Stále sme tu! Noc divadiel bude aj v kultúrnych stánkoch kraja

KULTÚRA
0 /

Tri divadlá v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja sa už túto sobotu pridajú k celoslovenskej aktivite Noc divadiel. Svojim fanúšikom sa predstavia nielen v online priestore, ale Divadlo Štúdio tanca umožní päťdesiatke divákov zažiť nové predstavenie JUMBLE aj naživo.

Noc divadiel 2020

Tretia novembrová sobota už tradične patrí divadlám. Počas Noci divadiel zostávajú kultúrne stánky na celom Slovensku otvorené do neskorej noci a pre svojich divákov pripravujú bohatý a výnimočný program. Aj tento rok sú divadlá pripravené, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám v celoslovenskom projekte Noc divadiel online pod heslom Stále sme tu!

Hoci sa kvôli pandemickým opatreniam podujatie presunulo do online priestoru, divadlá reagujú na aktuálnu situáciu, kedy opäť môžu hrať naživo. Divadlo Štúdio tanca pozýva divákov 21. novembra o 19:00 aj do svojich priestorov. Pod názvom LIVE – u nás v DIVADLE si tu bude môcť päťdesiatka divákov naživo vychutnať druhú premiéru najnovšieho predstavenia v repertoári s názvom JUMBLE.

„Je to jedinečné multimediálne predstavenie spájajúce telo človeka s pohyblivou scénou, video artom, interaktívnou hudbou a vnímavým divákom. Premiéra predstavenia bola prvýkrát v histórii divadla  uvedená 16. októbra ako live stream. Premiéru kraj finančne podporil príspevkom 6 000 eur,“

povedal vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Diskusia aj čítačky

Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) sa v sobotu 21. novembra zapojí do celoslovenského podujatia na stránke organizátora Noci divadiel https://nocdivadiel.sk/.  Odvysielaná tu bude krátka reportáž z DJGT, ktorú si budú môcť diváci pozrieť aj na facebookovej stránke divadla.

Divadlo prinesie aj online program NOC SO SVETLOM PRE KAŽDÉHO, ktorý poukáže atraktívnou diskusiou a pútavými hudobnými hosťami na vzájomné obohacovanie sa inakosťou v kultúre.

Bábkové divadlo na Rázcestí sa pod názvom OČI NOCI zapojí do online podujatia Noc divadiel čítaním hercov a herečiek divadla na dlhú noc.

Divadlá opäť pozvú divákov do svojich priestorov

Nové opatrenia opäť umožnili otvoriť dvere divadiel pre verejnosť. Divadlá sa v čo najkratšom čase snažili prispôsobiť ponuku programov, aby si diváci mohli vychutnať predstavenia v jedinečnej atmosfére priamo v divadle za dodržania prísnych hygienických opatrení, a tak hrajú v online priestore, ale aj naživo.

Bábkové divadlo na Rázcestí pokračuje v internetovom divadle, ale zároveň detské nedeľné predstavenia uvádza vo svojich priestoroch za dodržania platných opatrení, čiže šachovnicové sedenie a 50-percentná kapacita, čo predstavuje cca 45 miest v sále.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského na budúci týždeň uvedie v divadelnom Štúdiu (pre 45 divákov) divácky úspešné predstavenia. V stredu 25. novembra o 18:30 to bude známa renesančná komédia MANDRAGORA, ktorá má svoje pevné miesto v európskej kultúre. Nicollo Machiavelli vložil do humorného príbehu o oklamanom paroháčovi nielen šteklivé situácie, ale aj filozofické zamyslenia a kritiku pretvárky.

V piatok 27. novembra o 18:30 v predstavení SVET (PODĽA) URBANA ožijú básne, piesne, výroky, eseje, rozprávky aj míľniky života Jozefa Urbana. Urban je autorom textov Voda, čo ma drží nad vodou, Vráť trochu lásky medzi nás, Možno sa ti zdá, Len s ňou, Heyyou, Kráľovná Mária či Kým nás máš.

Divadlo Štúdio tanca 27. novembra uvedie naživo predstavenie JUMBLE, ktoré v live streame 16. októbra v reálnom čase sledovalo viac ako 1 500 ľudí z celého sveta.

Zdroj: Lenka Štepáneková , Foto: ilustračné