Slovenská premiéra inscenácie Divadlo na konci sveta v BDNR Banská Bystrica

KULTÚRA
0 /

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí uvedie v stredu 14. septembra 2021 o 19:00 hod. v slovenskej premiére inscenáciu Divadlo na konci sveta.  Je to postfaktický kabaret zo súčasnosti, bábkové hypnotické antivírové mystérium pre dospelých.

Divadlo na konci sveta prvýkrát na Slovensku!

Premiéra tejto inscenácie sa mala konať v decembri 2020. Pri príležitosti 60. výročia vzniku bábkového divadla v Banskej Bystrici. Nestalo sa. Kvôli pandémii. Na počiatku skúškového obdobia sme sa sústredili na – pre nás všetkých nečakanú – pandémiu a na to čo vyvoláva.

Postupom času, počas rôznych vĺn choroby a reakcií na chorobu, sa začalo Bábkové divadlo na Rázcestí  venovať aj iným témam, ktoré sú prepojené s touto situáciou. Akú úlohu má dnes divadlo? Prežije toto obdobie? Akí a aké budeme „potom“? Zmeníme sa? Zmení sa niečo?…

„Uvažovali sme o našej tvorbe, o výročí… A tak sa stalo, že ku pandémii pribudli rozprávky. Nachádzame sa v bábkovom divadle, ktoré je roky stereotypne spojené s rozprávkami, prijali sme tento fakt ako východisko tvorby pre dospelých. Rozhodli sme sa na rozprávky pozrieť inak, z inej strany,“

hovorí riaditeľka BDNR Iveta Škripková.

Iveta Škripková

Iveta Škripková

Banskobystrické BDNR oslovilo slovenských autorov a slovenské autorky z rôznych profesijných oblastí, s odlišnými rukopismi a charaktermi a ponúklo im možnosť, napísať klasickú rozprávku neklasicky, po svojom, s využitím akýchkoľvek štylistických a literárnych prostriedkov na pozadí súčasnej nie ľahkej covidovej situácie.

Aby sa herci  znovu videli s divákmi, aby sa znovu našli a cítili. Ako bolo povedané v jednej básni:

„Kým sme tu, máme to stále ľahké, len o čosi neskôr to bude jasné.“

Autori: Michal Havran, Iveta Horváthová, Jana Juráňová, Laco Kerata, Juraj Šoko Tabaček. Asistentka réžie: Anna Hajduková. Scéna: Pavol Andraško a.h. Kostýmy, bábky: Eva Farkašová a. h. Hudba: Juraj Haško a.h., Adam Šamaj a.h. (Ruženka v izolácii), v inscenácii je použitá ária Casta Diva Vincenza Belliniho z opery Norma v interpretácii Márie Callas a úryvok zo songu Shanie Twain Ka-ching. Videozáznam pripravili: Peter Komár a Marián Pecko. Vo videozáznamoch účinkujú: Kristína Bubelínyová, Matúš Hollý, Jakub Horničák, Lukáš Kováč, Tomáš Kováč, Martin Púpala. Réžia: Marián Pecko.

Účinkujú: Marianna Ďuranová, Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Andrej Polakovič, Ľubica Pradidová, Alena Sušilová, Dodo Šamaj, Mária Šamajová, Terézia Šusteková a.h. a Daniel Žulčák a.h.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Uskutočňuje sa s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Inscenácia je venovaná 60. výročiu založenia bábkového divadla v Banskej Bystrici.

Zdroj: BDNR, Foto: Dodo Šamaj