V stredu poľský organista Przemyslaw Kapitula koncertuje v Banskej Bystrici

KULTÚRA
0 /

Na milovníkov organovej hudby v Banskej Bystrici čaká v stredu 16. augusta tretí organový koncert medzinárodného organového festivalu Vivat vox organi 2017. O 19:30 hod. sa v Katedrále sv. Františka Xaverského predstaví skvelý poľský organista Przemyslaw Kapitula.

Przemyslaw Kapitula pochádza z Varšavy, kde absolvoval štúdium na Hudobnej akadémii Frederika Chopina v organovej triede Józefa Serafina. Zúčastnil sa majstrovských kurzov vedených profesormi N. Danbym, D. Rothom, M. Šlechtom, Z. Satmarym a G. Bovetom. Umelec pravidelne koncertuje tak v Poľsku, ako aj v zahraničí. Ročne absolvuje aj 100 koncertných vystúpení, na väčšine dôležitých európskych organových festivalov.

Spolupracuje so sólistami, zbormi a orchestrami. Tiež prednáša z oblasti interpretácie organovej hudby na majstrovských kurzoch v Taliansku. Poľský organista Przemyslaw Kapitula ako predseda Festivalu nadácie pre sakrálnu hudbu každoročne organizuje 150 koncertov pre 19.000 ľudí, je iniciátorom a riaditeľom tak Medzinárodného festivalu sakrálnej hudby vo Varšave, ako aj Medzinárodného festivalu organovej hudby „Organy arcikatedrály“ vo Varšave.

Zároveň je producentom a animátorom mnohých kultúrnych podujatí v jeho rodnom meste a v celom Poľsku. Je organizátorom cyklov koncertov „Organy Kostola sv. Viliama“, „Organy Mazovie“, „Organy centra“, „Duchovná hudba vo varšavskej arcikatedrále“ a mnohých ďalších. Bol taktiež iniciátorom obnovy historických organov v Kostole sv. Viliama vo Varšave.

Na svojom koncerte v Banskej Bystrici Przemyslaw Kapitula predstaví svoj pestrí repertoár skladieb, ktoré vybral výnimočne pre organ v našej katedrále. Vypočujeme si diela nemeckého a anglického obdobia baroka: Samuel Scheidt (1587 – 1654) – Variationen über das Niederländische Lied: „Ei, du feiner Reiter“, Johann Ernst Prinz von Sachsen Weimar (1696-1715) – Koncert G-dur, John Travers (1703 – 1758) – Trumpet Voluntary a William Selby (1738 – 1798) – Voluntary in A.

Na koncerte určite nebudú chýbať diela velikána organovej hudby Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750). Vypočujeme si jeho chorálovú predohru na chorál “Nun komm, der Heiden Heiland“, BWV 659. Vynikajúcou lahôdkou pre poslucháčov bude azda najznámejšia Bachova skladba Toccata a fúga d-moll, BWV 565.

Návštevníkov koncertu Przemyslaw zavedie aj do sveta talianskej organovej hudby dielom Vincenza Petraliho (1832 – 1889) – Versetto per il Gloria (č. 1, D-dur). Ako veľvyslanec poľskej organovej hudby predstaví i dielo poľského hudobného skladateľa Mieczysława Surzyńskieho (1866-1924) – Improvisationen für Orgel über ein altes polnisches Kirchenlied.

vivat vox organi

 

Autor: Matúš Kucbel, Foto: ilustračné