov. Ľutovať bude len ten, kto v túto noc neprejde bránami žiadnej z partnerských inštitúcií,“

 dodal riaditeľ SSM Roman Hradecký.

_MG_7724

V Literárnom a hudobnom múzeu je pripravené divadelné predstavenie či veľmi populárna komentovaná nočná prehliadka cintorína. Stredoslovenská galéria láka svojich návštevníkov na piknik do Skuteckého záhrady, kde si zároveň aj môžete prečítať niečo z literatúry spisovateľa Petra Karvaša, ktorý vyrastal vo vile Dominika Skuteckého, či sa niečo dozvedieť o vývoji odievania od staroveku až po súčasnosť.

Múzeum SNP ponúkne povstaleckú noc s tvorivými dielňami nielen pre deti, ukážkami dobovej výstroje a výzbroje, či ukážkami prác reštaurátorov, konzervátorov a digitalizátorov. Návštevníci budú mať jedinečnú možnosť vidieť efektné 3D modely ako výsledky ich práce. Deti zasa zažijú dobrodružstvo v partizánskom bunkri plnom prekvapení.

Zvolenské Lesnícke a drevárske múzeum pripravilo čítanie rozprávkových kníh Braňa Jobusa v jedinečnom podaní samotného autora či ukážky hipoterapie a Slovenská národná galéria na Zvolenskom zámku zas ponúkne divadelné predstavenie či premietanie rozprávky Johankino tajomstvo, ktorá sa práve na tomto zámku nakrúcala minulé leto.

Všetko dôležité o podrobnom programe múzeí a galérií, odchodoch vlaku a MHD sa dozviete na stránkach jednotlivých múzeí a galérií alebo na facebookovej stránke: https://www.facebook.com/NocMuzeiaGaleriiBBaZV/.

Zdroj: Múzeum SNP, Foto: Mirka Chabadová+ilustračné