Sedem Spasiteľových slov na kríži v bystrickej Katedrále

KULTÚRA
0 /

Vo veľkom týždni, v ktorom pre kresťanov vrcholí obdobie práve prebiehajúceho pôstu, bude v Katedrále sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici pripravený umelecko – duchovný program.

 V stredu 17. apríla 2019 o 19:00 hod. zaznie v tomto chráme hudobno – slovné rozjímanie „Sedem Spasiteľových slov na kríži.“ Toto pásmo z diel svetovej klasickej i sakrálnej hudby zostavil organista a dirigent František Herman a upravil do podoby pre organ, husle, hoboj a miešaný spevácky zbor.

V kresťanskej tradícii patrí umučenie Ježiša Krista nepochybne k najviac vyobrazovaným scénam z biblických dejín. Krížové cesty, sochy a maľby ukrižovaného Ježiša kresťanom slúžia k zamysleniu nad veľkosťou jeho utrpenia. Hudobno – slovné rozjímanie „Sedem Spasiteľových slov na kríži“ má priblížiť posledné minúty Ježišovho pozemského života.

Ako už názov napovedá, nejde v pravom slova zmysle o koncert. Svoj zámer, zostaviť toto pásmo, približuje František Herman slovami:

„Mojim cieľom je priviesť poslucháčov v čase Veľkého týždňa k modlitbe a stíšeniu. Tomu má napomôcť hovorené slovo, ktorým bude prítomných poslucháčov sprevádzať farár Ján Krajčík. Texty, ktoré počas hudobno-slovného rozjímania zaznejú, sú prebraté z rovnomenného oratória Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (Sedem Spasiteľovych slov na kríži). Toto dielo, ktoré sa mi stalo inšpiráciou, napísal rakúsky klasicistický skladateľ Joseph Haydn. Po preložení do slovenčiny vznikol nádherný podklad pre rozjímanie.“

Meditatívny ráz tomuto podujatiu dodá hudobná zložka. Zaznejú prevažne diela skladateľov obdobia romantizmu, ako napríklad Zoltána Gátyho alebo Jozefa Rheinbergera. Celé pásmo bude zakončené hymnom od Mikuláša Schneidera – Trnavského, v úprave Františka Hermana pre miešaný zbor a organ, štylizovaným do bachovského slohu.

Počas hudobno-slovného rozjímania účinkuje tiež komorný spevácky zbor Ars Vocalis, pod vedením Andrey Kirschovej, ktorý dlhodobo uvádza najmä duchovné diela. Ďalšími interpretmi budú Tibor Vajda (hoboj) a Alena Hermanová (husle). Na organe sa predstaví organista Marek Dietrich.

V programe koncertu sa poslucháči môžu tešiť na skladby Josepha Haydna, Zoltána Gátyho, Josefa Rheinbergera, Fernanda Halphena, Camilla Saint Saensa, Augusta Pérona, či slovenského národného umelca Mikuláša Schneidera Trnavského. Všetky skladby zaznejú v úprave pre zbor, organ, hoboj a husle v aranžmánoch a úpravách Františka Hermana. Vstupné dobrovoľné.

Autor: Matúš Kucbel , Foto: ilustračné