Pozvánka na začínajúce Banskobystrické kultúrne leto 2024 + program

KULTÚRA
0 /

Kultúrne leto v meste pod Urpínom prináša každoročne od júna do septembra bohatý program pre všetky vekové kategórie a milovníkov rôznych umeleckých žánrov. Banskobystričania, Banskobystričanky a všetci návštevníci mesta si tak môžu vybrať z pestrej ponuky koncertov, divadelných predstavení, výstav i komentovaných prehliadok Banskej Bystrice či jej kostolov.

Banskobystrické kultúrne leto 2024 odštartuje vo štvrtok 13. júna otváracím koncertom Hudba pre dva sláky v Robotníckom dome. Vyvrcholením bude tradičný 366. Radvanský jarmok, ktorý sa uskutoční v dňoch 5. až 8. septembra s  hlavnou témou „hračka“.

Otvárací koncert tohtoročného Kultúrneho leta prinesie do Robotníckeho domu jedno z najkrajších nástrojových zoskupení v komornej hudbe. Na koncerte Hudba pre dva sláky sa môžeme tešiť na husle a violončelo v interpretácii výnimočných umelcov, Andreja Barana (husle) a Michala Haringa (violončelo).

Mičinský pitvor na Námestí Š. Moysesa

Novinkou tohtoročného Kultúrneho leta  bude jeden deň divadelno-hudobného festivalu Mičinský pitvor, ktorý sa uskutoční 21. júna 2024od 16:30 hod. pri Barbakáne na Námestí Štefana Moysesa.

V piatkovom programe vystúpia študenti Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, Katarína Koščová a Daniel Špiner, Richard Autner Band s Martinom Geišbergom, Duo Kyseli Krastafci, Alex Mihailovski s bábkou Mr. Barti a povrazochodec Oliver Zimmermann. Nebude chýbať ani patrónka festivalu Kristína Tormová.

Dizajn market v uliciach Bystrice

V sobotu 6. júla 2024 sa môžeme tešiť na nový formát podujatia, keď sa na Starej Tržnici a v areáli Barbakánu predstavia lokálni dizajnéri na dizajn markete pod názvom Šiik. Okrem dizajnových kúskov budú pripravené pre návštevníkov workshopy, diskusia, streetová módna prehliadka, tetovanie, strihanie a úprava vlasov, detské divadelné predstavenie Cisárove nové šaty v podaní Nového divadla z Nitry, koncert českej popovej kapely Celest & Charles či hudobný projekt Malalata,“

uvádza Zuzana Kohútová z Kultúrneho centra Robotnícky dom.

Na dizajn markete sa predstavia so svojimi značkami Oľga Hollá – Blurr, Kii, Nezmok, Dominika Prausová – Seven Stories London, MrDochange, Kamila Bezáková -Simply Grey, Miestni, Katarína Meleková – Miniiimal, Radovan Horváth – rareclothes, Viktória Horňanová – #decko_fannypack, Men´s art – barber, Vilma Kačíková – tetovanie, niMi FACE – tvárová posilňovňa a iní.

Zdenka Podhradská na jednoduchom drevenom ráme priblíži ukážku ďalšieho spracovania zdanlivo nepoužiteľných textilných zvyškov. V nedeľu 7. júla na tom istom pódiu na Starej Tržnici zatancujú a zaspievajú deti i teenageri z hlavného mesta Lotyšska – Rigy.

Veľmi ma teší, že do ponuky Banskobystrického kultúrneho leta vieme každoročne zahrnúť aj nové formáty, ktoré dokážu osloviť všetky vekové kategórie a ich dejiskom sa stávajú obľúbené lokality Banskej Bystrice. Zároveň som rád, že aj vzájomná spolupráca medzi samosprávou a kultúrnymi inštitúciami prináša výsledky v podobe inšpiratívneho a rôznorodého programu. Musím povedať, že výber z ponuky koncertov, divadelných predstavení či festivalov je enormný. Vzhľadom na veľké množstvo podujatí pripravujeme v spolupráci s kultúrnymi subjektmi po rokoch opäť spoločného sprievodcu, aby vám nič neušlo a vychutnali ste si leto v meste pod Urpínom tak, ako sa patrí. Všetkých vás pozývam,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Sídliskové večerníčky

Sídliská Fončorda (25. 8.), Podlavice (11. 8.), Radvaň (7. 7.) a Sásová (27. 7.) sa aj tento rok počas letných prázdnin premenia na divadelné javisko. Deti s rodičmi si budú môcť spoločne užiť veselé predstavenia pod holým nebom v podaní hercov profesionálnych divadiel – nevaDIvadlo, Harry Teater, Divadlo Oskar a Divadlo Agapé.

Po úspechu z minulého roka sa Sídliskové večerníčky uskutočnia  aj v mestských častiach Uľanka (21. 7.) a Šalková (18. 8.). V Uľanke malých nezbedníkov rozveselí Havo Slavo v podaní Harry Teater, do Šalkovej zavíta Divadlo TUŠ s príbehom Veselá vandrovka, kde sa deti dozvedia, že len s kamarátmi dokážu premôcť vlka či zlých zbojníkov.

Grand Retro Show

Milovníci historických vozidiel sa môžu tešiť na obľúbenú akciu Grand Retro Show, ktorá sa uskutoční 3. augusta o 10:30 hod. na Námestí SNP. Prehliadku veteránov, motoriek s posádkami v dobových kostýmoch bude sprevádzať koncert mladých umelkýň Bon Bon Trio.

Festival Voľné pódium

V auguste nebude chýbať ani 5. ročník multi-žánrového hudobného festivalu Voľné pódium (9. – 10. august), ktorý dáva priestor predovšetkým umelcom s vlastnou autorskou tvorbou. Festival v piatok 9. augusta uzavrie spoločný projekt dvoch slovenských raperov Ultrazvuk (Vec a Tono S.).

V sobotu 10. augusta sa návštevníci môžu tešiť na folk-rockovú kapelu  P.O.H. a banskobystrickú skupinu Secret Session. V prípade, že chcete ukázať svoj talent, zahrať, zatancovať či zaspievať na pódiu priamo v centre mesta, prihláste sa do projektu e-mailom na adresu andrej.bilik@banskabystrica.sk do 30. júna 2024. 

Letné prehliadky mesta a kostolov

Počas júla a augusta nebudú chýbať komentované prehliadky mesta a kostolov. Letné prehliadky kostolov sa uskutočnia v termínoch: 12.7., 26.7., 9.8. a 23. 8. o 17:30 hod. Letné potulky mestom sú plánované na:5.7., 19.7.,2.8. a 16.8. o 17:00 hod.

Kompletné informácie o pripravovaných podujatiach v meste nájdete na www.banskabystrica.sk/podujatia/ a na webe Robotníckeho domu www.robotnickydom.sk.

 

Zdroj: Zdenka Marhefková  , Foto: ilustračné